Reč kvetov přehled

Reč kvetov
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405984/bmid_rec-kvetov-Out-405984.jpg 4 77 77

Americká autorka Vanessa Diffenbaughová vo svojom hypnotizujúcom, dojímavom a elegantne napísanom debute Reč kvetov dôvtipne prelína minulosť a súčasnosť. Rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá svojím výnimočným talentom v aranžovaní kvetov mení životy ľudí okolo seba napriek tomu, že sama bojuje s tieňmi minulosti. Symbolika kvetov sa vo viktoriánskom období používala na vyjadrenie citov: zimolez symbolizoval oddanosť, astra trpezlivosť, ruža lásku. Život Viktórie Jonesovej však poznamenal skôr smútok, nedôvera a samota. Detstvo strávila v početných pestúnskych rodinách, čo spôsobilo, že ani po rokoch neznesie dotyk inej osoby, bočí od ľudí a najradšej trávi čas sama, obklopená kvetmi. Osemnásťročná sa osamostatnila. Nemala kde bývať, a tak spávala v parku, kde si založila malú záhradku. Onedlho jej talent v aranžovaní kvetov objavila miestna floristka a Viktória si uvedomila, že má schopnosť zvoliť pre ľudí správne kvety a tak dodávať ich životu nový rozmer. Na kvetinovom trhu sa stretla so záhadným predavačom a musí sa rozhodnúť, či podstúpi riziko a pokúsi sa žiť nielen medzi kvetmi, ale aj s ľuďmi. V závere knihy nájdeme slovník kvetov, o ktorom autorka hovorí: „Mojím cieľom bolo vytvoriť zbierku použiteľnú pre dnešného moderného čitateľa. Rozhodla som sa neuvádzať kvety, ktoré sa dnes už takmer nevyskytujú, a pridať tie, ktoré boli vo viktoriánskych časoch zriedkavé, ale dnes rastú bežne. Rastliny súvisiace s jedlom som ponechala (Viktória by to neurobila inak), ale vynechala som nekvitnúce stromy a kríky, pretože, ako hovorí Viktória, na odumretých konároch či suchej kôre nie je vôbec nič zaujímavé...“... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Language of flowers , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Reč kvetov. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Marie022
02.05.2021 3 z 5

Knížka byla vcelku zajímavá, Victoriin život byl vcelku smutný a její chování docela pochopitelné, ale občas mě už štvala. Ovšem když jsem se brodila v těch scénách věnovaných porodu a potom mateřství myslela jsem, že už ji nedočtu, přišlo mi to hrozně zdlouhavé a popisovala to jako nějaký horor. Nicméně nakonec jsem ráda, že jsem vydržela a knihu dočetla do konce.

SammSamm
16.01.2019 4 z 5

Musím říci, že po velkém výběru knih v knihovně, kdy jsem opravdu neměla zaměřený cíl a jen tak jsem bloumala, co bych mohla číst, mne tato kniha upoutala svým obsahem a tak jsem si ji půjčila, začala číst a i když tam byly nepatrné zádrhely, které mou mysl odloudily, jsem knihu do sebe "vcucla". Příběh se mi velmi líbil a ač byla Victorie taká či onaká, určitě to pro ni nebylo lehké. Květomluva mne opravdu nadchla a líbí se mi, jak to autorka má parádně prostudované a promyšlené (sehnala jsem si informace o kvěomluvě a i knihu mimochodem :-D )


helenkan
08.10.2016 4 z 5

Docela zajímavý příběh. I když mě občas Victoriino chování štvalo,ale neměla to v životě lehký. Kde se měla naučit nějaké lásce,když ji celé dětství stěhovali od jedněch pěstounů ke druhým a všude byla pro každého divná. Těžko si pak mohla k někomu najít ten správný vztah a důvěru.
Knížka se mi líbila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Reč kvetov v seznamech

v Přečtených111x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

květomluva

Autorovy knížky

Vanessa Diffenbaugh
americká, 1978
2012  75%Řeč květů