Reč kvetov

Reč kvetov
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405984/bmid_rec-kvetov-Out-405984.jpg 4 77 77

Americká autorka Vanessa Diffenbaughová vo svojom hypnotizujúcom, dojímavom a elegantne napísanom debute Reč kvetov dôvtipne prelína minulosť a súčasnosť. Rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá svojím výnimočným talentom v aranžovaní kvetov mení životy ľudí okolo seba napriek tomu, že sama bojuje s tieňmi minulosti. Symbolika kvetov sa vo viktoriánskom období používala na vyjadrenie citov: zimolez symbolizoval oddanosť, astra trpezlivosť, ruža lásku. Život Viktórie Jonesovej však poznamenal skôr smútok, nedôvera a samota. Detstvo strávila v početných pestúnskych rodinách, čo spôsobilo, že ani po rokoch neznesie dotyk inej osoby, bočí od ľudí a najradšej trávi čas sama, obklopená kvetmi. Osemnásťročná sa osamostatnila. Nemala kde bývať, a tak spávala v parku, kde si založila malú záhradku. Onedlho jej talent v aranžovaní kvetov objavila miestna floristka a Viktória si uvedomila, že má schopnosť zvoliť pre ľudí správne kvety a tak dodávať ich životu nový rozmer. Na kvetinovom trhu sa stretla so záhadným predavačom a musí sa rozhodnúť, či podstúpi riziko a pokúsi sa žiť nielen medzi kvetmi, ale aj s ľuďmi. V závere knihy nájdeme slovník kvetov, o ktorom autorka hovorí: „Mojím cieľom bolo vytvoriť zbierku použiteľnú pre dnešného moderného čitateľa. Rozhodla som sa neuvádzať kvety, ktoré sa dnes už takmer nevyskytujú, a pridať tie, ktoré boli vo viktoriánskych časoch zriedkavé, ale dnes rastú bežne. Rastliny súvisiace s jedlom som ponechala (Viktória by to neurobila inak), ale vynechala som nekvitnúce stromy a kríky, pretože, ako hovorí Viktória, na odumretých konároch či suchej kôre nie je vôbec nič zaujímavé...“... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Language of flowers , 2011


více info...

Přidat komentář

Marie022
02.05.2021 3 z 5

Knížka byla vcelku zajímavá, Victoriin život byl vcelku smutný a její chování docela pochopitelné, ale občas mě už štvala. Ovšem když jsem se brodila v těch scénách věnovaných porodu a potom mateřství myslela jsem, že už ji nedočtu, přišlo mi to hrozně zdlouhavé a popisovala to jako nějaký horor. Nicméně nakonec jsem ráda, že jsem vydržela a knihu dočetla do konce.

SammSamm
16.01.2019 4 z 5

Musím říci, že po velkém výběru knih v knihovně, kdy jsem opravdu neměla zaměřený cíl a jen tak jsem bloumala, co bych mohla číst, mne tato kniha upoutala svým obsahem a tak jsem si ji půjčila, začala číst a i když tam byly nepatrné zádrhely, které mou mysl odloudily, jsem knihu do sebe "vcucla". Příběh se mi velmi líbil a ač byla Victorie taká či onaká, určitě to pro ni nebylo lehké. Květomluva mne opravdu nadchla a líbí se mi, jak to autorka má parádně prostudované a promyšlené (sehnala jsem si informace o kvěomluvě a i knihu mimochodem :-D )


helenkan
08.10.2016 4 z 5

Docela zajímavý příběh. I když mě občas Victoriino chování štvalo,ale neměla to v životě lehký. Kde se měla naučit nějaké lásce,když ji celé dětství stěhovali od jedněch pěstounů ke druhým a všude byla pro každého divná. Těžko si pak mohla k někomu najít ten správný vztah a důvěru.
Knížka se mi líbila.

eiramka
23.05.2016 2 z 5

Příběh Victorie, dívky odložené matkou hned po narození. Příběh dítěte, které nemělo nikdy možnost navázat hluboký vztah ,je citově deprivované a znovu a znovu zklamané - až se naučí nic dobrého od nikoho - ani od sebe - nečekat. První třetina knihy byla velmi dobrá - ale pak se to pokazilo, příběh začal být čím dál tím míň uvěřitelný - postavy se začaly chovat nelogicky - všechno to bylo nachystáno na slavný happy end. Ale přiznávám, že se to přesto četlo dobře.

