Plovárna

Plovárna https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406820/bmid_plovarna-Dsq-406820.jpg 4 134 38

Kate je dvacet šest, pracuje v redakci okresních novin a raději se zabývá příběhy cizích lidí, než aby žila svůj vlastní. Když je pověřena, aby napsala příběh o místní občanské plovárně, která se má po bezmála stovce let existence uzavřít, setká se s šestaosmdesátiletou Rosemary, vdovou, která na plovárnu chodila celý svůj život. Banální příběh začne získávat na zajímavosti, když Kate odhaluje dojemné a někdy i osudové příběhy, které se k místu vážou, a Rosemary objevuje srdečnou a kurážnou ženu. Společně se rozhodnou krásnou starou plovárnu zachránit. Není náhoda, že Kate mnohokrát napadne, jestli tenhle malý velký plán nakonec nezachrání i ji samotnou.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Lido , 2018


více info...

Přidat komentář

werous9584
15.10.2023 3 z 5

Oddechovka na dovolenou. I slza mi ukápla z krásně vykresleného vztahu Rosemary s manželem. Sice si za měsíc nebudu pamatovat o čem to bylo, ale vzhledem k tomu kolik depresivních knih čtu, měla bych tyto jednoduchosti vyhledávat častěji :)

BabaJaga11
06.02.2023 3 z 5

Oddechové a optimistické čtení z nemocniční knihobudky, jehož poselství zní asi takto: když se spojíme pro dobrou věc, můžeme dosáhnout téměř všeho. Tedy pokud máme i kapku štěstí, což hrdinové této knížky měli. Líbil se mi výběr tématu, lidé versus developerská společnost, navíc předmětem sporu a následného boje je plovárna, čímž kniha získává na originalitě. Našla jsem zde řadu mně sympatických postav, mezi nimiž vedla nejstarší návštěvnice plovárny Rosemary.


Hvězdičky strhávám za příliš roztahaný konec - autorka zřejmě chtěla zvýšit napětí velmi podrobným a pomalým popisem obsazení plovárny demonstranty, ale podle mě to trochu přehnala. A další věc je jistá snaha o maximální korektnost, tudíž v knize nechyběly všechny možné menšiny :-). Proti žádné z nich nic nemám, jen proti tomu, že dnes musí všude figurovat, ač z hlediska statistické pravděpodobnosti to je nesmysl.

Přesto jsem ráda, že jsem knihu v knihobudce našla a přečetla si ji, i když vlastně náhodou. Původně jsem ji totiž vybrala domů mamince, jelikož si stěžovala, že naše obecní knihovna už je dva týdny zavřená. V čekárně u lékařky jsem však zjistila, že moji rozečtenou knihu jsem zapomněla doma, a tak mi Plovárna přišla vhod. Popis prostředí plovárny a blahodárných účinků plavání se mi dostal pod kůži natolik, že jsem chvíli zauvažovala, zda bych se neměla začít věnovat plavání :-).


Robodruh
23.11.2022 5 z 5

Příjemné a inspirativní čtení, ideálně na víkend nebo dovolenou

Veronika33
14.10.2022 2 z 5

Kniha o medziľudských vzťahoch s celkom zaujímavým námetom, ktorý mal potenciál chytiť za srdce a poskytnúť čitateľský zážitok, ale... Spracovanie sa mi zdalo veľmi nešťastne zvolené, až na pár momentov, umelo naťahovaný príbeh v podstate o ničom, možno keby sa autorka viac povenovala životnému osudu postáv - príliš povrchne napísané. Čítanie vyslovenie na relax, keď od knihy nič neočakávate.

ruzovka
25.08.2022

Kniha, která splní svůj účel, pro který knihu čtu - odreagovat se od starostí a odpočinout si u knihy. Ale není to kniha , kterou když dočtu, cítím lítost , že už nebudu nahlížet do života postav a nemám chuť si ji hned přečíst znovu.

Lily101
09.06.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, až se sama divím. Dostala jsem ji jako dar (byla snad i ve slevě) a ten milý, sympatický svět, který autorka vytvořila, se mi moc líbil. Raději nemít ke knize žádné očekávání a brát ji jako oddechovou knihu a budete mít větší šanci, aby se zalíbila i vám.

Současně je to kniha, která ve mně osobně něco zanechá po nějaký čas. Asi tu atmosféru.

