Proč jsou šťastné děti šťastné přehled

Proč jsou šťastné děti šťastné https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49852/proc-jsou-stastne-deti-stastne-49852.jpg 4 59 59

Proč je tolik lidí nešťastných? Mnozí rodiče způsobují svým dětem celoživotní problémy tím, že je učí mít negativní vztah k sobě samým. Steve Biddulph ve své praktické a humorně napsané knize nabízí pomoc při komunikaci s dětmi od nejútlejšího věku až do doby dospívání. Nápaditým způsobem probírá důležitá témata: pozitivní a asertivní výchova, význam širší rodiny a dalších vztahů pro rozvoj dítěte pomoc dětí s domácími prácemi, jak reagovat na dětský vzdor, jak pomoci dětem vyrovnat se s nepříjemnými zážitky, jak pomoci dětem lépe se vyjadřovat. Při tom všem povzbuzuje rodiče, aby byli víc sami sebou, přísnější a současně láskyplnější, pevnější i uvolněnější. Ukazuje, jak opustit staré negativní přístupy k dětem a plně prožívat radost z nich i ze života.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Portál
Originální název:

Secret of happy children , 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč jsou šťastné děti šťastné. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Ajrad1981
31.12.2023 3 z 5

Jednoduše a přehledně popsané zásady, jak vychovat šťastné dítě. Bohužel taky dost povrchně, ale od takhle útlé knížky se ani nedalo čekat, že půjde nějak víc do hloubky.

Martin_Eli
22.11.2022 3 z 5

Kniha je fajn, pomáhá pochopit základní principy rodičovství. Některé rady už ale podle mě vyšly trochu z módy, pasáž o stavění dítěte do kouta jsem moc nepochopil...obecně ale dobré:).


Turmee
19.07.2022 3 z 5

Hned na začátek je potřeba uvést, že nejde o kontaktní ani respektujicí přístup. Atmosféra i tón jsou ale příjemné, obrázky jsou vtipné a ilustrativní.

Autor hned v první kapitole ukazuje sílu slova (ať už vědomého nebo nevědomého). Text je psán s nadhledem a bez odsuzování, uvádí uvěřitelné věty a situace, přináší tipy a podněty ke změně. Fakta nejsou nijak ozdrojovaná a část o stravě mi přijde úplně mimo rozsah autora - opakuje jen obecné poučky bez dalšího vysvětlení nebo řešení.

Důraz je kladen na to, že děti rozumí více, než dávvají najevo, emoce je zdravé vyjádřit a rodiče by v tom měli jít příkladem. Líbí se mi rozlišení mezi potřebou a přáním a důležitost energie rodiče. Nicméně některé tipy jsou nepoužitelné a naivní. Autor asi ještě nikdy nepotkal nezazdrojovaného rodiče.
Zajímavá jsou okénka s úlohou otce, i když jej tímto jaksi vyčlěňujeme z běžné kolonky "rodič".

Tady ale chvála končí. Dle autora existuje špatné chování a zlobivé děti. Naprosto nesouhlasím s falešnými emocemi, které mají představovat běžnou emocionální poruchu v dětství. Jako vhodnou reakci na vztek dítěte uvádí autor ignorovat ho, fyzicky zvládnout, potrestat apod. Nikde ale neřeší určení věku - malé dítě není manipulativních taktik schopno, puberťák sebou těžko bude mlátit na zemi v obchodě...
Další pro mě nepřípustnou metodou je posílat děti na hanbu do kouta, protože se bojí cizího člověka a nechtějí si s ním povídat.
Autor podporuje asertivitu, ale rozhodně ne respektující přístup. Naopak jsou rady velmi autoritativní, plné příkazů, zákazů bez vysvětlení, s dospělákem braným jako neomylným Bohem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Proč jsou šťastné děti šťastné v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit15x

Štítky knihy

rodiče děti výchova rodičovství

Autorovy další knížky

Steve Biddulph
australská, 1953
2007  79%Mužství
2006  87%Proč jsou šťastné děti šťastné
2006  78%Výchova kluků
2011  77%Kniha o mužství
2009  78%Tajemství výchovy šťastných dětí