Hovory nad Seinou přehled

Hovory nad Seinou https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76681/hovory-nad-seinou-76681.jpg 3 14 14

Hovory nad Seinou jsou šestou knihou J. Hotmara. Trochu jinou než čtenářsky oblíbené literární cestopisy a reportážní povídky. A přece se jim i trochu podobá – už pařížským místopisem a příslovečnou zvídavostí Hotmarova pera. Středem autorova zájmu je paleta slavných nebo alespoň charakteristických osobností pařížského života 70. let 20.století. Stálý zpravodaj Čs. rozhlasu v Paříži přibližuje známé osobnosti pařížského výtvarného umění, filmu, šansonu, kultury, politiky a vědy 70. let. Setkáváme se s malíři P. Picassem, J. Šímou a F. Légerem, s tvůrkyní módy G. Chanelovou, s představitelem FKS J. Duclosem, s filmovými herci J. Gabinem a B. Bardotovou, se zpěváky M. Chevalierem a Ch. Aznavourem, s fyzikem P. Langevinem a dalšími.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hovory nad Seinou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Filomena1961
14.09.2023 3 z 5

Mám ráda Francii a Paříž mě okouzlila. Proto také většinu knih týkající se této země si ráda přečtu. V knize Hovory nad Seinou mě nejvíc zaujalo setkávání a rozhovory s významnými osobnostmi, doplněné černobílými fotografiemi. Zaujala mě kapitola o vládci hlubin, člověku, kterého jsem vždy obdivovala a pro něhož se stalo moře druhým domovem. Jedná se o Cousteaua, známého svým výzkumem moří a oceánů. V rozhovorech se střídaly politické osobnosti, umělci, vědci, spisovatelé, ale také i slavné osobnosti z jiných koutů světa. Některé dovětky byly poplatné době, kniha vyšla v 70. letech minulého století.

ijcro
02.02.2021 3 z 5

Četl jsem to dvakrát a podruhé to bylo po mnoha létech, takže jsem se neubránil srovnávání. Musím říct, že mi nejvíc vadily takové ty dovětky jak z soudobých novin. Naproti tomu, rozhovory s osobnostmi tehdejší doby byly fakt zajímavé.


Mirka2778
14.07.2018 3 z 5

Josef Hotmar byl v sedmdesátých letech zpravodajem československého rozhlasu v Paříži.
V této době vznikl soubor rozhovorů s rozličnými osobnostmi nejen francouzkého života.
Autor nám nepodává pouze přepis rozhovoru, přidává i osobní pocity ze setkání. Výběr osobností je opravdu rozmanitý, řekla bych až omračující! Jména, která mají i dnes zvuk.
Např.: malíř Josef Šíma, Coco Chanel, architekt Oscar Niemayer, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Jean Effel, básník Pablo Neruda, Jean Gabin, Belmondo, Umberto Nobile. A ještě dalších 15 jmen.
Bohužel se místy neubránil (možná nutné) komunistické propagandě. Nad tímto se při hodnocení snažím zavřít oči. (kniha vyšla roku 1979)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hovory nad Seinou v seznamech

v Přečtených18x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst5x
v dalších seznamech2x