Profesor a šílenec přehled

Profesor a šílenec https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379428/bmid_profesor-a-silenec-E96-379428.jpg 4 56 56

Vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murraye, který se v roce 1857 pustil do jednoho z nejambicióznějších projektů v historii – kompilaci Oxfordského slovníku angličtiny. Přitom si začal dopisovat s americkým chirurgem a veteránem z občanské války Dr. W.C. Minorem , který do svazku přispěl více než deseti tisíci příspěvky. Když se ale po několika odmítnutých návrzích, aby ho přijel navštívit do Oxfordu, vydá Murray přítele hledat, zjistí, že kromě geniálního jazykovědce má co dělat také se šíleným vrahem, hospitalizovaným v Broadmoorském ústavu pro choromyslné. ---- Připravuje se filmová adaptace románu. V hlavních rolích Mel Gibson, Sean Penn a Natalie Dormer.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Professor and the Madman , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Profesor a šílenec. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Vendula39
07.02.2024 5 z 5

Velmi naučná kniha, naučila mě mnohé historické souvislosti a poznatky o jejichž existenci jsem neměla ani ponětí. Samotný příběh mě zaujal natolik, že jsem cítila jako bych byla součástí procesu vzniku daného slovníku. To že na slovníku bylo pracováno z části z blázince, mě zaujalo asi nejvíce. Dočteme se mnohé i o válce Severu proti Jihu a například cejchování, lidí kteří se rozhodli dezertovat.

Merynkaw
25.09.2023 3 z 5

První půlku knihy jsem se nemohla začíst, pak už to šlo.


Skřítek77
14.07.2022 4 z 5

Kniha popisuje proces vzniku Oxfordského slovníku a zejména se soustředí na příběh, který je se slovníkem nerozlučně spjatý a který se týká doktora Minora, což byl jeden z nejvýznamnějších přispěvatelů – dobrovolníků. Hlavní tvůrce tohoto slovníku profesor Murray je svému věrnému, pečlivému, vzdělanému a časově flexibilnímu přispěvateli velmi vděčný, ale dlouho pro něj zůstává záhadou, kdo vlastně tímto přispěvatelem je. Nakonec se mu podaří domluvit si s ním osobní setkání, i když je značně udivený, že doktor Minor za ním nechce přijet do Oxfordu, ale naopak trvá na tom, aby profesor přijel k němu. Důvodem je, že doktor Minor je odsouzený k pobytu v ústavu pro choromyslné zločince za vraždu.
Kniha se však naštěstí nesoustředí jen na tuto „skandální historku“, ale popisuje celý proces vzniku slovníku a přidává navíc spoustu zajímavostí o životě v Londýně v 2. polovině 19. století, o tématu dezerce během Americké občanské války (válka Severu proti Jihu) atd. a podrobně rovněž přibližuje celý životní příběh nešťastného doktora Minora, který je velmi zajímavý.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (11. týden)

10.03.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Profesor a šílenec v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených63x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených6x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

vraždy slovníky šílenství podle skutečných událostí Oxford

Autorovy další knížky

Simon Winchester
britská, 1944
2019  85%Profesor a šílenec
2004  86%Mapa, která změnila svět