Proč jsou šťastné děti šťastné

Proč jsou šťastné děti šťastné https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49852/proc-jsou-stastne-deti-stastne-49852.jpg 4 59 11

Proč je tolik lidí nešťastných? Mnozí rodiče způsobují svým dětem celoživotní problémy tím, že je učí mít negativní vztah k sobě samým. Steve Biddulph ve své praktické a humorně napsané knize nabízí pomoc při komunikaci s dětmi od nejútlejšího věku až do doby dospívání. Nápaditým způsobem probírá důležitá témata: pozitivní a asertivní výchova, význam širší rodiny a dalších vztahů pro rozvoj dítěte pomoc dětí s domácími prácemi, jak reagovat na dětský vzdor, jak pomoci dětem vyrovnat se s nepříjemnými zážitky, jak pomoci dětem lépe se vyjadřovat. Při tom všem povzbuzuje rodiče, aby byli víc sami sebou, přísnější a současně láskyplnější, pevnější i uvolněnější. Ukazuje, jak opustit staré negativní přístupy k dětem a plně prožívat radost z nich i ze života.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika , Rodina

Vydáno: , Portál
Originální název:

Secret of happy children , 1984


více info...

Přidat komentář

Ajrad1981
31.12.2023 3 z 5

Jednoduše a přehledně popsané zásady, jak vychovat šťastné dítě. Bohužel taky dost povrchně, ale od takhle útlé knížky se ani nedalo čekat, že půjde nějak víc do hloubky.

Martin_Eli
22.11.2022 3 z 5

Kniha je fajn, pomáhá pochopit základní principy rodičovství. Některé rady už ale podle mě vyšly trochu z módy, pasáž o stavění dítěte do kouta jsem moc nepochopil...obecně ale dobré:).


Turmee
19.07.2022 3 z 5

Hned na začátek je potřeba uvést, že nejde o kontaktní ani respektujicí přístup. Atmosféra i tón jsou ale příjemné, obrázky jsou vtipné a ilustrativní.

Autor hned v první kapitole ukazuje sílu slova (ať už vědomého nebo nevědomého). Text je psán s nadhledem a bez odsuzování, uvádí uvěřitelné věty a situace, přináší tipy a podněty ke změně. Fakta nejsou nijak ozdrojovaná a část o stravě mi přijde úplně mimo rozsah autora - opakuje jen obecné poučky bez dalšího vysvětlení nebo řešení.

Důraz je kladen na to, že děti rozumí více, než dávvají najevo, emoce je zdravé vyjádřit a rodiče by v tom měli jít příkladem. Líbí se mi rozlišení mezi potřebou a přáním a důležitost energie rodiče. Nicméně některé tipy jsou nepoužitelné a naivní. Autor asi ještě nikdy nepotkal nezazdrojovaného rodiče.
Zajímavá jsou okénka s úlohou otce, i když jej tímto jaksi vyčlěňujeme z běžné kolonky "rodič".

Tady ale chvála končí. Dle autora existuje špatné chování a zlobivé děti. Naprosto nesouhlasím s falešnými emocemi, které mají představovat běžnou emocionální poruchu v dětství. Jako vhodnou reakci na vztek dítěte uvádí autor ignorovat ho, fyzicky zvládnout, potrestat apod. Nikde ale neřeší určení věku - malé dítě není manipulativních taktik schopno, puberťák sebou těžko bude mlátit na zemi v obchodě...
Další pro mě nepřípustnou metodou je posílat děti na hanbu do kouta, protože se bojí cizího člověka a nechtějí si s ním povídat.
Autor podporuje asertivitu, ale rozhodně ne respektující přístup. Naopak jsou rady velmi autoritativní, plné příkazů, zákazů bez vysvětlení, s dospělákem braným jako neomylným Bohem.

Luciluc
26.12.2021 5 z 5

"Rodičovství je něco, co děláte pro sebe."

Čtivá kniha, která je proložena příklady ze života nebo praxe autora, zajímavými experimenty a obrázky. Je rozdělena do devíti kapitol, mě nejvíce zaujala hned ta první, Semínka v mysli, která je v podstatě o tom jakou sílu má slovo a že je opravdu důležité jak, co a kdy před dětmi říkáme! Byla bych ráda, kdyby si tuto knihu přečetla i naše širší rodina, protože obsahuje dost věcí k zamyšlení! Dále se mi líbily kapitoly Aktivní naslouchání a Děti a emoce.

"Ve skutečnosti máte jako rodič tři prosté povinnosti. Zde jsou, seřazené podle důležitosti:
pečovat o sebe, pečovat o váš partnerský vztah, pečovat o děti." To je důležité si připomínat!

"Skutečný postup vpřed zdánlivě vypadá jako příliv a odliv.."

mataaskorice
02.09.2021 5 z 5

Tohle je bezvadná příručka pro rodiče. Možná nejen pro rodiče, ale pro lidi obecně. Co se osvětlení zvládání vlastních emocí a kooperace, komunikace s druhými týče, může být tahle útlounká knížka přínosnější než kupa seberozvojových bichlí. Každá věta má hlavu a patu, není tu místo pro okecávačky ve smyslu "čím to dofouknout, aby textu přibylo", kniha si může dovolit být tenká a přitom přínosná, protože je stručná přesně tak akorát, aby člověk sežvejkal fakta a přitom se dopoučil nějakým příkladem z praxe. Autor má cit pro člověka, s jeho povahou i slabinami, neodsuzuje, nevyvolává výčitky, snaží se pomoci k nápravě výchovných přešlapů. A velké díky posílám autorovi za kapitolu věnovanou péči o sebe sama, protože dokud není člověk spokojený, nabitý energií z činností, které ho baví nebo z příjemných lidí, kteří jeho mysl dokážou pozvednout, nemůže být ten odpočatý, dětem skutečně otevřený a přínosný rodič (mám ověřeno v praxi). Autor je navíc vtipný, sám omylný a taky jenom člověk. Takže... bezva kniha. Měla by být povinným řidičákem k prvnímu kočáru pro každého :-)

pat4157
03.11.2020 5 z 5

Stejně jako kniha Tajemství výchovy šťastných dětí, je i tato kniha příjemným společníkem při výchově dítěte. A navíc obsahuje super ilustrace. Krásně se čte.

