Slepé uličky archeologie přehled

Slepé uličky archeologie
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244694/bmid_slepe-ulicky-archeologie-B32-244694.jpg 4 18 18

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slepé uličky archeologie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

vvikingg
28.12.2022 4 z 5

velmi zajímavé a dobré čtení a rozšíření obzorů v historii , bohyně Živa podvrh, 2 sošky věstonické Venuše , Kensingtonský nadpis podvrh a mnoho dalších zajímavostí z archeologie

Corso
28.10.2019 4 z 5

Knizocka mala vzhladom ale bohata obsahom. Podava zaujimavy pohlad na dejiny archeologie, tazisko je na 19.storoci, prvej polovici 20. Nazov to vystihuje, na jedenastych temach ukazuje akymi omylmi sa archeologia zaoberala, ci uz z dovodov vtedajsej urovne vedomosti, alebo niekedy z politickych, vysnenych idei. Niektore kapitolky pripominaju pitavala, ked ide o falosne objavy, ci uz pre zisk, alebo este castejsie, ako podpora zbozneho zelania. Najdete vela knih ktore sa zaoberaju modernym pohladom na dejiny, moderne metody archeologie. Ale aj omyly su vo vede dolezite, a na tie sa dost nepravom casom zabuda. Prinajmensom su zaujimavym citanim a dokladmi akymi cestami (odbockami a obchadzkami) sa niekedy archeologia uberala.


Ikkju
27.01.2019

Zvláštní, jak se o historii vědělo od určité doby víc a víc, od vkládání pěstních klínů pod krovní trám proti bleskům až po pochopení, že jde o primitivní nástroj z určitého období.

Na druhou stranu ani "lidová moudrost" od dřevních dob nezaostávala, v autorovo době by například menhiry s potvrzeným původem šly spočítat na prstech ruky, dnes už se přesně "ví", k čemu sloužily, od romantických teorií o keltském telegrafu po různé, často protichůdné a někdy až šílené teorie o různých energiích.

Zajímavé čtení, pár míst jsem znal i ze svých návštěv podřipského pivovaru, pokud má člověk štěstí a narazí na správného místňáka, dozví se, že místní databáze hrobů praotce Čecha od doby vydání vůbec nezahálela...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slepé uličky archeologie v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených25x
v Doporučených2x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x