Tracyho tygr přehled

Tracyho tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77035/bmid_tracyho-tygr-fCt-77035.jpg 4 2303 2303

Novela je lyrickou moderní pohádkou o mladíkovi, který chová černého pantera v domnění, že pečuje o vzácného tygra. Tracyho tygr není jen uprchlík z cirkusu, ale je to i Tracyho mládí, jeho syn i jeho láska k dívce jménem Laura. V autorově podání je Tracyho tygr všechno, co naplňuje život mladého člověka, a zároveň je i poněkud sarkastickým výsměchem americkému bulvárnímu tisku, reklamě, dravému byznysu a senzacechtivosti.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Tracy's Tiger , 1952


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tracyho tygr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (310)

Ulala
28.02.2024 5 z 5

Tato krátká povídka je příběhem o hledání a o bláznivém světě, ve kterém žijeme. Přečetla jsem si ho po čtyřiceti letech a opět jsem byla unesená. Buďme tací, jací jsme a važme si toho, že máme svého tygra, který nás doprovází.

špulo
09.12.2023 5 z 5

Tygře, tygře planoucí,
Lesem černým za noci,
Čí ruka nesmrtelná
Stvořila krásu tak děsivou?

Verše, ktoré mi plávajú dušou cez 30 rokov od prvého prečítania tejto knižôčky. Je to jedno z tých minidiel, ktoré si vás buď samé nájdu, opantajú a doživotne vás budú držať za srdce. Alebo vás minú, ani nemrknú a už nikdy o seba nezakopnete. Mňa táto novela stále vie roznežniť, rozosmiať, rozsnívať, rozspomínať... A vždy mi pripomenie jedno pravidlo - keď nevidíš svojho tigra, niečo sa stalo ;)).


Lucienka220
25.09.2023 5 z 5

Tracyho tygr, to je jako když se potká Benjamin Braddock z filmu Absolvent s Robertem Parkerem z knihy Pí a jeho život.
Knihu jsem četla kdysi dávno, v osmdesátých letech, když mi bylo asi tolik jako Tomovi Tracymu. Knížečku jsem si tehdy půjčila v knihovně, protože mě zajímalo, proč se kapela Laura a její tygři jmenuje tak, jak se jmenuje. Tehdy mi příběh přišel jako nějaká Prevértova báseň v próze.
Na příběh jsem pozapomněla.
Nedávno jsem byla trochu skleslá, prohlížela jsem si výlohu knihkupectví. A tam najednou byl Tracyho tygr. Vypadal úplně stejně, stejný formát, stejné bláznivé ilustrace Jiřího Šalamouna... k nákupu mě jistě poňoukla má poněkud už opelichaná tygřice.
Trochu jsem se bála knížku číst, abych nebyla zklamaná, ale byly to marné obavy. I teď po letech mne zaujala skotačivá nálada knihy.
Tygrů je v literatuře dost: strašlivý, kulhavý Šerchán, lidožrout z Noci ve znamení tygra, který je spíš zosobněním mstitele za mizející přírodu, nádherný tygr, božské dílo, z básně Williama Blakea. Myslím, že Tracyho tygr (i když to vlastně tygr není , ale je to černý levhart) má blízko k právě k Robertu Parkerovi a potřeštěnému Tygrovi z Medvídka Pú. Zosobňuje podle mého hravost, radost, lásku, touhu vybočit že všednosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (16. týden)

12.04.2020


Citáty z knihy (2)

Lidi jsou složité. Lidi jsou lidi. Lidi jsou legrace, hra, fantazie, kouzlo. Lidi jsou bolest, lidi jsou nemoc, lidi šílet, lidi mají ublížení, lidi ubližovat lidi, zabíjet, zabíjet sebe. Kde je legrace, kde je hra, kde je fantazie, kde je kouzlo? Psychiatrii já nerad. Lidi miluju. Šílení lidi, krásní lidi, zranění lidi, nemocní lidi, zlomení lidi, zhroucení lidi, mám rád, miluju. Proč? Proč lidi ztratí legraci, hru, fantazii, kouzlo? Proč to? Peníze? Myslím si to. Peníze. Je láska, tyhle peníze. Je krása, tyhle peníze. Je legrace, tyhle peníze. Kde jsou peníze? Nevím. Už není legrace. Teď jen práce. Práce. Tygr. Tygr.


Kolik jen srdcí puklo v letech minulých, kolik jich puká v dobách dnešních a kolik srdcí má ještě puknout v čase nadcházejícím?


Kniha Tracyho tygr v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených3 692x
ve Čtenářské výzvě465x
v Doporučených291x
v Knihotéce561x
v Chystám se číst575x
v Chci si koupit111x
v dalších seznamech4x