Prezidenti přehled

Prezidenti https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361764/bmid_prezidenti-1SZ-361764.jpg 4 23 23

Erudovaný historik a zkušený publicista Vladimíra Liška přináší osobitý pohled na hlavy našeho státu. Jak prožívali svoji moc, ale i odpovědnost vůči občanům českoslovenští a čeští prezidenti? V čele naší republiky stálo za dobu její poměrně krátké existence jedenáct mužů, jejichž různorodé charaktery i schopnosti reflektují dějinné zvraty, kterým byl stát během své bouřlivé – nyní již staleté – historie vystaven. Prezidentský úřad byl vždy spojován s jistým majestátem, snad i proto, že ho zastávali přední politici, hrající – tu více, tu méně – úlohu arbitra i nejvýše postaveného reprezentanta naší republiky. Jací to byli lidé? Erudovaný historik a zkušený publicista Vladimíra Liška přináší osobitý pohled na hlavy našeho státu. Tato kniha však není souhrnem biografií, autor se zabývá především některými klíčovými, mnohdy dramatickými momenty jejich působení v prezidentském úřadu. Skutečné příběhy československých a českých prezidentů jsou v některých fázích napínavější než smyšlené historické thrillery.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prezidenti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

StrYke
14.12.2023 3 z 5

V. Liška je mistrem spotřební literatury. Jeho práci si představuji tak, že si vezme pár knih na dané téma a slepí je do jedné. Ta jeho kniha je pak souhrnná, kratší a pro nezasvěceného čtenáře stravitelnější, což má ale za následek i mnohé nepřesnosti a dezinterpretace. Nejinak je tomu i u této publikace. Jako základní přehled našich prezidentů poslouží dobře, ale větší přidanou hodnotu nemá. Navíc je vyprávění o jednotlivých osobnostech velmi subjektivně zabarveno, což vnímám u takové knihy přinejmenším nešťastně. PS: Slovo "zglajchšaltování" bylo za celou knihu použito pětkrát. To není, vzhledem k jejímu rozsahu, příliš mnoho :).

Ronnie68
12.09.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila a četla se celkem dobře... od T.G.Masaryka až po M.Zemena (první volební období)...


Parwana
06.05.2023 odpad!

Vydržela jsem přelouskat zhruba 4 prezidenty. Autor se dost opakuje a kniha je poměrně dost nudná, což jí další body rozhodně nepřidá.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (15.1. - 28.1.)

15.01.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Prezidenti v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě5x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit5x