Poslední velkokněžna přehled

Poslední velkokněžna
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506281/bmid_posledni-velkoknezna-7AT-506281.jpg 4 12 12

Historický román Bryn Thurbullové dává nahlédnout do soukromí posledních Romanovců: cara Mikuláše II. a carevny Alexandry Fjodorovny. Prostřednictvím jejich nejstarší dcery, velkokněžny Olgy Nikolajevny se dozvídáme o vzájemných rodinných vztazích, tehdejší politické a ekonomické situaci v Rusku i o událostech, jež vedly k carově abdikaci. Olga se snaží porozumět jednání svých rodičů i změnám, které se ve světě okolo ní odehrávají. Usiluje o to, aby za všech okolností dostála roli, k níž ji předurčil původ a k níž byla vychována, ale zároveň má sny jako každá obyčejná dívka, touží po lásce, šťastném manželství a dětech. Všechny její naděje však během jedné červencové noci roku 1918 umlčí výstřely popravčí čety.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední velkokněžna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Kanylka
11.08.2023 3 z 5

O velkokněžnách toho moc napsáno nebylo, těšila jsem se, ale žádné nové informace z knihy nenačerpány. Autorka pojala knihu jako historický román, vložila zvučná jména a kniha je na světě.

zuzana2599
13.07.2023 4 z 5

Poslední velkokněžna je historický román o nejstarší dceři ruského cara Mikuláše II., velkokněžně Olze Nikolajevně, která žila pouhých dvacet tři let. Román sleduje její životní osud ve dvou časových linkách, a to v době pár let před převratem a uvězněním, a pak je to v čase čekání na naději a následně na smrt. Zpracování knihy se mi líbilo, znovu jsem se setkala např. s Grigorijem Rasputinem, tajemným léčitelem následníka trůnu Alexeje, jehož vliv na carskou rodinu byl nesmírný... Poznala jsem první lásky Olgy Nikolajevny i její statečnost a loajalitu k rodině. Hezké čtení to bylo !


soukroma
11.02.2023 2 z 5

Nelíbilo: po počátečním kratičkém prologu, kdy na scénu, kde se vzal, tou se vzal, dorazil otec Grigorij, tedy Rasputin, v roce 1907, se pak děj rozkouskoval na neustálé přeskoky mezi roky 1913/1917, 1914/1917, 1915/1917, 1916/1918, v jednotlivých částech. Zbytečné, mohlo to být plynulé vyprávění, podstatně čtivější.
Ale autorka asi od počátku chtěla navodit atmosféru hrůzy a teroru při internaci carské rodiny po abdikaci cara a nástupu Prozatímní vlády - jakoby to čtenář nevěděl, kam jejich příběh dospěje. Stejně se nedá příliš spoléhat na historickou pravdu v románu, protože autorka zdůrazňuje, že se je to fikce, skrz naskrz fikce, s využitím skutečných postav (konečná tečka, po mnoha desetiletích, byla tedy opravdu neuvěřitelná).

Babička Marie Fjodorovna mladé Olze říká: "Až ty a tvoje sestry dospějete, vdáte se do jiných panovnických rodin. Úkolem velkokněžny je vytvořit si život v cizí zemi a rodit děti pro ni, stejně jako to udělala tvoje matka a já."

"Mít odvahu neznamená, že nemáš strach, ale že se důstojně vyrovnáš s tím, co pro tebe život uchystal."

Překladatel a korektor se také nevyznamenali: namátkou _kubánští kozáci_! Kdepak by se asi tak vzali na Kubě, že, na Kubáni ovšem ano, odtud tedy kubáňští...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kosti v srdci, Hrad ve Skotsku a další knižní novinky (46. týden)

13.11.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední velkokněžna v seznamech

v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit11x

Autorovy další knížky

2021  84%Milenka prince z Walesu
2022  77%Poslední velkokněžna