Podoby & Předobrazy přehled

Podoby & Předobrazy
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116693/podoby-predobrazy-116693.jpg 4 3 3

Výbor z literárních a kreslířských portrétů, které autor věnoval významným osobnostem naší i světové kultury meziválečného období.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podoby & Předobrazy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

1amu
21.03.2020 5 z 5

Po této knize jsem se pídil velice dlouho. A nakonec to bylo tak snadné. Objevila se v Databázi knih za neuvěřitelnou cenu 30.-Kč. No nekup to ! Došla v pořádku, ve výtečném stavu, skoro 400 stránek, dalo by se říci jako nová, i když vyšla před 32 roky !
Svým obsahem, respektive vzpomínkami autora na jeho přátele, významné umělce, často levicového zaměření, produktivních již za I.republiky. Namátkou: Teige, Nezval, J.Fučík, bratři J. a K.Čapkové, J.Ježek, Trnka a řada dalších. Zejména Nezvalovi, Trnkovi a Teigemu věnuje autor dost místa. Asi nejvíce se mi líbilo povídání o uvedení Manon Lescaut (dle Nezvala), což byla v r.1941 (v D34), tedy za Protektorátu naprostá "Bomba"!
Druhá část knihy je o cizincích: G.B.Shaw, G.K.Chesterton, J.Joyce, V.Woolf, T.Tzara, J.Cocteau, Le Corbusier, P.Picasso, A.Zweig,či V.Majakovskij. Co jméno to "Eso" : U všech půvabné karikatury a osobní rozhovory či vzpomínky na oboustranná setkání.
Mám dojem, že si možná neuvědomujeme obrovský potenciál A.Hoffmeistera v české kultuře. A ještě více se divím, že další vydání této knihy nebylo od r.1988 realizováno. Dovedl bych si představit ona schopná nakladatelství. Co třeba Torst, Paseka nebo Argo ?


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podoby & Předobrazy v seznamech

v Přečtených6x
v Knihotéce8x
v Chci si koupit1x