Poslední z táborů smrti: … přežili Treblinku a Sobibor přehled

Poslední z táborů smrti: … přežili Treblinku a Sobibor https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420398/bmid_posledni-z-taboru-smrti-prezili-tre-K6u-420398.jpg 4 11 11

Kniha sleduje autorovy osobní zkušenosti s pátráním po posledních svědcích z táborů okamžitého vyhlazení Treblinka a Sobibor. Je vystavěna na základě autorova mnohaletého výzkumu holocaustu, který započal v roce 2000 návštěvou památníku v Treblince. Právě zde si autor uvědomil, jak málo je v českém prostředí věnováno historii tohoto zřejmě nejvýznamnějšího tábora. Úzkou pramennou základnou se propracoval ke zjištění, že Treblinku přežili jen dva Češi. Jak však ke svému zklamání zjistil, poslední z nich spáchal sebevraždu v roce 1997. Jeho knižní vzpomínky na Treblinku však daly podnět k rozkrytí subtilních okolností, které provázely nejen historii Treblinky, ale i jí typologicky příbuzného tábora Sobibor, odkud se zachránil jen jediný Čech. To vše navzdory nesmírné mortalitě, kterou se oba tyto tábory „pyšnily".... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední z táborů smrti: … přežili Treblinku a Sobibor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Abroš
04.06.2020 5 z 5

No,nevím.Z knihy jsem měl v půlce rozporuplné pocity.Nicméně si myslím,že je třeba,aby tady byla.Jelikož jsou již všichni lidé,kteří to zažili na vlastní kůži(Treblinku,Sobibor)po smrti,tak už budou jen paměti.Jsem zvyklý na literaturu faktu,tahle kniha je literaturou faktu.Ale je,taková jiná.Obdivuji a děkuji autorovi,že dal tenhle materiál dohromady.Muselo to být náročné.

pete13
29.02.2020

Každý počin na téma holokaust je záslužný a navíc velmi oceňuji autorovu snahu zaměřit svoji pozornost jinam než na Osvětim. Nicméně jsem očekával, že se dozvím více faktických údajů o samotných táborech. Obsah knihy se spíše orientuje na popis samotného autorova bádání než na jeho výsledky, což byl ale možná záměr.


Mantikocka
05.12.2019 5 z 5

Dost dobrá kniha, zpočátku mi trochu vadil styl psaní, ale informace SUPER.
Tuto knihu bych zařadil do povinné četby na SŠ!!!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední z táborů smrti: … přežili Treblinku a Sobibor v seznamech

v Přečtených15x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit4x