Přírodě na stopě přehled

Přírodě na stopě https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456829/bmid_prirode-na-stope-VQE-456829.jpg 4 49 49

Jakmile vykročíme ze dveří, obklopí nás příroda. Všude probíhají tisíce malých i velkých dějů, které jsou často fascinující a krásné – pokud si jich vůbec všimneme. V dobách minulých bylo životně důležité je rozpoznat, dnes se spoléháme na odborníky a sledujeme předpověď počasí. Peter Wohlleben nás ve své knize zve, abychom se sami stali odborníky, abychom se důkladně rozhlíželi kolem sebe a dokázali rozklíčovat znamení, která nám poskytují vítr, mraky, rostliny a živočichové. Ze sedmikrásek se tak mohou stát naši domácí „meteorologové“ a podle měsíčku lékařského zase třeba poznáme, kolik je hodin. Autor vyvrací mýty a poskytuje vědecké vysvětlení některých známých pranostik. Fakta přitom nepodává nudně, všímá si jejich užitečnosti na zahradě a využitelnosti při pobytu v přírodě.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Kranichflug und Blumenuhr – Naturphänomene im Garten beobachten, verstehen und nutzen , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přírodě na stopě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

witiko
05.06.2023 4 z 5

Moje první, lehké a příjemné setkání s Wohllebenem. Nesouhlasím s tím, že jsou tu jen obecné známé věci, ve skutečnosti je tu řada toho, co víme, namíchané s tím, o čem nemáme tušení, a tím to dostává širší kontext. Autor tu otevírá člověku přírodu skrze zahradu, což může být pro náročnější čtenáře, kteří si raději vyrazí do přírody na výlet, příliš omezené, ale i tak je to milé a vede to člověka k zaostření smyslů. A to je přeci začátek.

Dzis.Vagriski
06.04.2023 2 z 5

Kniha staršího data, vydána původě roku 2013. Podle obsahu se domnívám, že cílovým čtenářem je spíše člověk městského typu, který má o přírodě jen mlhavou představu. Kniha je psána poněkud jednoduchým jazykem, nejde v tématech do hloubky, spíše jen zavadí o pojmy. Proč ne. Přestože si tvorby autora vážím, tuto knihu bych nedoporučil ke koupi. A pokud ano, tak pak spíše mladším čtenářům, tj. větším dětem; pro dospělé už je to takové písání vo ničom.


drakamena
29.09.2022 4 z 5

Zajímavá knížka, ze které jsem se dozvěděla spoustu zajímavých faktů. První půlka o počasí se mi ale líbila víc než ta druhá o zahradě. Některé rady o tom, jak kupříkladu zjistit kvalitu půdy v zahradě, mi přišly trochu... no. Rozhodně nebudu odebírat kdovíkolik vzorků a posílat je do laboratoře jen proto, aby mi správně rostl celer.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (49. týden)

29.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Přírodě na stopě v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených4x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst60x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech1x