Psychologický výklad pohádek přehled

Psychologický výklad pohádek
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250998/bmid_psychologicky-vyklad-pohadek-iCa-250998.jpg 4 61 61

Podtitul: Smysl pohádkových vyprávění podle jungovské archetypové psychologie V pohádkových příbězích a v osudech jejich hrdinů je člověk po staletí v symbolické podobě konfrontován s obtížemi a nebezpečími, kterým je sám v životě vystaven. M. L. von Franz ve svém, dnes již klasickém díle, interpretuje pohádková vyprávění na základě jednotlivých archetypů hlubinné psychologie a odkrývá tak v příbězích jejich uzdravující a stabilizační roli pro životní cestu člověka. Jednotlivé pojmy psychologie C. G. Junga, jež jsou pro pochopení pohádek důležité, jsou názorně vysvětleny na řadě pohádkových příběhů. Kniha vznikla z přednášek, které měla autorka v sedmdesátých letech na Institutu C. G. Junga v Curychu. 4. vydání... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Psychologische Märcheninterpretation. Eine Einführung. , 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psychologický výklad pohádek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Aurinie.P.
29.10.2023 5 z 5

Když jsem knihu vzala do ruky v mládí poprvé, jen s minimální znalostí jungovské analytické psychologie, brzy jsem jí odložila, jelikož mě vůbec neoslovila a prakticky jsem jí nerozuměla. Po letech už s jistou znalostí psychologie to byla lahůdka a ráda se k ní vracím. Pro mě osobně nesmírně inspirativní. Je škoda, že od Marie-Louise von Franz nejsou v češtině vydané i její další skvělé knihy, které jsem četla v angličtině.

Lu_Si
02.07.2023 1 z 5

Kniha obsahuje velké množství balastu a informací, které jsou zřejmé. A někde mezi nimi se dá najít, tak jednou za 10 stránek, zajímavá informace. Spousta z nich je ale už překonaná. Čte se náročně, což by mi samo o sobě nevadilo, kdyby to mělo nějaký přínos.


maja8148
14.08.2022

Byť autorka říká, že se snaží na pohádky nahlížet nezaujatě ě nic v nich nepředpokládat a účelně nehledat, tak mám pocit, že se jí to ne vždy povedlo. Ovšem tato kniha vyžaduje již nějaké znalosti psychologie a to hlavně té Jungovské, které, jak si musím přiznat mi z části chybí a je tedy možné, že mi nějaké věci unikli. I když tedy má spoustu věci dobře vysvětlených na názorných příkladech, co se nám dějí, mohou dít, nebo zná z praxe, takže si je člověk dokáže krásně představit a domyslet.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Psychologický výklad pohádek v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených93x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech3x