Šťastnou cestu, Sášo přehled

Šťastnou cestu, Sášo https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129465/stastnou-cestu-saso-129465.JPG 4 10 10

Vzpomínky autorky na dětství strávené v předrevolučním Rusku, její rodina je rodina lékaře, jedná se o židovskou rodinu, což vede k některým v knize popsaným příběhům. Autorka sama je levicového smýšlení, její vzpomínky jsou opravdu velice čtivé, lidé, s nimiž se setká jsou zajímaví a celá knížka je laskavá.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šťastnou cestu, Sášo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Nofar197
27.01.2023 5 z 5

Blanice : Nemyslím, že knihy jako Odvážná školačka nebo Šťastnou cestu, Saso, by musely čtenáře nutně ihned obrátit v sympatizanty komunismu.

Nofar197
27.01.2023 5 z 5

Další oblíbená kniha po me matce, ke které se ráda vracím. Autorka zpracovala velice ctive a plasticky své vzpomínky na dětství a dospívání v carském Rusku. Desetiletá Alexandra, dcera úspěšného lékaře vyrůstající v dobrých podmínkách, je postupně konfrontována s faktem, že ne každé dítě má to štěstí být milovano, moci se učit, usínat nasyceno a vidět před sebou jinou budoucnost než nekonečnou dřinu za pár rublů v katastrofálních podmínkách tehdejších továren nebo velkostatku.
Současně upozorňuje např. na problém náboženské a národnostní intolerance. Teď nemám na mysli jen tradiční ruský antisemitismus, se kterým se Saša setkala ve škole, pripadne v rodinách spolužaček.
"Mamka ho má také moc ráda. Ale kněz Nedzwiecki ji zakazuje, aby si ho vzala za muže. "
"Proč"?
" Stepan Antonovic je Rus. Kněz ji říká : Jak by ses mohla ty, Polka a katolička, provdat za Rusaka? Bůh tě za to zatrati. "
"A chtěla bys, aby si tvoje mamka Stepana Antonovice vzala? "
"Chtěla bych. Ach, jak bych to chtěla. Ale co s knězem Nedzwieckym? "
Jdu od Julky a usilovně přemýšlím. Co dělat s knězem Nedzwieckym? Ten se nedá utopit v kbelíku jako papirovi Montekove a Kapuletove. Poprvé v životě stojím před otázkou : Co dělat se špatnými lidmi, aby nekazili život dobrým?

Alexandra Brunstejnova je pochopitelně žena levicového zaměření, patrně i presvedcenou komunistkou.
"Tys mi neodpověděl. Chci vědět, jestli je car Alexandr III hodný. "
Tatínek se zamyslí. Potom řiká tiše, ale rozhodně :
"Špatný.Nejenze sám nikdy nic dobrého neudělal, ale i z toho, co udělal předtím jeho otec - a jeho otec udělal leccos rozumného, i když toho nebylo moc- z toho Alexandr III všechno dobré do poslední drobinky vyhladil, a co bylo špatné, ještě rozmnožil. "

..... že je země v bídě, že rolníci nemají půdu, že dělníci žijí hůř než dobytek..... že jsou negramotní, zdeptani..... a že Poláky ohnuli k zemi a že rdousi Litevce a Židům nedají vydechnout - to všechno ani trošinku nezlepšil. "

"Řekni mi jen poslední věc, udělala to vláda? "
"Ano, vláda. Carská vláda. "
Když k tomu vsemu přičteme neustálý strach, policejní represe, nelze se divit, že v té době vidělo hodně ruských občanů v komunismu jedinou cestu, která povede k lepšímu životu a sociální spravedlnosti. Jak velice se mýlili - jako později nacismus a fašismus byl i komunismus obrovským zlem.


Terry11
01.05.2020

Tuto knihu jsem četla, když jsem byla malá. Dodnes si vzpomínám na jednu epizodu, kdy přivedli k dětem nejakych velkostatkaru chudé hladové děti, aby tyto podpořily jejich chuť k jídlu. Jsou to už desítky let a ten výjev (byl k tomu obrázek?) nikdy nezapomenu. Chtěla bych se tou knihou zase prolistovat. Ale v bazaru není.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šťastnou cestu, Sášo v seznamech

v Přečtených13x
v Doporučených1x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

pro děti od 11 let

Autorovy další knížky

1961  86%Šťastnou cestu, Sášo
1960  0%Na svitaní
1962  80%Dúhová brána
1959  0%Cesta ide ďalej...