Se žirafami na západ přehled
Poutavý román inspirovaný neuvěřitelným příběhem dvou žiraf, které obsadily titulní stránky novin a vepsaly se do všech lidských srdcí. Woodrowu Wilsonu Nickelovi je sto pět let a cítí, že se jeho život chýlí ke konci. Když se jednoho dne z televize dozví, že žirafy pomalu vymírají, vybaví si nezapomenutelný zážitek, který si nemůže nechat pro sebe: Psal se rok 1938. Ve světě doznívala velká hospodářská krize, Hitler ohrožoval Evropu a znavení Američané toužili po zázraku. Našli ho ve dvou žirafách, které přežily hurikán při plavbě po Atlantiku. Čekala je dobrodružná cesta přes celou Ameriku v nákladním autě, které je mělo dopravit do slavné zoo v San Diegu. Za volantem seděl právě mladý Woodrow, doprovázený drsným staříkem s divokou minulostí a mladou zrzavou fotografkou…... celý text
Originální název: West with Giraffes, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Se žirafami na západ. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 15 komentářůSouvisející novinky - Se žirafami na západ (2)
Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)
28.08.2022
Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)
26.06.2022
Kniha Se žirafami na západ v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 3x |
| v Chci si koupit | 18x |

81 %
76 %
Se žirafami na západ
Úžasné čtení: převoz dvou mladých žiraf, Kluka a Holky, z východního na západní pobřeží USA, z přístavu v New Yorku do ZOO v San Diegu (délka trasy 5000+ km!) v roce 1938, byl plný dramat, cestovatelských dobrodružství, osobních zážitků, obdivných pohledů kolemj(e)doucích. Nesnadný přesun na náklaďáku s odklopnou střechou, dvěma vypolstrovanými přepravními bednami s rašeliníkem jako podestýlkou, a odklopnými dvířky pro přístup s krmením i pro kontrolu a ošetřování. Zanícený pověřený ošetřovatel a pak i vypravěč, 17-letý kluk nakonec fungující jako dálkový řidič, svým svěřencům (prvním žirafám pro západní pobřeží) říkali Zlatíčka, protože byly vlastně bezproblémové, cestu snášely skvěle, jen s mírným zraněním nohy od začátku jízdy a jen s několika hlasitými projevy strachu či nevole kopáním. Celá přeprava dopadla na jedničku, v ZOO se usadily a zplodily potomky a žilo se jim jako v bavlnce (konečně nějaký import žiraf v USA přežil - jinde na ně byla příliš zima).
Kniha je poutavá, svižná, místy dojemná, místy napínavá, vcelku povedená. Jen pár věcí jsem autorce zazlívala, že je vůbec nezmínila: modrý jazyk žiraf jistě musel (musí) každého fascinovat, přesto o něm v celé dlouhé knize není ani jedna jediná zmínka!; opatrovníci se po celé dva týdny jízdy starali výhradně o vodu a krmení, ale ani zmínka o čištění podestýlky.
Navíc mi chyběl rámec: odkud vlastně plula loď nešťastně zasažená hurikánem, z něhož se jentaktak žirafy dostaly do New Yorku živé (jedna se zraněním v rozbité přepravní bedně), odkud pocházely (v knize vše začíná v New Yorku, s hojně zmiňovanou lodí, ale bez podrobností, jednou je zmínka o jejich odchytu v divočině v Britské africké kolonii, což vyvolává otazníky, jak už dlouho vlastně žirafy byly na cestě, kolik toho urazily ještě před příjezdem do Ameriky...). A pak také není nikde řečeno, jak dlouho si užívaly pobyt v ZOO, kolika let se v zajetí dožily... To vše jsou otázky, na jejichž zodpovězení nejen bylo v knize víc než dostatek prostoru, ale nabízejí se ba přímo trčí jako nezodpovězené, škoda.