Srdce přehled

Srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260116/bmid_srdce-sMO-260116.JPG 4 94 94

Kniha je vrcholným dielom detskej literatúry. Po mnoho generácií ostáva ozajstným dokumentom o kráse, sile a skutočnosti detského videnia sveta. Autor knihu venoval deťom základných škôl od deviatich do trinástich rokov. Napísal ju podľa denníkových zápiskov svojho syna, žiaka tretej triedy talianskej obecnej školy. Snažil sa pritom zachovať autentické myšlienky a slová. Je to príbeh jedného školského roku (1881–1882). Dielu dominuje úprimná výpoveď hlavného hrdinu Enrika, ktorý celým srdcom vníma udalosti, osudy detí i dospelých okolo seba. Detské zážitky dopĺňajú "mesačné poviedky". Každý mesiac dával jednu z nich žiakom prepísať ich učiteľ. Ide o krátke príbehy s výrazným morálnym apelom. Pre mnohých sa táto kniha, plná obetavosti, ušľachtilosti, lásky a priateľstva, stala celoživotným vzorom, o ktorý by nemala byť ochudobnená ani súčasná detská generácia.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Cuore , 1886


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

kamibe
28.02.2022 5 z 5

Velmi, opravdu velmi dlouho jsem měla tuto knihu v knihovně (kdovíodkud zděděnou, je v ní přání k Vánocům 1944!) a jen jsem věděla, že si ji musím, protože chci, někdy přečíst. Podle obrázku jsem tenkrát čekala také nějaké příběhy dětsky zamilované, to mě tenkrát velmi lákalo. Nu, přenášena z jednoho bytu do dalšího vyčkala až do letošní čtenářské výzvy. Je to takové velmi vlastenecké a mile mravokárné čtení, včetně tatínkových a matčiných promluv a místy obzvláště jímavých měsíčních povídek, které hoši před čtením museli pěkně opsat. Opravdu hezky jsem si to užila, včetně staršího pravopisného stylu s infinitivními koncovkami na ti. Asi bych si to jako dítě užila ještě jinak, ještě více a intenzivněji, ale i tak jsem ráda, že tuhle pověstnou klasiku konečně znám.

Mindy
26.06.2021 4 z 5

Tato knížka je tak plná dobroty, lásky, úcty a šlechetnosti, až mě z toho při čtení u srdce bolelo. Ano, Srdce je krásný a naprosto výstižný název.
Osudy Enrica a jeho spolužáků (a měsíční povídky) mě úplně odrovnaly. Vůbec jsem nečekala, že mě tato knížečka tak pohltí a dojme.


MiLiška
03.04.2021 2 z 5

Skoro se bojím dát jen 2 hvězdičky... V dětském věku bych tuto knihu jistě ocenila víc, možná by mi i přirostla k srdci tak jako Vám. Jsem učitelka. Nedovedu si představit, že bych se ke svým milovaným žákům chovala jako italské kolegyně... Ano, vím, kniha se odehrává v jiném století, ale i tak za mě příliš mnoho hubiček a objetí. Přečteno v rámci čtenářské výzvy, knihu jsem slíbila kolegyni, které se moc líbí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Srdce v seznamech

v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených14x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst55x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech2x