Rozhovory nad Seinou přehled

Rozhovory nad Seinou https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377816/bmid_rozhovory-nad-seinou-pCt-377816.jpg 3 14 14

Autor rozhovorov nad Seinou strávil vo Francúzsku päť rokov ako korešpondent Československého rozhlasu. Pretože bol novinár, a k tejto profesii patrí i všestranný záujem i zvedavosť, usiloval sa stretnúť s najzaujímavejšími ľuďmi vo Francúzsku. Plodom jeho tunajšieho pobytu je i táto kniha - mozaika z vavrínových lístkov slávy, z ktorých náhodný svedok chce vyčítať farby čias. A tak sa tu stretneme s tvárami známymi z filmového plátna - s Jeanom Gabinom, Jeanom Paulom Belmondom i Brigitte Bardotovou, z prvých stránok novín - s Jacquom Duclosom, Dolores Ibarruri, André Wurmserom, s ľuďmi vedy a umenia (A. Malraux, Pablo Neruda, Nobile i Cousteau), s hviezdami šansónu (Mireille Mathieuová, Ch. Aznavour), ale aj s tvorkyňou módy Coco Chanelovou. Slovo, obraz pestrý ako sám život, do ktorého sa autor Rozhovorov cez lesk popularity usiluje nazrieť trochu hlbšie.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozhovory nad Seinou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Filomena1961
14.09.2023 3 z 5

Mám ráda Francii a Paříž mě okouzlila. Proto také většinu knih týkající se této země si ráda přečtu. V knize Hovory nad Seinou mě nejvíc zaujalo setkávání a rozhovory s významnými osobnostmi, doplněné černobílými fotografiemi. Zaujala mě kapitola o vládci hlubin, člověku, kterého jsem vždy obdivovala a pro něhož se stalo moře druhým domovem. Jedná se o Cousteaua, známého svým výzkumem moří a oceánů. V rozhovorech se střídaly politické osobnosti, umělci, vědci, spisovatelé, ale také i slavné osobnosti z jiných koutů světa. Některé dovětky byly poplatné době, kniha vyšla v 70. letech minulého století.

ijcro
02.02.2021 3 z 5

Četl jsem to dvakrát a podruhé to bylo po mnoha létech, takže jsem se neubránil srovnávání. Musím říct, že mi nejvíc vadily takové ty dovětky jak z soudobých novin. Naproti tomu, rozhovory s osobnostmi tehdejší doby byly fakt zajímavé.


Mirka2778
14.07.2018 3 z 5

Josef Hotmar byl v sedmdesátých letech zpravodajem československého rozhlasu v Paříži.
V této době vznikl soubor rozhovorů s rozličnými osobnostmi nejen francouzkého života.
Autor nám nepodává pouze přepis rozhovoru, přidává i osobní pocity ze setkání. Výběr osobností je opravdu rozmanitý, řekla bych až omračující! Jména, která mají i dnes zvuk.
Např.: malíř Josef Šíma, Coco Chanel, architekt Oscar Niemayer, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Jean Effel, básník Pablo Neruda, Jean Gabin, Belmondo, Umberto Nobile. A ještě dalších 15 jmen.
Bohužel se místy neubránil (možná nutné) komunistické propagandě. Nad tímto se při hodnocení snažím zavřít oči. (kniha vyšla roku 1979)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozhovory nad Seinou v seznamech

v Přečtených18x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst5x
v dalších seznamech2x