Slon pro Karla Velikého přehled

Slon pro Karla Velikého https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348048/bmid_slon-pro-karla-velikeho-OGB-348048.jpg 4 138 138

POSEL MÍRU, NEBO ZPLOZENEC PEKLA? Píše se rok 802 Frankové a Saracéni nelítostně bojují o politickou a náboženskou nadvládu. V této napjaté situaci posílá bagdádský chalífa svému odpůrci Karlu Velikému obrovský dar jako znamení míru: slona. Žid Izák a jeho saský otrok Thankmar mají tlustokožce bez úhony dopravit do Cách. Je to ožehavá mise, protože lidé, které při své dlouhé pouti franckou říší potkávají, považují slona za zplozence pekla. Jeho smrt by však velkoříše Franků a Saracénů uvrhla do strašlivé války. Román vypráví příběh o pravděpodobně největším hrdinovi středověku. Slon Abúl Abbás byl dar chalífy Hárúna ar-Rašída císaři Karlu Velikému. Jeho cesta z Bagdádu do Cách je historicky písemně doložena.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slon pro Karla Velikého. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

Forest66
31.03.2024 2 z 5

Knížku jsem si přečetl hlavně proto, že byla po ruce. Už po předchozí zkušenosti jsem věděl, že historického tam bude pramálo, že je autor mizerný vypravěč a ani obsah nesliboval zajímavou zápletku. Takže jsem tentokrát nebyl zklamán, ale ani mile překvapen. Některé části jsou zajímavé, ale tak 2/3 knížky tvoří bezduché dialogy a myšlenky o ničem nebo popis čehokoli. Kdyby to zkrátil, byla by to docela dobrá povídka.

Maanna
13.08.2023 3 z 5

Autor obecně volí velmi zajímavé a neotřelé náměty, ale tady je to takové nějaké nedotažené. Jsou tu velmi zajímavé scény, ale často moc nefungují přechody mezi nimi - některé jsou neúměrně dlouhé, jiné nelogické (třeba samostatné putování Arabů a jejich motivace jsou dost těžko uvěřitelné, podivná je také Gislina slabomyslnost). Je to takové nenadchne - neurazí, ale třeba se autor v dalších dílech vypsal, tak mu ještě někdy dám šanci.


Iki1
15.02.2023 3 z 5

Historické reálie autor v knize zpracoval poměrně dobře, tehdejší život lidí z různých koutů Evropy je tu sice na pokraji zájmu, ale přesto je tu obsažen. Dějová linka je jednoduchá, ozvláštněná dalšími linkami, které se v závěru protnou. Hodně mi to připomínalo počítačovou hru, hlavně přepálený závěr plný akce a krve. Některé postavy, které autor do děje přivedl, příliš nevyužil, připomínaly tak suché větvičky na kmeni (například panovníkova dcera).

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nový historický příběh z pera lovce dějin

07.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slon pro Karla Velikého v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených206x
ve Čtenářské výzvě45x
v Doporučených8x
v Knihotéce166x
v Chystám se číst105x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech7x