Polský zápisník přehled

Polský zápisník https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174412/bmid_polsky-zapisnik-65db64105f83e.png 4 9 9

Autor, zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku, nabízí čtenáři barevnou mozaiku složenou z mnoha turisticky atraktivních míst, známých osobností polské (ale i světové) historie i ze setkání se zajímavými lidmi. Nechybějí všeobecně známé symboly Polska jako Jan Pavel II., Mikuláš Koperník či krakovský hrad Wawel, ale vedle nich mají své místo reportáže o zapomenutém kraji polských Tatarů, o tulení farmě na pobřeží Baltu, o křižáckém hradu Malbork či o zbytcích nikdy nedobytého Hitlerova Vlčího doupěte. Při čtení knihy zjistíme, jak málo známe naše severní sousedy a jak hodně toho přitom s nimi máme společného.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polský zápisník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Koka
02.05.2024 4 z 5

Rodinně jsme vešli "do přízně" s Polskem, a tak jsem si řekla, že si něco o té zemi alespoň přečtu, když už mne návštěva neláká. Zápisky pana rozhlasového zpravodaje jsou přiměřené té "funkci", pro kterou byly psané - jsou krátké, hutné, většinou mají turisticko-propagační charakter. Autor se však nezaprodal a uchoval si i kritický pohled na polskou realitu, jak ji viděl v letech svého působení v Polsku: propastné regionální rozdíly dané odlišným historickým vývojem jednotlivých vojvodství, latentní antisemitismus, rozbitá a dezolátní dopravní infrastruktura (ta už byla, myslím, mezičasem z evropských fondů opravena), hypertrofovaná národní hrdost, místy přerůstající do povýšenosti a nadřazenosti (Walesa).
Kniha se mi líbila, dozvěděla jsem se hodně!

HanKasp
09.01.2017 5 z 5

Poutavá kniha plná tipů na výlety a dovolenou psaná formou kratičkých témat o místech v Polsku, Polácích a dalších zajímavostí. Poměrně útlá, a tak se dá vzít s sebou na cesty. Obsahuje nesčetně reálií, ale také pověr a pověstí. Doporučuji při jejím čtení minimálně klouzat prstem po mapě.


Harry_
05.09.2013 4 z 5

Oblíbený formát lidských příběhů zde naštěstí nepřebíjí praktičnost útlé knihy, která je ve stylu sepsaných rozhlasových reportáží. Rychle se tak seznámíte se zajímavými místy Polska, jeho historií, osobnostmi a zvláštnostmi. Velká část je věnována (pochopitelně) Krakovu a Varšavě, ale autor nezapomněl ani na téměř zapomenutá místa velké země našich spíše neznámých sousedů. Před cestou do Polska doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Polský zápisník v seznamech

v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst2x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Pavel Novák
česká, 1971
2005  89%Polský zápisník