Spasitel přehled

Spasitel
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538066/bmid_spasitel-663b70aa4a454.jpg 5 1757 1757

Nové úžasné, napínavé meziplanetární dobrodružství od autora světového bestselleru Marťan. Ryland Grace zůstal jako jediný přeživší na zoufalé misi poslední naděje. Pokud selže, lidstvo zanikne. Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže se vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a jak ho asi tak splní. Všechno, co ví, je, že hodně hodně hodně dlouho spal. Že se probudil miliony kilometrů od domova. A že společnost mu dělají dvě mrtvoly. Jak se mu tak vracejí vzpomínky, dojde mu, že putuje nevelkou lodí, sestavenou všemi pozemskými vládami a vesmírnými agenturami a vrženou do hloubky vesmíru, aby odvrátila hrozbu vymření našeho druhu. A díky nečekanému spojenci se mu to možná i podaří...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , Témbr
Originální název:

Project Hail Mary , 2021


Interpreti: Lukáš Hlavica
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spasitel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (486)

Tereyciiik
předevčírem 4 z 5

Tak teď jsem dočetla a jsem z této knihy opravdu vedle.
Prvních 100 stránek bylo pro mě utrpení, ale pak se konečně začalo něco dít a nemohla jsem se od knihy odlepit. Sice jsem polovině z toho moc nerozuměla, ale určitě mi to nebránilo knihu prožívat a užívat. Prolínajíci se linky času byli skvělé vykreslene a srozumitelne.
Nejlepsi na knize bylo.. No, nechci prozrazovat to nejlepší, takže určitě přečtěte

jitka_dankova
17.06.2024 5 z 5

Nejdojemnější kniha o přátelství, kterou jsem kdy zatím měla možnost číst. Toto překvapivé sci-fi dílo mne dostalo a nepustilo a jsem nesmírně ráda, že mi jej kamarádi doporučili. Ještě pořád si nesu v srdci ten úžasný pocit, který ve mně autor vyvolal. Knihu od Andyho Weira jsem četla poprvé... já se vlastně vůbec do knih bez romantické linky nehrnu, ale tato knížka budiž nádherným mementem, že člověk by měl občas překračovat hranice "toho, co obvykle čte". Celá kniha je vystavěna na zápletce, kdy se hlavní postavě ve vesmírné lodi postupně a pomalu vracejí vzpomínky, jak se na tu misi vlastně dostal a co tam má dělat. Bylo to fascinující čtení a fascinující forma odkrývání tajemství, jsem z knížky fakt unešená a leccos mne překvapilo. Snad každá stránka je protkaná vědeckým přístupem hlavního hrdiny, objevováním, přemýšlením v rovině fyziky, experimentů, mikrobiologie a neustálého brainstormingu teorií. Prostě jsem měla možnost nahlédnout do myšlení vědce s velkým "V". A pořád to bylo krásně čtivé i pro laiky a nádherně vysvětlené jako pro děti. Plně doporučuji všem, kteří se chtějí nechat okouzlit nečekanou sílou přátelství na pozadí nesplnitelného úkolu za záchranu naší planety. A závěr knihy ve mně nechal fakt krásný pocit a plno dojmů o tom, jaký může být opravdový smysl života člověka. Ke knize se budu vracet, i když už znám všechny zvraty a tajemství, čistě jen pro ten nádherný pocit po jejím dočtení. Myslím, že tato kniha hodnocením ční nad všemi ostatními, které jsem zatím četla, a zasloužila by si ještě víc hvězdiček.


Zully737
12.06.2024 5 z 5

Kdybych mohla dát více hvězd, tak jich dám tak 10. Omlouvám se všem knihám, kterým jsem za poslední roky dala 5*, ale Spasitelovi nesahaji ani po kolena.
Sci-fi normálně nečtu, ale díky skvělému hodnocení jsem po něm šáhla a nelituji, tak čtivou a zábavnou knihu jsem dlouho nečetla. Dlouho se mi nestalo, abych se u knížky tolik usmívala, ale i několikrát brečela. Přidávám do svých Top10, stejně tak jako Rockyho, který je za mě největší poklad celého příběhu.

všechny komentáře

Související novinky (10)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (22)

Ne, vůbec to není strašidelné. Být v kosmické lodi dvanáct světelných let od domova a slyšet, jak někdo klepe na dveře, je naprosto normální.


Zatracené lidstvo! Zdržuje mě od mých koníčků.


Je to jednoduchý nápad, ale taky hloupost. Podstatné je, že když hloupé myšlenky fungují, stávají se geniálními.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2021 - Goodreads Choice Awards (Best Science Fiction)


Kniha Spasitel v seznamech

v Právě čtených44x
v Přečtených2 193x
ve Čtenářské výzvě659x
v Doporučených255x
v Knihotéce600x
v Chystám se číst700x
v Chci si koupit198x
v dalších seznamech17x

Štítky knihy

vesmír mimozemšťané sci-fi

Autorovy další knížky

Andy Weir
americká, 1972
2015  90%Marťan
2021  92%Spasitel
2018  74%Artemis
2020  73%Mezi světy