Psychologický výklad pohádek

Psychologický výklad pohádek https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250998/bmid_psychologicky-vyklad-pohadek-iCa-250998.jpg 4 61 13

Podtitul: Smysl pohádkových vyprávění podle jungovské archetypové psychologie V pohádkových příbězích a v osudech jejich hrdinů je člověk po staletí v symbolické podobě konfrontován s obtížemi a nebezpečími, kterým je sám v životě vystaven. M. L. von Franz ve svém, dnes již klasickém díle, interpretuje pohádková vyprávění na základě jednotlivých archetypů hlubinné psychologie a odkrývá tak v příbězích jejich uzdravující a stabilizační roli pro životní cestu člověka. Jednotlivé pojmy psychologie C. G. Junga, jež jsou pro pochopení pohádek důležité, jsou názorně vysvětleny na řadě pohádkových příběhů. Kniha vznikla z přednášek, které měla autorka v sedmdesátých letech na Institutu C. G. Junga v Curychu. 4. vydání... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Psychologische Märcheninterpretation. Eine Einführung. , 1986


více info...

Přidat komentář

Aurinie.P.
29.10.2023 5 z 5

Když jsem knihu vzala do ruky v mládí poprvé, jen s minimální znalostí jungovské analytické psychologie, brzy jsem jí odložila, jelikož mě vůbec neoslovila a prakticky jsem jí nerozuměla. Po letech už s jistou znalostí psychologie to byla lahůdka a ráda se k ní vracím. Pro mě osobně nesmírně inspirativní. Je škoda, že od Marie-Louise von Franz nejsou v češtině vydané i její další skvělé knihy, které jsem četla v angličtině.

Lu_Si
02.07.2023 1 z 5

Kniha obsahuje velké množství balastu a informací, které jsou zřejmé. A někde mezi nimi se dá najít, tak jednou za 10 stránek, zajímavá informace. Spousta z nich je ale už překonaná. Čte se náročně, což by mi samo o sobě nevadilo, kdyby to mělo nějaký přínos.


maja8148
14.08.2022

Byť autorka říká, že se snaží na pohádky nahlížet nezaujatě ě nic v nich nepředpokládat a účelně nehledat, tak mám pocit, že se jí to ne vždy povedlo. Ovšem tato kniha vyžaduje již nějaké znalosti psychologie a to hlavně té Jungovské, které, jak si musím přiznat mi z části chybí a je tedy možné, že mi nějaké věci unikli. I když tedy má spoustu věci dobře vysvětlených na názorných příkladech, co se nám dějí, mohou dít, nebo zná z praxe, takže si je člověk dokáže krásně představit a domyslet.

jadunka
04.01.2022 3 z 5

Téma je neskutečně zajímavé, ale očekávala jsem od knihy trochu jinou formu - konkrétně trošku víc populární, čtivou. Vzhledem k odborné terminologii si moc nedokážu představit, že by knihu četl naprostý lajk. Je zajímavá, poučná, ale musela jsem na každou větu vynaložit vysoké soustředění, abych vše jako celek pochopila.

jaryn
26.11.2021 4 z 5

Knihu jsem četl (během cca 15 let) potřetí. Stále mě přitahuje a její četba mě jistým (podprahovým) způsobem naplňuje. Co mě však zde (intelektuálně) dráždí, jsou zcela obecné výklady, ze kterých si můj rozum moc, nebo nic, nevezme. Hezky se to čte, alespoň mně, ale nakonec si musím přiznat, že nemám stejně nejmenší tušení, co je to např. ono "bytostné Já", resp. co je to tzv. "nevědomí", jelikož jsou to věci, které si prostě neuvědomuji. Přesto hodnotím vysoko, protože ta četba skutečně asi není jen pro mozek.

klarazelena
04.10.2021 5 z 5

Trochu složitější, čekala jsem více "pop", odlehčené vyprávění. Ale velmi poučná.

sakalino
17.12.2017 4 z 5

Kniha velmi názorně objasnuje základní symbolický jazyk pohádek, ale i symbolů a archetypů (především animus, anima) obecně. Patrně vyžaduje již jisté předchozí základní pochopení tématu a přístupu Junga.

Alma-Nacida
17.09.2017 3 z 5

Zde je knize opravdu na škodu její stáří a velmi nečtivá, popisná forma, která činí čtení vskutku učením - mučením. Stejně jako Leliel mi vadilo míchání křesťanství s pohanským náboženstvím a jejich podivný mix, který se mi zdál být mnohdy ryze účelový. Potom také pokud není čtenář obeznámen s prací Junga, moc se neorientuje v terminologii; a pokud se čtenář v psychologii trochu vyzná, naopak mu některé archetypy zcela chybí. Pro koho je potom tedy kniha určena, to netuším. Tři hvězdy dávám spíš z úcty k pilířům psychologie.

Leliel
10.07.2017 3 z 5

Jsem ráda za každou knihu, která prohlubuje povědomí o skutečném významu pohádek (že je to symbolický příběh, nikoliv násilnický výplod primitivů). Bohužel ale pro knihu bylo naprosto vražedné, že autorka nedohledala původní verze jednotlivých pohádek. Míchání křesťanských symbolů na pohanské příběhy vyústilo v pár zajímavých informací a hodně na sílu tlačených nesmyslů.

parxel
17.12.2016 5 z 5

Poměrně útla, ale přitom skvěle zpracovaná kniha zabývající se pohádkami a jejich interpretací z pohledu analytické psychologie. Obecně je pro mne na tomto typu knih důležité, aby mě v nich něco jakoby "trklo", abych získal nějaký nový druh náhledu a to se této knize podařilo.

Kniha se mi četla velmi dobře, ale je potřeba přihlédnout k tomu, že je dobré znát alespoň základní termíny analytické psychologie. Jinak se vám snadno může stát, že se ztratíte v použité terminologii. Přece jenom pojmy jako např. bytostné já, už nelze chápat pouze intuitivně a je dobré vědět, co si pod nimi představit. V tomto směru bych doporučil knihu Analytická psychologie. Její teorie a praxe, ve které C.G.Jung tyto pojmy velmi srozumitelně vysvětluje.

Shnutí: skvělá kniha, díky které jsem se posunul zase o kousek dál. Dávám plný počet hvězd.

Dell
15.02.2013 5 z 5

Je to skvělá kniha pro ty, kdo se zajímají o psychologii a o pohádky z psychologického hlediska. Ano, určitou průpravu by čtenář mít měl, jinak může být text místy dost těžko srozumitelný. Kdo ale textu porozumí, dozví se mnohé nejen o pohádkách trochu z jiné stránky, ale také o sobě. Pohádka nepůsobí jen přímo, tzn. tím, jak je napínavánebo zábavná a jaké obsahuje poučení. Její význam je opravdu mnohem hlubší.

nokid
15.02.2013 1 z 5

No, já o psychologii něco mílo vím, je mi dobře srozumitelná...ale i zde musím podotknout že Jung je už docela překonaný a proto i kniha působí zastarale a neúplně, hodně archetypů není vůbec zmíněno. Škoda.

Danafantom
05.01.2013

Knížka pro vystudované psychology, pro mě, jako pro laika je místy zajímavá, ale po většině naprosto nesrozumitelná. Proto nedokážu hodnotit.