Satan přehled

Satan https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351512/mid_satan-eam-351512.jpg 4 64 64

4. prosince 1986 se v kolumbijském hlavním městě Bogotě odehrály činy, které dodnes zůstávají záhadou s mnoha otázkami a jen hypotetickými odpověďmi. Veterán vietnamské války Campo Elías Delgado, učitel angličtiny a fanatický obdivovatel románu Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, zastřelil během onoho dne 32 lidí včetně své matky, sousedů v domě a nakonec hostů v noblesní restauraci Pozzetto v centru města, a to bez identifikovatelného, hmatatelného motivu. Této události se chopil úspěšný autor Mario Mendoza a na jejím základě rozvinul souběh fiktivních, ale reálnými okolnostmi rámovaných příběhů tří postav — osiřelé dívky Maríe, která se snaží za každou cenu o důstojný život, kněze Ernesta, pochybujícího o smyslu působení v církvi a prožívajícího oddanou lásku k mladé ženě, a malíře Andrése, naopak láskou sužovaného. Společným jmenovatelem těchto dějových linií, zpočátku oddělených a směřujících k tragickému propojení, je všudypřítomný vliv zla, ať už konaného lidmi, nebo vyšší mocí. Mario Mendoza se táže, kolik z doktora Jekylla a z pana Hyda je fatálně přítomno v lidském jedinci a jakých činů, označovaných třebas i jako projev vůle satana, jsme schopni. Přitom neprosazuje odpovědi a nechává čtenáře — pokud je toho v koncentraci katastrofických událostí schopen — o nich přemýšlet. Zvláštní dávku autenticity dodává textu skutečnost, že atentátníka Elíase Delgada autor shodou okolností osobně znal. Mendozův Satan, který se dočkal ocenění kritiky, překladů do mnoha jazyků a filmového zpracování, nyní konečně vychází i česky.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Kristián Entertainment
Originální název:

Satanás , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Satan. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

666Jitka
09.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Autor nám přibližuje život ve velkoměstě a osudy několika jedinců žijících v Bogotě. Každý z těchto lidí pochází z jiné společenské vrstvy a řeší úplně jiné problémy, ať už je to touha nežít na pokraji společnosti, nebo seberealizace prostřednictvím malování a láska k těžce nemocné ženě, anebo rozkol v mysli oblíbeného kněze, který pochybuje o své víře v boha. Osudy těchto a dalších lidí zpečetí další z postav tohoto thrilleru a sice veterán vietnamské války Campo Elías Delgado, který dne 4.12.1986 postřílel 32 lidí, aniž by bylo zjištěno "PROČ". Autor nám nabízí svůj pohled na to, jak se vše mohlo stát a nutí čtenáře k zamyšlení nad sebou samým, a k uvědomění si svého vlastního Jekylla a Hyda.

Marluksa
22.03.2023 3 z 5

Hm.
Stručné. Věcné. Dokonalé dialogy.
Žádný zbytečný šum. Skvělý přebal knihy.
Co víc si přát.
Trochu jiná kniha. Jiný styl. Super! Nuda se nekoná. Ovšem nic netrvá věčně. Ani to počáteční nadšení.
Druhou polovinu knihy už jsem četla vyloženě z donucení. A ke konci i sem tam něco přeskočila. Strašně mě to nebavilo.
Možná špatný výběr knihy ve špatnou dobu. Souhra náhod.
Intuice výjimečně šlápla vedle.
Přesto má kniha poměrně vysoké hodnocení.


konicekbily
31.05.2022 5 z 5

Thriller z kolumbijského prostředí nás seznamuje se současným životem v této latinskoamerické zemi, lidskými vztahy, každodenními problémy vybraných postav a jejich skvělým popisem, vše napsané pěkným stylem a uvěřitelnými dialogy. Několik linek probíhajícího děje je spojeno v závěru a po celou dobu autor nutí čtenáře k zamyšlení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Satan v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených5x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit12x