Světlé dny přehled

Světlé dny https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159617/bmid_svetle-dny-159617.jpg 4 43 43

Vteřiny, jež změní život navždy V malém městečku na jihu Německa prožívá děvčátko Seri světlé dny svého dětství: dny, které tráví v zahradě u své kamarádky Aji, pocházející z maďarské artistické rodiny a žijící s matkou v chatrči na kraji města. Jenže tento zdánlivě idylický svět dětství v šedesátých letech dvacátého století má takřka neviditelné kazy: Serin otec zemřel krátce po jejím narození a Ajin otec, který vystupuje v cirkuse jako akrobat na visuté hrazdě, přijíždí na návštěvu jen jednou do roka. Karl, společný kamarád obou dívek, zase přišel o mladšího bratra, který jednoho jarního dne nastoupil do cizího auta a nikdy se už nevrátil. Matky své děti provádějí proudy i mělčinami jejich dětství a učí je, že ze života nemusejí mít strach a že je třeba vrhnout se do něj naplno. Zsuzsa Bánková vypráví příběh tří rodin a provází své mladé hrdiny celou první půlí jejich života. Když Seri, Karl a Aja odjedou studovat do Říma, jejich přátelství je podrobeno náročné zkoušce. Světlé dny jsou knihou o přátelství a zradě, o lásce a lži, o minulosti, která jen postupně odhaluje svá tajemství, a o vteřinách, jež nám navždy změní život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Die hellen Tage , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Světlé dny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Jája92
21.02.2024 3 z 5

Zvláštní kniha.
To je první věc, co mě napadla po přečtení knihy. Ještě jsem nečetla knihu, která by vůbec neobsahovala přímou řeč a dlouho trvalo, než jsem si zvykla na styl autorky.
Rozčlenění na sáhodlouhé souvětí, velice pomalé tempo.
Na druhou stranu autorka dokázala i bez přímé řeči, napsat takový velice odpočinkový příběh.
Rozhodně první část, kdy jsou hl. protagonisté dětmi má něco do sebe... Autorka tak moc sugestivně popsala dům Evi a Aji, že jsem jej téměř viděla před sebou. Některé věci do sebe postupně zapadají, jiné vás možná překvapí.

zuzulique
30.10.2023 4 z 5

Ak sa radi sa ponoríte do melancholicko-nostalgickej atmosféry, kniha nemeckej autorky s maďarskými koreňmi bude pre vás tým pravým orechovým.

Rozprávačka Therese sa vracia k spomienkam na svoje detstvo prežité v západonemeckom mestečku Kirchblut, kde najdôležitejšiu súčasť jej života tvorila spolužiačka Aja a jej mama Évi. Obe sú na prvý pohľad iné svojím správaním, oblečením, bývajú v polorozpadnutej chatrči, nikdy nemajú peniaze a majú svojské zvyky. Ajin otec sa objavuje na pár mesiacov v roku a jeho príchod notoricky oznamuje vŕzgajúca pokazená brána. Je cirkusantom a cestuje po svete, jeho návrat je vždy udalosťou nielen pre nich, ale aj pre celé mestečko, ktoré baví svojimi artistickými kúskami.
Osudová udalosť pri jazere navždy spojí životy oboch rodín neviditeľným putom.
Postupne sa zoznamujeme s minulosťou jednotlivých postáv a autorka veľmi dômyselne odkrýva jednotlivé čriepky a skladá ich príbehy.
Aja a Therese sa skamarátia s Karlom a vytvoria nerozlučnú trojicu až do vysokoškolských čias. Všetkých troch spája neprítomnosť otcov v ich živote, no jeden pre druhého sú práve tým svetlom, ktoré ich čierne dni robí jasnejšími. Svetlé okamihy plné priateľstva, lásky a radosti striedajú tragédie, bolesť a pochmúrne časy.
Román sa vyznačuje veľmi pomalým miestami pre niekoho až veľmi nudným tempom a nebude vhodný pre čitateľa, ktorý miluje zvraty a potrebuje hltať jednu stranu za druhou. Napriek tomu veľakrát prekvapí a odhalí tajomstvá postáv vo chvíli, keď by ste to už ani nečakali.
Ak jej dáte šancu, možno aj vám presvetlí vaše všedné dni.

"Často jsem si kladla otázku, jestli dokážeme vidět druhé takové, jací opravdu jsou, jestli je můžeme prohlédnout, nebo jestli v nich smíme odhalit jen to, co nám oni sami dovolí."


Amalka123
12.07.2020

Zvláštně napsaná kniha, bez přímé řeči, která vám zůstane v hlavě navždy - světlé dny si ponechám, temné vracím osudu. Tuto knihu si určitě pořídím do své domácí knihovny.

všechny komentáře

Související novinky (2)

DatabazeKnih.cz vyhlašuje tvůrčí soutěž

19.05.2013


Knižní novinky (22. - 30. 4.)

22.04.2013


Citáty z knihy (1)

Světlé dny si ponechám, temné vracím osudu.


Kniha Světlé dny v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených9x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit9x

Štítky knihy

přátelství německá literatura zrada dětství psychologické romány léto společenské romány

Autorovy další knížky

Zsuzsa Bánk
německá, 1965
2013  79%Světlé dny
2005  80%Plavec