Slepice nedokáže snést kachní vejce: COVID-19 jako šance k řešení klimatické krize přehled

Slepice nedokáže snést kachní vejce: COVID-19 jako šance k řešení klimatické krize https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459548/bmid_slepice-nedokaze-snest-kachni-vejce-5v9-459548.jpg 3 7 7

Pandemie COVID-19 může být odrazovým můstkem pro rychlé změny potřebné k řešení klimatické krize. Autoři předkládají přesvědčivé argumenty, proč musíme jednat ihned a od základů změnit všechny systémy, které jsou pilíři dnešní civilizace a ekonomiky.

Literatura naučná Ekonomie a obchod Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , PRO
Originální název:

Resetting Our Future: A Chicken Can't Lay a Duck Egg , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slepice nedokáže snést kachní vejce: COVID-19 jako šance k řešení klimatické krize. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

rutto45
04.11.2023 5 z 5

Oproti starším dielam sa Maxtonovi "vďaka" covid pandémií, podarilo v tejto knihe priblížiť, že mnohé jeho radikálne riešenia sú uskutočniteľné a s malou obetou komfortu každého jedného človeka na Zemi by sme nemuseli byť odsúdení na zánik.

Neanderthal
09.02.2021 5 z 5

Táto kniha ponúka celkom revolučné riešenia klimatickej krízy. Malo by to byť povinné čítanie. Maxtona zaraďujem do zelenej ľavice, a s tým, čo píše, sa stotožňujem, lebo mi to všetko dáva zmysel.


whack
08.02.2021 5 z 5

Kolektivista Maxton komplexne, vecne, racionálne a otvorene približuje problematiku klimatickej zmeny. V porovnaní s jeho predošlou knihou Núdzový stav globálnej klímy používa miernejšiu rétoriku, ale o to priamejšie ciele: „Je nevyhnutné, aby každý mal stále pred očami veľký cieľ, a tým je: zabrániť nekontrolovateľnej klimatickej zmene. A je len jedna cesta, ako to dosiahnuť: znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 60 % a následne na nulu. V procese transformácie alebo vytvorením nového systému vlády sa môžu zmierniť aj iné sociálne problémy, tie však nesmú byť prioritou. Vždy a za každých okolností je nutné udržať v centre pozornosti len jeden hlavný cieľ!“

Na jeho knihách sa mi páči, že značne veľkú časť vždy venuje riešeniam a krokom, ktoré by sme mali podnikať ako spoločnosť a aj ako jednotlivci, a jasne vysvetlí aj, že prečo. Názvy kapitol hovoria niekedy asi samé za seba: Strategický plán budúcnosti, Príprava na prevzatie moci... No ak chceme budúcnosť, inak ako radikálne sa to urobiť nedá. S chronickými popieračmi asi netreba strácať čas, ale každý, kto má otvorenú myseľ, by si tieto knihy mal každopádne prečítať.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (2. týden)

10.01.2021


Citáty z knihy (7)

Zmeny atmosféry, ktoré sa rozbehli a už prebiehajú, ďaleko presahujú možnosti jednotlivca. Zmena je možná iba vtedy, ak sa pridajú všetci. Pre iných môžete byť len príkladom hodným nasledovania. Preto súčasťou vášho plánu musí byť stratégia, ako presvedčiť aj iných, aby sa zmenili tiež.


Ak chceme zabrániť (klimatickej) katastrofe, je nevyhnutné, aby takmer všetci zmenili spôsob života, a to čo najskôr, bez ohľadu na to, či sa niekomu chce alebo nie. Životný štýl, ktorému dnes väčšina ľudí holduje, musíme zmeniť bez ohľadu na ekonomické a sociálne dôsledky.


Ak sa máme zbaviť ekologického bremena, ktoré sme si spôsobili, musíme najprv pochopiť, že hlavnou príčinou problémov je dominujúce chápanie ľudského rozvoja, ako ho dnes presadzuje neoliberalizmus.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Slepice nedokáže snést kachní vejce: COVID-19 jako šance k řešení klimatické krize v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech3x