Dorothea
23.01.2016 4 z 5

Pěkná knížka, která má dobře běžící děj i hezké ukončení. Jsem ráda, že byla napsána na originálnější téma.

malen
30.10.2015 4 z 5

Také se mi líbilo, stojí za přečtení.

morava
29.10.2015 4 z 5

Pekny roman plny citu a kvetin.

Charley
01.04.2015 3 z 5

Popravdě čekala jsem naprosto jiný příběh, ale i tak to nebylo špatné. Můžeme vidět, jak je pro děti z dětských domovů těžké zařadit se do normálního života a překonat pocit, že jsou zbyteční a nehodní lásky.

janyska13
09.02.2015 5 z 5

Skvělá kniha, asi ani nedokážu popsat, co všechno jsem při čtení cítila a na co jsem myslela. Netradiční příběh, který mě moc bavil. A jako bonus jsem se dozvěděla něco málo o významu květin... :)

lenka1048
30.12.2014 2 z 5

Na knihu jsem byla natěšená, ale přiznám se , že příběh mě nijak zvlášt nezaujal. Dokonce i v jistých pasážích jsem se dosti rozčilovala, nad jednáním hlavní hrdinky a celkově jsem knihu dočítala spíše z nutnosti. Takže, kniha jistě něčím zaujme, ale moc toho není. Rozhodně existují lepší..

mayinka
08.12.2014 2 z 5

Ja jsem se obavala o miminko. Bala jsem se, ze neprezije. Precteno a mozna nekdy prectu jeste jednou.

lenkavildomcova
13.10.2014 3 z 5

nedočetla jsem, od poloviny už jsem se nudila...a podle zdejších komentářů, jsem pochopila, že nic závratného se již v knize nestane...

Kačík
22.08.2014 3 z 5

Pěkný příběh, ale přečetla jsem jej jednou a stačí. Na knížku jsem se moc těšila, ale tak trochu mě zklamala, čekala jsem víc.

ivca7818
04.07.2014 3 z 5

Název knihy a její obálka mě mylně přesvědčily, že se jedná o nějakou fantasy, například s tématikou víl. Jakmile jsem knihu přečetla (a že jsem se k tomu musela už i nutit), utvrdila jsem se v tom, že už v životě si ji znovu nepřečtu. Jediné, co většinou každého čtenáře zaujme, je nápad s květomluvou, což je také to jediné, co může být na dané knize originální. Zbytek už prostě vyzní jako plytká a tuctová romance pro náctileté. Tři hvězdy za květomluvu, děj naprostá nuda, knih s podobným příběhem jsou tucty.

poupatko1
20.06.2014

Absolutně mě kniha nezaujala a ani nebavila, nedočetla jsem jí, možná se na ní vrhnu někdy jindy.

Mon12
28.03.2014 3 z 5

Nápad knihy, která bude popisovat květomluvu, mne nadchl, proto jsem si knížku vybrala a taky za to dávám tři hvězdičky. Ale příběh mě neoslovil, snažila jsem se sžít s hlavní hrdinkou - ze začátku mi byla sympatická, neměla to v životě jednoduché a těžko soudit její další rozhodnutí, která činila, ale mě osobně prostě její rozhodnutí nevyhovovala a zamrzela mě.

Laf
03.03.2014 3 z 5

Příběh se mi líbil a květomluva mě bavila :-). Jenom mi tam trochu vadilo, jak se tam střídali kapitoly. Kdybych to nečetla v kuse, tak bych se pak asi neorientovala :)

lucmat
20.02.2014 3 z 5

Nejdřív jsem se nemohla začíst, ale po pár kapitolách už dobré, hezká kniha, téma květomluvy je zajímavé, i jsem se něco přiučila... :-)

domov
27.11.2013 5 z 5

Krásný román a ani není vidět ,že je to prvotina .

krab
16.11.2013 3 z 5

Zaujalo mě to, co se týče popisu osobnosti hlavní hrdinky, jinak mě romantické příběhy až tak neberou... ale řeč květin je zajímavý způsob dorozumívání, zdá se mi :)

Štítky knihy

květomluva

Autorovy knížky

Vanessa Diffenbaugh
americká, 1978
2012  75%Řeč květů