Polednice Plešatá palice přehled

Polednice Plešatá palice
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535742/bmid_polednice-plesata-palice-660ffa2594aae.jpg 5 22 22

Morana Mařena série

< 2. díl >

Strhující příběh současných puberťáků zakotvený v českém folkloru, plný hrůzyplné atmosféry i morálního ponaučení, v audioknize načtené samotným autorem. Strašidelný až hororový příběh party čtyř teenagerů, kteří v sobě objeví schopnosti komunikovat se světem, který je běžnému smrtelníkovi skrytý. Když jednou vstoupíte do sféry, kterou normální člověk nevidí, není cesty zpět. Úmorné vedro letních prázdnin na západě Čech. Kája, Pepa i dvojčata Marek s Martinem, hrdinové předchozí knihy Morana Mařena, kterým se opět dějí podivné, nemožné, nevysvětlitelné a vůbec skoro šílené věci. Tentokrát se neutkávají s Moranou, ale s jiným neméně hororovým zjevením z dávných bájí. Bojte se a hledejte řešení hádanek, které snad všem dokážou napovědět, jak se zachránit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polednice Plešatá palice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Corso
17.06.2024 3 z 5

Budu asi aj naznaky SPOILERov!

Polednici som si dal hned po Morane. Nejak som v kostiach citil, ze to chcem mat za sebou lebo sa tesim aj na ine knihy.
Nasi styria detski hrdinovia su znova spolu a uj, slak ho traf, zasa sa zo zasvetia na ne vrha dalsia prisera. Ausak, ako vravel nas byvaly prezident Kovac, ausak,
nase decka su uz trosku upozadene, polovicu knihy len presedia uvezneni, (joj pockaj, musim hore napisat ze asi spoilerujem...) Ako s radostou sa zidu, kecaju, Kaja samozrejme pride na to ze po okoli sa zakrada nejaka matoha. Po okoli zacnu miznut male deti ale ani jedno policajne auto sa nedostavi. Pan Vojtko, preco to tym chalanom robite? Totiz, chalani velku cast priestoru ktory v knihe dostanu, premrncia a prenadavaju, ze uz nechcu viac zazit to co v zime (vid. prvu knihulu) a ze preco sa im deje zle a maju toho plne zuby. Hlavne jedno z dvojciat. Asi naznak, ze kazdy sme ina povaha a inak sa vysporaduvame s trapeniami zivota. No vidis, ako som sa stotoznil s postavami, nie su zle napisane.
Sme v inej dobe v akej som vyrastal ja, takze dojde aj na problemy s menstruaciou, rastom prs, rastie nasim hrdinom pubicke ochlpenie, chalan aj dokonca zapacha. Kajina mamusa je v tomto moderna matka, takze by to najradsej s dcerou a aj kazdym z troch mladasov riesila. Nastastie jej v tom brani urcita autorova striedmost a zdravy rozum :) Netvrdim ze stary dobry Timur a jeho druzina, nie som taky ten frflos co sa mu zda uzasne vsetko stare a nove nestoji za fajku mocky, ale proste mi to tam nesedelo. Chlpatenie neriesili ani traja patraci ale asi preto ze ostali detmi pocas uz snad 150 dielov :) A nevsimol som si to ani u Hermiony a Rona, ze by si zapachali, teda ak si nepricarovali nejaku smradlavu bombu. Ale to je len taky detail, aky sa okrem ineho podaril zakomponovat do knihy a pritom som sa viac tesil na suboj a magiu a tajomno. Dostalo sa mi neustalych dotykov, prepinania z nasho sveta do fialoveho, vysvetlovania farebneho spektra emocii a podobne. Hlavnu iniciativu tentoraz preberaju mami nasich styroch pubicky zarastajucich hrdinov. Je to osviezenie, ktore by clovek cakal po viac dieloch, ale matky su dolezite a ako citlive radary sa sem hodia. Len sa mi zdalo ze sa prilis lahko a takmer okamzite dostali do situacie a takmer sa vobec necuduju nad takou radikalnou zmenou paradigmatu vnimania reality ako je dalsi paralelny magicky level nasho sveta. Skratka hned vedia co a ako. Vysvetlujem si to tym, ze viac ako cudovanie sa nad tym, zenie ich dopredu strach o ich deti. Zaverecny suboj je dobre vymysleny,len mi ho vyspoilerovali ilustracie v knihe hned ako som si ju na zaciatku prelistoval. Takze mile deti, odporucam pri prvom citani knih, niekedy nimi dopredu nelistovat. :)
Celkovo som si citanie uzil, rychlo to odsypa, dokonca som si objednal aj poslednu Babu Jagu, to svedci o tom ze ano, da sa, bavilo. Ale u mna asi hviezda dole aj preto, ze nie som cielovka, skratka niektori stari chlapi si uz Polednici nemusia tak uzit ako mali haranti.

Inak... Hned pocas citania som si pozrel film Polednice a zistil som, ze nema nic spolocne takmer ani s Erbenom a s tymto uz vobec nie. Ale Ana je sexi. Tam by som si skor predstavoval to p.... no nechajme to radsej tak :)

Aileena
30.09.2023 4 z 5

Vážně povedené hororově-mýtické vyprávění s již známou dobře fungující partičkou teenagerů a samozřejmě další mýtickou postavou z našich slovanských luk a polí.
Líbilo se mi větší zapojení maminek do nadpřirozeného světa a jejich vypořádání se s novou realitou. Příběh naznačuje, že každý má své jedinečné nadání, s čímž nelze, než souhlasit.
Celkově mi tahle knížka přijde ještě o kapku povedenější, než první vyprávění s Moranou (také o kapku strašidelnější), takže nezbývá, než se těšit na další díl, který si opět s chutí přečtu.


cvaldik
12.12.2022 5 z 5

Konečně kvalitní české současné fantasy (nejen) pro děti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (16. týden)

14.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Polednice Plešatá palice v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x