Šarlátové písmeno přehled

Šarlátové písmeno https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199435/bmid_sarlatove-pismeno-y9D-199435.jpg 3 184 184

V Novom Anglicku 17. storočia sa medzi prvými kolonizátormi odohráva dráma plná citov. Na príbehu Hester Prynnovej autor majstrovsky zobrazuje dôsledky jediného hriechu z vášne pre troch ľudí – nešťastnú Hester, jej milenca a jej zákonného manžela. Prísne zákony puritánskeho spoločenstva odsúdia Hester a jej dieťa na osamelý život pod znamením hanby, čo tento ušľachtilý duch znáša iba s veľkou bolesťou. Nachádza však v sebe dostatok vnútornej sily a s pokorou prijíma svoj osud. Spoluvinník sa navonok teší veľkej úcte, obdivu a zbožňovania davmi, no vo vnútri jeho ducha zžierajú výčitky svedomia. Uväznený medzi zákonmi spoločnosti, vlastnými potláčanými túžbami a silnými pocitmi viny žije v pretvárke a skryté utrpenie sa v dôsledkoch prejaví i na jeho podlomenom zdraví. Toto všetko s krutou radosťou pozoruje manžel Hester, kedysi láskavý a učený muž, ktorému krivda ublížila. Svoj život venuje túžbe po pomste, ktorá jeho existenciu napĺňa zlom. Šarlátové písmeno je vrcholné dielo amerického spisovateľa Nathaniela Hawthorna, ktorý excelentne spracoval na svoju dobu citlivé témy ako hriech, právny dogmatizmus a morálka.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SnowMouse
Originální název:

The Scarlet Letter , 1850


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šarlátové písmeno. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

tereza0319
25.12.2023 5 z 5

Na rozdíl od většiny ostatních se mi překvapivě líbil i prolog. Ta jeho jemná ironie, se kterou střílí do úředníků, a která vlastně prostupuje celým dílem. Dějově je příběh jednoduchý, ale plný drobných detailů a neotřelých povšimnutí, jež ho asi dělají tím, čím je. Zobrazený svět se svými hodnotami se nám dnes už zdá neskutečný, ale je dobré ho poznat a porovnat s dnešním. Román mě uhranul hlubokými city vyjádřenými nepateticky, dá se říct skrytě, je to taková jedna velká natlakovaná plechovka. A taky svou krásnou ponurostí, obálka z roku 2012 ji vystihuje skvěle. Zajímavý Hawthorneův pohled na ženskou otázku.

Jája92
08.12.2023 3 z 5

O knížce jsem mnohé slyšela a předpokládala jsem, že se jedná o velice zajímavou knihu. Ale mě kniha příliš neohromila.
Rozhodně autorův úvod je taková velká omáčka okolo celého příběhu a věřím, že nejednoho čtenáře odradí od dalšího čtení.
Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké a příběh jednoduchý. V dnešní době se může ústřední téma zdát směšné, ale taková kdysi dávno prostě byla doba. Co si budeme povídat, i v dnešní nejmodernější době se vždy najde osazenstvo lidí, které si rádo ukáže prstem na někoho, kdo nesplňuje standardy společnosti.
Nepřišla jsem na chuť stylu vyprávění autora.


petrarka72
26.11.2023 3 z 5

Silný příběh o pokrytectví, hříchu, pokání a odvaze žít. A také o puritánské společnosti, jíž se prodírá trojúhelník nejen milostný, jehož vrcholy jsou Hester Prynnová, matka nemanželského dítěte s ADHD Perly, duchovní Artur Dimmesdale a pomstychtivý lékař Roger Chillingworth. Jejich proplétání a spění k morálnímu vítězství či pádu je fascinující. Stejně jako popis života v Nové Anglii a obrácená perspektiva: místem zaslíbeným rozhodně není Amerika... Jinak souhlasím s ostatními - úvod je vražedný a větší tah na branku by vyprávění prospěl.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Děvčata z Firefly Lane, Chvění kouře a zlata a další knižní novinky (24. týden)

12.06.2022


Knižní novinky (22. týden)

26.05.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šarlátové písmeno v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených238x
ve Čtenářské výzvě46x
v Doporučených6x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst153x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech7x