Santa Lucia přehled

Santa Lucia https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516025/bmid_santa-lucia-BTI-516025.jpg 4 56 56

Santa Lucia je román o deziluzi. Mrštík ji dává prožít moravskému studentovi, pro něhož se Praha pro svou krásu a tradice stala přeludnou vidinou; v průběhu marného zápasu o uplatnění a přežití se ale mění v pouhou změť chaotických vjemů osamělého vyvržence. Silného emocionálního vyznění dosahuje Mrštík subjektivní perspektivou i tím, že vyprávění rámcuje hrdinovým umíráním.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Santa Lucia. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

RonnieSmithx
13.11.2023 4 z 5

Santa Lucia je kontrastem Pohádky máje a musím říct, že se mi také líbila o dost víc. Je to kniha o deziluzi, její konec je naznačen již na samém počátku, takže se více můžeme soustředit na duševní pochody hrdiny, kterého jsem ve svých poznámkách pojmenovala jako incela. Depresivní dílo o zidealizované podobě Prahy, která Vás nakonec zabije. Holt máme věci brát jaké jsou, ne jaké bychom si je přáli.

Jirka430
07.03.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem se velmi těšil a musím říci, že mě Mrštík opravdu nezklamal. Kniha je plná překrásných líčení a ano, je velmi smutná, ale to je na knize právě to krásné - sám E. A. Poe říkal, že nejdůležitější vlastností krásna je smutek.


Monika1717
21.05.2020 2 z 5

Před mnoha lety jsem knihu objevila u rodičů v knihovně. Je to už opravdu spoustu let. Ale ta deprese, deziluze, smutek ve mně zůstaly dodnes. Lítost nad tím, jak musel prodat peřinu a v noci se třásl zimou. A pak nakonec umřel. V knize není nic optimistického, pořád se ptám, co se Mrštíkovi stalo tak strašného, že napsal tak depresívní knihu. Ačkoli byla kniha vytištěná na křídovém papíru a vázaná v ozdobné obálce, při první příležitosti šla. Do knihobudky. Snad si své čtenáře našla.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Santa Lucia a dalších 2 040 eknih zdarma

29.05.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Santa Lucia v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených109x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst25x
v dalších seznamech1x