Povolání režisér přehled

Povolání režisér https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177534/povolani-reziser-177534.jpg 4 60 60

Rozhovor, který v létě roku 2012 vedl Bohdan Sláma s Milošem Formanem, se dotýká podstaty práce režiséra a scenáristy. Legendární filmový režisér v něm odkrývá cesty, které ho přivedly až na samotný vrchol toho, co lze v tomto oboru dosáhnout, a díky citlivému tazateli neopomíjí žádnou z filmových disciplín. V zaujaté debatě se čtenář dozví o hledání námětů, psaní scénáře, kritériích používaných při výběru herců, zákulisí jednání s producenty, ale i odborná fakta týkající se používání kamer, svícení, sestavování dialogů i detailní popisy provedení jednotlivých scén. Text se svým zaměřením výrazně odlišuje od dosud vydaných rozhovorů či biografií Miloše Formana, je určen pro zájemce o filmové umění, může však oslovit i širší veřejnost. Doslov napsal profesor Jan Bernard. Kniha obsahuje též filmografii Miloše Formana i Bohdana Slámy, dále jmenný rejstřík stejně jako rejstřík filmů a filmových postav. Publikace je vybavena bohatým fotografickým materiálem - jednak archivními fotografiemi z natáčení Formanových filmů, jednak aktuálními snímky obou režisérů během jejich setkání a rozhovoru v domě Miloše Formana v americkém Connecticutu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Povolání režisér. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Renatka11
12.05.2024 4 z 5

Na tuhle knížku jsem se dlouho těšila, ale slibovala jsem si od ní trochu víc. Miloše Formana mám moc ráda jako člověka a jeho filmy vyloženě miluju, nejvíc asi Hoří, má panenko, Přelet nad kukaččím hnizdem a Vlasy. Ale v tomhle knižním rozhovoru jeho odpovědi a komentáře k filmům zabírají paradoxně méně místa než otázky a zamyšlení Bohdana Slámy, který rozhovor vede spíš v teoretické a filozofické rovině. Chápu, že má jít o rozhovor dvou filmařů o řemesle a že pro studenty filmových oborů to může být přínosné, ale u mě bohužel to teoretično hodně ubralo nejen na čtivosti, ale i na spontánnosti a přirozenosti rozhovoru. Právě tyto charakteristiky přitom oba režiséři uvádí jako gró dobre filmařiny. Kdyby nešlo o Formana, dám jen tři hvězdy, ale za něj i za krásnou vazbu a dobré fotky dávám čtvrtou.

PrinceznaAnna23
14.09.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem začala číst, abych se dostala ze své komfortní zóny. Byla zároveň i mou první knihou tohoto typu. Navíc byla na téma, ke kterému nemám skoro žádný vztah. I tak mě ale kniha bavila.
Kniha je sepsaná tak, že vám to prostě utíká. Jste schopni se začíst a to jsem velice ocenila. Ale bylo nutné tam mít tolik fotografií? Obecně by mi nevadily, pokud by mi mnohdy nenarušily čtenářský zážitek tím, že mi přepůlily větu. Chápu, že chtěli fotografie na dvojstránku, ale dalo by se to vyřešit i lépe.
Obecně knihu mohu doporučit zejména lidem, kteří se zajímají o film nebo o pana Formana.


Chesterton
01.12.2020 3 z 5

Ano!
Fajn rozhovor dvou režisérů, který je logicky nevyrovnaný, protože hovoří obdivovatel se svým idolem :o) V knize jsou nádherné fotky na toto téma, určitě bych si ji nekoupila a asi úplně není knihou mého srdce, ale číst se dá.
Taky mě velice těší filmy Bohdana Slámy a tato kniha asi poputuje do čerstvého zdejšího šuplíčku "nedočtené". Díky za něj.

všechny komentáře

Související novinky (1)

42 říjnových eknih zdarma

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Povolání režisér v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených75x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

rozhovory osobnosti film režiséři

Autoři knihy

Bohdan Sláma
česká, 1967
Miloš Forman
česká, 1932 - 2018