Prostě spolu přehled

Prostě spolu https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35766/bmid_proste-spolu-RLl-35766.jpg 4 186 186

Děj románu je navýsost čtenářsky vděčný a přitažlivý - výtvarnice Kamila po nocích uklízí kanceláře, na potrhlého šlechtice Philiberta v obrovském bytě kousek od Eiffelovy věže sedá prach. Spolubydlícího z vedlejšího pokoje, kuchařského mága Franka, zajímají jen motorky a známosti na jednu noc. A někdo se musí přece postarat o jeho tvrdohlavou babičku z Tours...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ensemble, c'est tout , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prostě spolu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (36)

jejda.majda
01.04.2024 5 z 5

Měla jsem chuť přečíst si nějakou oddychovku a z knihovny se na mě zrovna smála tahle kráska. Jde vlastně o docela všední příběh několika kamarádů, každý z nich řeší nějaká svá trápení a postupně přicházejí na to, ze když je jich na to víc, mohou si vzájemně pomáhat, i když je každý z jich úplně jiný.

Tenhle příběh se čte úplně sám. Není to žádná hutná literatura, naopak je tam poměrně málo popisu a spoustu přímé řeči. U jiných, tenčích knih, by se to zdálo být spíš na škodu, protože přehršel přímé řeči upozaďuje hloubku postav, jenže tady to nevadí. Na 516 stranách máte dost času se se všemi seznámit dostatečně do hloubky a třeba si i některé postavy zamilovat.

Někteří zařazují tuto knihu do romantické literatury, ale ono to tak úplně není. Tenhle příběh je o lásce, ale řekla bych, že mnohem více o sebelásce a o pochopení sebe sama. Prostě vypořádat se nejdříve sám se sebou, se svými bolestmi a problémy a až potom řešit vztahy.

Je to opravdu moc milá kniha, která se mi úplně strefila do noty. Bylo to pro mě takové pohlazení. I když je to oddechovka, je mi už teď po prvním přečtení jasné, že jsem ji nečetla naposledy. A až ji budu číst podruhé, těším se, že v ní sama pro sebe najdu zase něco pěkného.

LadidaX
30.12.2023 4 z 5

Četla jsem v originále a knihu bych neoznačila za romantickou. Naopak, kniha mi připomněla vlastní zkušenost, že život v Paříži není zas až taková hitparáda, jak se může našinci zdát (žebráci hřející se v zimě nad větracími rošty, služkovské pokojíky/minigarsonky, život přistěhovalců na předměstích...). Pokud nemáte dostatečně vysokou životní úroveň, což je případ většiny hrdinů knihy, není věru o co stát. Protloukají se jak mohou a snaží se vybřednout z mizérie, kterou jim připravily vlastní rodiny. Ale v jednotě je síla a pospolitost může přinést i hezké momenty do jejich obvyklé bídy. A možná i happy end.

Někdy bylo těžší se zorientovat v dialozích (kdo zrovna mluví) a v hovorovém jazyce. Ale děj jinak plyne celkem hezky, byť je protkán spoustou odboček do minulosti protagonistů knihy a různých popisů míst. Koketuji se shlédnutím filmu, ale bojím se, že to bude plytký slaďák, ke kterému není u této knihy problém sklouznout.

Je to moje první kniha autorky a určitě se nebráním ani jejím dalším dílům.


uzivatel83509
29.07.2023 3 z 5

Hezký romantický příběh.. jen, kdyby kniha měla méně stran - některé situace mi přišly v knize zbytečné..

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Život ji naučil nedělat si příliš plánů do budoucnosti, ale jednou věcí si byla Kamila jistá. Již od dávných a dávných let věděla, že až zestárne, až ji zešediví vlasy a ruce se pokryjí stovkami čar a rýh, že bude mít svůj vlastní dům. Opravdový dům s obrovským hrncem na vaření marmelády a s plotnou na pečení domácich sušenek. Malý záhonek aromatických rostlin, krb, rozesezená křesla a knihy kolem nich.


Kniha Prostě spolu v seznamech

v Přečtených259x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených40x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech1x