Arminka
27.11.2018 4 z 5

Kniha, která se dobře čte, je psána s nadhledem a díky ní můžete zjistit, co děláte nebo naopak neděláte se svými dětmi, v mém případě vnoučetem, správně :-).

Petrush
26.07.2018 4 z 5

Na knihu o výchově je to nebývale stručný titul. Knihu jsem dostala jako dárek a byla jsem za ni ráda. Přišla mi výborná pro zařazení do knihovničky, kam po ní čas od času sáhnete a namátkově znova kousek přečtete. Faktem ale je, že o něco později jsem objevila princip výchovy nazvaný (poněkud zavádějícím způsobem) Nevýchova, který mi sedí a dává smysl. A asi proto jsem od té doby neměla potřebu žádnou knihu o výchově číst a ani se k těm přečteným vracet.
Každopádně knihu Proč jsou šťastné děti šťastné řadím rozhodně mezi ty lepší, takže doporučuji.

Hospodyňka
14.02.2018 5 z 5

Úžasná, dostala jsem darem a bylo by skvělé to všechno aplikovat v praxi za běžného provozu :-) Nicméně opakovaně zapůjčena přátelům a všichni též nadšeni.

Dorrinka
01.04.2017 5 z 5

To je slovo do pranice! Vážení, dva roky se pídím po knize pro rodiče, po knize, která mne smysluplně, věcně a stručně nasměruje, pomůže rychle zorientovat a taky mne podpoří. Až doteď jsem zjevně vybírala naprosto otřesné tituly, které jsem naštěstí kvůli jejich nehorázné ukecanosti ani nezvládala (s 16 měsíční dračicí v zádech) dočíst, jinak bych se asi zbláznila z frustrace, protože knihy typu Respektovat a být respektován, případně N. Aldortová, můžou být, podle mého soudu, rodičům začátečníkům přímo nebezpečné tím, že neustále kladou požadavky. "Respektující" autoři na vás prostě navalí milion nároků, kterým nedostojíte, a tak si zaplatíte kurz, aby ty vaše chudinky děti nežily s traumaty... Nejvíc miluju jejich pokyn, že mám být ve výchově autentická. Jakože to mám asi být víc já. Vždycky jsem si myslela, že já jsem dost já, než jsem ty knihy četla. Ale pak jsem se dozvěděla, že být já znamená chovat se tak, jak si daný autor představuje, že je správné...
Ale to je poznámka na okraj - TATO kniha je totiž úplně jiná. Předně proto, že je UŽITEČNÁ, na rozdíl od výše zmiňovaných. její poselství je jednoduché, dá se shrnout do pár "manter", které pomůžou v krizové situaci a předně, autor měl opravdu na mysli blaho RODIN, nikoliv pouze dětí. To je, podle mého názoru, v naší době, kdy máme nejvýše dvě děti, kterým věnujeme jako správní úderníci 120% svých zdrojů a energie a děláme tak z nich prakticky polobohy mávající našimi životy, neskutečně důležitý rozdíl, který tuto knihu vyhoupne velmi velmi vysoko nad ostatní "výchovnou" literaturu. Protože šťastné děti mohou vyrůst jen ve šťastném rodinném prostředí. A zde se právě na tomto faktu staví, autor zdůrazňuje, jak je podstatné, aby rodiče pečovali o svůj vztah a dítě naučily respektovat jejich společně trávený čas. Aby rodiče spolu či zvlášť dokázali odpočívat a nenechali se vydírat představami o tom, jak se správně "obětovat rodině...
Jsem za tuhle knihu docela vděčná, ze její stručnost, nadhled a místy i nadsázku a humor. Myslím, že toto rodiče potřebují, ne další výčitky "co všecko jsem zpackala". A myslím, že to potřebují i děti, jednak jsou popisované výchovné zásady prosté, pěkné, mírumilovné, ale hlavně dětem můžou pomoci "naprogramovat" jejich rodiče na větší pohodu. A takový rodič si zvládne víc hrát, dýl čte pohádky a mezi námi, přátelé, taky bude daleko víc respektovat a růst s dětmi :D

Lzicenka
11.06.2015 5 z 5

Doporučuji nejen přečíst, ale opakovaně si v knize číst a připomínat si to. Dokud se to nedostane pod kůži. Podobné knize Respektovat a být respektován, některé zásady jsou v obou knihách společné.

Štítky knihy

rodiče děti výchova rodičovství

Autorovy další knížky

Steve Biddulph
australská, 1953
2007  79%Mužství
2006  87%Proč jsou šťastné děti šťastné
2006  78%Výchova kluků
2011  77%Kniha o mužství
2009  78%Tajemství výchovy šťastných dětí

Kniha Proč jsou šťastné děti šťastné je v

Právě čtených4x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst36x
Chci si koupit15x