Rozhraní přehled

Rozhraní https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326878/bmid_rozhrani-1Ns-326878.jpg 4 26 26

Autor sleduje příběh spisovatele Austa, který píše román o známém herci. Na jeho tvůrčích problémech Řezáč ukazuje, jak složitě se autor se svými životními zkušenostmi a osobními vlastnostmi zrcadlí ve svém díle, ve svých literárních postavách. Pasivní a neprůbojný intelektuál vytváří podvědomě v hrdinovi protějšek opačných vlastností, naopak jím vymyšlené postavy se osamostatňují ke svébytnému jednání, mění autorův záměr a zasahují i do jeho vlastních osudů. Konkrétně Aust ztrácí pod vlivem postavy, kterou vytvořil, pocit méněcennosti a nabývá nečekané průbojnosti a sebevědomí. Oba přitom řeší stejný problém vztahu umělecké tvorby a reality, umělce a společnosti, a Řezáč je nechává dojít ke stejnému poznání, že umění povýšené nad život ztrácí své vnitřní opodstatnění, a schopnost tvořit pro lidi je základní podmínkou umělecké tvorby vůbec.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozhraní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

jprst
29.12.2021 4 z 5

Tenhle psychologický román mi dal docela zabrat, ale za přečtení to stálo, je to druh literatury, který autor mistrně zvládal a opět to předvedl. V souvislosti s tím, se ovšem nabízí otázka, kam se autorův talent po roce 1948 vytratil.

meluzena
08.08.2021 5 z 5

Vynikající psychologický román.
Čtyřicetiletý ztroskotanec Jindřich Aust se jednoho dne ve svém snění „potká“ s Vilémem Habou - a jeho obrazotvornost postupně o Vilémovi rozvine celý románový příběh. Spisovatelské „snění“ mu v reálném životě způsobuje různé svízele, ale postupně se ukazuje, že Vilém je mu vlastně jakousi „terapií“ - skrze něj si třídí vlastní myšlenky a nahlíží svůj život z nečekaných úhlů, občas i něco jasnozřivě předpoví.
Autor zde skvěle vystihl, o čem je (má být) herectví a spisovatelství a potažmo umění obecně. Proč tak rádi čteme a chodíme do divadla. Protože skrze literární postavy můžeme růst a moudřet, aniž bychom museli zažívat všechny nezdary na vlastní kůži.

Skvěle propracovaný děj, krásný květnatý jazyk (třeba „teta se všustila do kuchyně“). Bez ohledu na pozdější Řezáčovy politické excesy je tohle opravdová knižní lahůdka. Vřele doporučuju.
---
„Na ubruse mezi námi se procházela moucha a ohledávala houskové drobty.“
---
„Kdo ví, snad se v mém mozku nerozhoduje pouze o Vilémově osudu, nýbrž i o mém vlastním.“
„Stvořil jsem postavu, a ona mi ukazuje světy, o nichž jsem neměl tušení, nebo tušil-li jsem je, do nichž jsem nedovedl vstoupit. (...) Vilém, zrozený z mých představ a z touhy stvořit nějakou postavu, stává se mým učitelem a vtiskuje mi svou vůli.“


Petruse21
06.11.2020 4 z 5

Řezáč umí

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozhraní v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených32x
v Doporučených2x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit5x

Autorovy další knížky

Václav Řezáč (p)
česká, 1901 - 1956
1968  77%Poplach v Kovářské uličce
1940  86%Černé světlo
1951  63%Nástup
1934  73%Kluci, hurá za ním!
1942  82%Svědek