Poslední velký den přehled

Poslední velký den
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436524/bmid_posledni-velky-den-TKX-436524.jpg 4 86 86

Ava Greenová má před sebou posledních pár měsíců života, ačkoliv jí ještě nebylo třicet. V den svých 28. narozenin se dozví zprávu, kterou nechce slyšet nikdo z nás – že smrt je blízko. Rakovina, o níž si myslela, že ji před třemi roky překonala, je zpět. Tentokrát ale v konečné, nevyléčitelné podobě. Po počátečním šoku se Ava rozhodne nemarnit ani minutu z těch, co jí zbývají. O jedné věci sní už od doby, kdy byla malou holčičkou – vdát se. Její přátelé a rodina napnou síly a rozhodnou se, že jí uspořádají svatbu snů. Její poslední velký den, oslavu života. Velkolepé přípravy začínají. Jejím příběhem, příběhem ženy, která umírá a chce si splnit jednoduchý sen, začíná žít celá země a všichni se spojí, aby její poslední velký den byl nezapomenutelný. Během reportáží pro ženský časopis, který celou cestu ke svatbě dokumentuje, se seznámí s fotografem Jamesem. A najednou oba objeví bolestnou pravdu – totiž, že nikdy není pozdě potkat životní lásku.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

Photos of you , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední velký den. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

Datr1
18.05.2024 5 z 5

Velmi dojemný příběh, je třeba mít u čtení zásoby kapesníčků...

adela.hol
31.03.2024 4 z 5

Ava se v den svých osmadvacátých narozenin dozvídá nemilosrdný ortel. Vrátila se jí rakovina, tentokrát ale v nevyléčitelné podobě. Poté, co se vzpamatuje ze šoku, že jí zbývá posledních několik měsíců života, se rozhodne nestrávit je v bolestech v nemocnici. Chce se jí užít, dokud to půjde. A chce prožít to, o čem odmala snila - o svatbě. Chce se tak prostřednictvím jednoho šťastného dne rozloučit se svými blízkými a přáteli. Co na tom, že jí chybí ženich? Ava to bere jako oslavu života. Nebo se přece jen i ten ženich objeví a loučení se životem bude o to těžší?

Kniha je vyprávěna v ich formě z pohledu Avy. Kapitoly jsou krátké a čtivé. I přes těžké téma najdete v knize spoustu humoru, který skličující a bezmocnou atmosféru zjemňuje. Ava je velmi silná hrdinka, která svým přístupem dodává energii nejen sama sobě, ale i svým blízkým, kteří se snaží smířit s představou a utrpením, že je Ava opustí. Jsou tu ale i těžké momenty, kdy nemoc zaútočí, a kdy to Ava chce už všechno vzdát.

Romantická linka je tu logicky zrychlená, protože nebylo možné ztrácet čas. S Jamesem se mi spolu líbili, ale k tomu, aby mi jako nezapomenutelný pár utkvěli v hlavě, mi něco chybělo. Zavěrečné drama mi přišlo zbytečné, jen takové na efekt. Myslela jsem si, že to bude víc zaměřené na city a celkově, že mě jejich příběh semele a rozdrtí na kousíčky. To se bohužel nestalo. Ač jsem citlivka největší, během čtení mi neukápla ani jedna slza.

I když nedávám nejvyšší hodnocení, knihu určitě doporučuji už jen pro zastavení a zamyšlení se nad tím, že bychom měli přestat řešit malichernosti a raději si užívat čas s lidmi, které máme rádi. A také, ač je to klišé (ale zatraceně pravdivé), je nutné si znovu uvědomit, že zdraví je to nejdůležitější.


Hypatia1010
03.08.2022 5 z 5

Od začátku mi bylo jasné, že tentokrát se happy endu nedočkám. Nicméně mě zaujala anotace, proto jsem se pro knihu rozhodla. Myslím, že navzdory smutnému tématu, které autorka zpracovala, je to velice citlivě napsaný příběh. Kniha se mi moc líbila, i přestože jsem si u ní, já citlivka, pořádně poplakala. A už se těším na další knihu od této autorky. Na Avě jsem oceňovala, že se rozhodla bojovat za svůj největší sen přes nepřízeň osudu. Sice z toho málem sešlo, když Jamese přiměla, aby přijal pracovní nabídku a na ni nebral ohledy, dokonce se s ním kvůli tomu rozešla, ale James si nakonec uvědomil, že raději stráví s Avou těch posledních pár měsíců, které ji zbývají a pomůže jí splnit její sen.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (25. týden)

17.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední velký den v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených98x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených8x
v Knihotéce120x
v Chystám se číst118x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

rakovina, nádory svatba

Autorovy další knížky

Tammy Robinson
novozélandská
2018  82%Normálně jiní
2019  87%Poslední velký den
2022  89%Ak niečo stratíš