Smerš - rok v táboře nepřítele přehled

Smerš - rok v táboře nepřítele https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253420/mid_smers-rok-v-tabore-nepritele-m4E-253420.jpg 4 8 8

Nikolaj Siněvirskij (vl. jménem Michail Dimitrovič Mondič) podává ve svých deníkových zápiscích svědectví o činnosti jedné z nejpřísněji utajovaných špionážních organizací 20. století – sovětské vojenské kontrarozvědky Smerš, v níž působil několik měsíců jako tlumočník. Přestože deník zachycuje pouze necelý rok autorova života, nabízí ojedinělý interní pohled na metody sovětského represivního aparátu. Zároveň jde o mistrnou sondu do psychologie lidí pracujících pro tuto tajnou službu, která na konci 2. světové války operovala také na území Československa.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)
Originální název:

Smerš. God v stane vraga , 1948


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smerš - rok v táboře nepřítele. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

TwoFace
20.03.2021 4 z 5

Tohle je síla. Krátké, občas těžko čitelné, ale po zbytek surové jako ruská duše (ne, fakt jim ty jejich ksichty hodných strejdů, co to myslí dobře nežeru.)

MaxQ
11.01.2016 4 z 5

Zajímavý dokument o tom, jak pracovala NKVD na konci druhé světové války na územích zpětně dobytých rudou armádou. Zatímco sovětské tanky přinášely vítězství a radost, důstojníci NKVD přiváželi výslechy, mučení a smrt. Směrš = smrt špiónům. A k tomu, aby byl člověk označen za špióna stačilo velmi málo, mnohdy jen stín podezření, věznění gestapem, či pomluva. Pak už cesty zpět nebylo.

Na to, že jde o celkem stručný deník z období jednoho roku, je kniha vypravena velmi luxusně, jen škoda, že je tak krátká. Tato deníková forma se četla skoro sama.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smerš - rok v táboře nepřítele v seznamech

v Přečtených8x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit4x

Autorovy knížky

Michail Dimitrovič Mondič
česká, 1923 - 1968
2014  83%Smerš - rok v táboře nepřítele