Soudce z milosti přehled

Soudce z milosti https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16139/soudce-z-milosti-16139.jpg 4 108 108

Soudce z milosti - příběh soudce, který řeší mučivé dilema, zda udělit trest smrti usvědčenému vrahovi, je symbolickým vyjádřením ducha totalitní společnosti, nasyceného strachem a deklasujícího základní životní hodnoty. Tento román označil autor za svůj "životní" a západní kritika zase za "klíčový román z východní Evropy" a rozhodně právem náleží do zlatého fondu moderní evropské literatury.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soudce z milosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Alma-Nacida
18.08.2023 3 z 5

Z knihy dýchá atmosféra socialismu, kdy se člověk nejen bál něco říct, ale si i něco myslet. Sleduje vývoj hlavního (anti)hrdiny, který byl v mládí docela komunistická krysa, ale postupně dospěl k něčemu jinému, nechci to úplně vyplesknout, tak zůstanu takto tajemně neurčitá.
Číst to je docela náročné, protože je to v podstatě soubor filozofických myšlenek a osobní obhajoby názorů, které hlavní postava zastávala v dané době nebo naopak v současnosti.
Když jsem se knihou po mnoha zastávkách prokousala, můj stěžejní pocit je radost z toho, že mám období socialismu za sebou a že jsem padesátá léta ani nezažila.

J0hn
28.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Jeden z našich nejznámějších spisovatelů mě dlouho míjel, až nyní se mi dostala do ruky audiokniha tohoto románu. Audiokniha je předpokládám proti románu zkrácena protože má jen něco přes 4 hodiny. A musím říci, že naštěstí zkrácena. Už jsem dokonce měl tendenci, že ji nedoposlouchám. Protože i přes krásnou češtinu a vzletné fráze byla kniha strašně utahaná a plná pseudointelektuálního filozofování.
Ale jsem rád, že jsem ji doposlouchal a mohu ji doporučit i ostatním. Ale asi z úplně jiného důvodu než jiní čtenáři. Abych to zdůvodnil budu trochu spoilerovat.
Hlavní hrdina je soudcem v době normalizace a protože má bratra na západě a spoustu kádrově špatných přátel, tak dostane případ u kterého se předpokládá, že obviněného odsoudí k trestu smrti. On jako zásadový, morální člověk a odpůrce trestu smrti to na konci knihy odmítne. A my v průběhu románu sledujeme vývoj hlavního hrdiny, který jako dítě skončil v koncentračním táboře. Pak nastává období komunistického převratu a z dítěte se stane mladík, který jako správný svazák odsuzuje a udává svoje spolužáky. S postupujícím časem, hlavní postava vysvětluje svůj přerod z utilitarismu k deontologické etice a tím i odporu k trestu smrti. A tady je to proč bych knihu doporučil ke čtení. Ne z důvodu že kniha je dobrá, ale protože autor tady na základě morálky a zásadovosti hlavního hrdiny omlouvá jeho a i svoje činy z padesátých let. Vždyť to přeci myslel dobře (a má pravdu), jeho chování je logické, konzistentní a zásadové (opět pravda). Tihle lidé, kteří jsou přesvědčení o vlastní pravdě a morálce mohou být v extrémních případech a situacích těmi nejhoršími. Těmi, kteří v rámci dobra, pravdy, morálky, sociální spravedlnosti a spoustě dalších důvodů pořádají hony na čarodějnice (kacíře, černochy, kulaky, buržousty, feudály, židy, kněze,... dosadí si koho chtějí). Takto autor určitě nechtěl, aby kniha vyzněla, ale já ní tento pocit mám a proto ji i přes nízké hodnocení, které jsem ji dal doporučuji ke čtení. Třeba dospějete ke stejnému pocitu z knihy jako já.


Mandlevest
18.01.2023 5 z 5

Pochvalný komentář od Allla9 mě inspiroval zpětně ohodnotit tuto výbornou knihu, ač to málokdy dělám. Četla jsem ji v období po sametové revoluci, v jiném vydání, myslím, že měla červenou obálku:-) a spolu s knížkou od Zdeny Salivarové Honzlová na mě zapůsobila nejvýrazněji. Jasně, devadesátky byly pro většinu euforická doba, já dostudovala, měla už dvě malé děti a život před sebou. O to víc by mě zajímalo, jak by na mě obě knihy zapůsobily dnes. Jejich poselství jsou jasná, budu je vnímat stejně silně? Anebo ještě silněji? Čtenářská výzva nabádá k opětovnému čtení. Tato knížka by za to stála.

všechny komentáře

Související novinky (1)

42 říjnových eknih zdarma

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Soudce z milosti v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených157x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených20x
v Knihotéce105x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x