Plovárna přehled

Plovárna https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406820/bmid_plovarna-Dsq-406820.jpg 4 135 135

Kate je dvacet šest, pracuje v redakci okresních novin a raději se zabývá příběhy cizích lidí, než aby žila svůj vlastní. Když je pověřena, aby napsala příběh o místní občanské plovárně, která se má po bezmála stovce let existence uzavřít, setká se s šestaosmdesátiletou Rosemary, vdovou, která na plovárnu chodila celý svůj život. Banální příběh začne získávat na zajímavosti, když Kate odhaluje dojemné a někdy i osudové příběhy, které se k místu vážou, a Rosemary objevuje srdečnou a kurážnou ženu. Společně se rozhodnou krásnou starou plovárnu zachránit. Není náhoda, že Kate mnohokrát napadne, jestli tenhle malý velký plán nakonec nezachrání i ji samotnou.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Lido , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plovárna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

Jája92
05.05.2024 5 z 5

Krásná kniha, která mě pohladila po duši :-) Vůbec jsem to nečekala a o to víc mě to potěšilo. Přiznávám, že na konci knihy mě i slza ukápla, tak moc mě emočně rozložila..
Příběh je za to vlastně jednoduchý, máme tu dvě hrdinky, jedna postarší dáma, moudrá, laskavá, kdyby byli lidi pouze takoví, hned by ten svět byl krásnější. A máme tu Kate, která v podstatě ještě své místo na světě neobjevila, trápí se a chodí v začarovaném kruhu. Možná jeden z důvodů, proč mě kniha tak moc zaujala, byla velká sympatie a souznění ke Kate. Tak moc jsem rozuměla jejím obávám, ztracenosti mezi společností. A plusové body jsou rozhodně její zaměstnání coby novinářky, které je jedno z mých vysněných povolání stejně jako bývalé zaměstnání Rosemary - knihovnice :-)
Obě spojí Plovárna, které hrozí zavření...
Kniha se četla sama, vychutnávala jsem si jednotlivé kapitoly, životní příběh Rosemary a George je tak krásný, láskyplný i bolestný zároveň. V knize je skryto tolik poselství a mouder, že i když jsem původně knihu po přečtení chtěla poslat dál, uvažuji při psaní tohoto komentáře, že si přece jen nakonec knihu ponechám ve své knihovničce, abych se zase jednou mohla vrátit k příběhu plný naděje a lásky :-)

werous9584
15.10.2023 3 z 5

Oddechovka na dovolenou. I slza mi ukápla z krásně vykresleného vztahu Rosemary s manželem. Sice si za měsíc nebudu pamatovat o čem to bylo, ale vzhledem k tomu kolik depresivních knih čtu, měla bych tyto jednoduchosti vyhledávat častěji :)


BabaJaga11
06.02.2023 3 z 5

Oddechové a optimistické čtení z nemocniční knihobudky, jehož poselství zní asi takto: když se spojíme pro dobrou věc, můžeme dosáhnout téměř všeho. Tedy pokud máme i kapku štěstí, což hrdinové této knížky měli. Líbil se mi výběr tématu, lidé versus developerská společnost, navíc předmětem sporu a následného boje je plovárna, čímž kniha získává na originalitě. Našla jsem zde řadu mně sympatických postav, mezi nimiž vedla nejstarší návštěvnice plovárny Rosemary.


Hvězdičky strhávám za příliš roztahaný konec - autorka zřejmě chtěla zvýšit napětí velmi podrobným a pomalým popisem obsazení plovárny demonstranty, ale podle mě to trochu přehnala. A další věc je jistá snaha o maximální korektnost, tudíž v knize nechyběly všechny možné menšiny :-). Proti žádné z nich nic nemám, jen proti tomu, že dnes musí všude figurovat, ač z hlediska statistické pravděpodobnosti to je nesmysl.

Přesto jsem ráda, že jsem knihu v knihobudce našla a přečetla si ji, i když vlastně náhodou. Původně jsem ji totiž vybrala domů mamince, jelikož si stěžovala, že naše obecní knihovna už je dva týdny zavřená. V čekárně u lékařky jsem však zjistila, že moji rozečtenou knihu jsem zapomněla doma, a tak mi Plovárna přišla vhod. Popis prostředí plovárny a blahodárných účinků plavání se mi dostal pod kůži natolik, že jsem chvíli zauvažovala, zda bych se neměla začít věnovat plavání :-).

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (15. - 21. října)

15.10.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Plovárna v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených176x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených14x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst107x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x