Nemohu si pomoci, ale mě kniha pohladila na duši. A kromě pár chyb v překladu, což se ale může stát, ji nemám, co vytknout.

hvozdik
24.11.2021 1 z 5

Chtěla jsem si přečíst nějakou oddechovku, no a pak jsem na doporučení zvolila Plovárnu. Prý to pohladí po duši, říkali. Tahle věta mě vždy odradí, ale knihu už jsem bohužel držela v ruce. Opravdu jsem se snažila, nakonec jsem to ve 3/4 vzdala a po strašně dlouhé době něco nedočtu. Je to tak úmorně sladkobolné, průzračně předvídatelné a tak neuvěřitelně nudné. Jednu hvězdu dávám, protože se nehodí, abych zástupu milých lidí s předobrými úmysly dala to nejhorší hodnocení.

viweb
28.09.2021 2 z 5

Zvoleno o dovolené. Námět na příběh zajímavý, jednoduchý, není nutné u toho přemýšlet ale mně bohužel neoslovil. Jednou a stačí!

hroneczek
04.09.2021 5 z 5

Toto je jedna z těch knih, která mě neskutečně vzala za srdce. Umně zpracované vyprávění o minulosti jednotlivých postav spolu s jejich přítomností. Popisy situací a míst jsou tak skvělé, že máte pocit, že s aktéry knihy na tom místě zrovna také stojíte, cítíte to, co cítí oni (nejen vnitřně, ale i ostatními smysly) a můžete se tak perfektně vžít do jejich situace.

romana9089
17.08.2021 5 z 5

Pro mě naprosto nádherný příběh. V hlavní hrdince jsem viděla sama sebe. Podobné povolání, stres a strach z okolí, strach z plavání. Úplně jako kdyby to bylo o mě. Na tuto knížku jsem se těšila, až si ji vezmu na dovolenou k moři. Nadchla mě tak, že jsem se stejně jako Kate odhodlala a zkusila po několika letech plavat. A baví mě to!

Jiitush
24.07.2021 4 z 5

Dost předvídatelný příběh, ale autorka vytvořila velmi příjemný a sympatický svět, do kterého jsem se ráda vracela, tudíž jí tu předvídatelnost a hromadu klišé odpustím. Areál plovárny byl popsán dokonale, až jsem trochu zalitovala, že v mém okolí žádná taková venkovní plovárna není.

Stylisticky to není žádné terno, jazyk je docela jednoduchý, ale kniha prostě má své kouzlo (ať už vykresleným prostředím, postavami nebo prostě celkovým feel good zaměřením). A počítejte s tím, že vás donutí sbalit plavky a jít si zaplavat! :)

petra3597
24.05.2021 5 z 5

Příjemný,čtivý příběh o mladé novinářce, ztracené nejen ve velkém městě,ale take v sama sobě, žijící v neustálém vnitřním strachu a pochybách. Píše do malých místních novin jednoduché články, což se změní při setkání s důchodkyni Rosemary, která se na život a vše kolem sebe dívá úplně z jiné perspektivy. Spřátelení těchto zcela odlišných žen má za výsledek zachráněni místní plovarny před jejim zbouráním,ale také to zcela změní mladou ženu a její dosavadní život.

Soňa660
10.03.2021 5 z 5

Plovárna se mi moc líbila, krásné pohlazení na duši....

inachisio
13.02.2021 3 z 5

Příběh se mi velice zamlouvá. Je neotřelý, ale nijak náročný. Čte se dobře. Co mi ale opravdu vadí je, jak autorka popisuje pasáže, pocity a fráze třeba čtyřikrát v knize. Další věcí jsou popisy citů, které jsou tak zvláštní a nepravděpodobné, až mi pak lezly na nervy. V knížce se mi spousta věcí líbí, ale spousta zůstává za hranicí mého chápání a připadá mi zbytečná nebo špatně podaná.

Janík511
20.08.2020 4 z 5

Letní příběh o záchraně jedné plovárny a snů. Krásné čtení, které pohladí na duši a příjemně člověka naladí do té správné letní nálady.

broskev28
07.06.2020 4 z 5

Skvělá obálka, na ní výstižný komentář a uvnitř milé překvapení. Příběh vás určitě zaujme, popisy plavání v bazénu můžete porovnávat se svými pocity a na konci máte příjemný pocit, že je nás na světě víc, nás, kteří milujeme knihy a rádi se cachtáme jako ty kačky. Možná je to trochu nostalgické, hodně romantické a příliš optimistické, ale aspoň občas si přece hořkou kávu rádi osladíme.
A moc se mi líbí důsledné používání slova plovárna - ani bazén, ani koupaliště. Ze svých dětských let si pamatuju nápis městská plovárna . . .

"Když začne pršet, plovárna se vyprázdní. Rosemary se na ni zdálky dívá. Před jarní přeháňkou ji kryje střecha balkónu. Ve vodě plavou jen dva lidé. Nechápe proč, ale nesmírně ráda plave, když prší. Je to taková její tajná rozkoš, jako když si dá ráno do kaše lžičku hnědého cukru navíc nebo když si navleče ponožky, ohřáté předem na radiátoru."

aralka
26.12.2019 4 z 5

Je to takové sladkobolné, což jsem v podstatě trošku čekala a proto jsem si čtení nechala na Vánoce, ke kterým pohádky prostě patří... mám ráda ve čtení dost velký žánrový rozptyl, a proto občas nepohrdnu ani touto jednoduchou a líbivou, nicméně ne úplně "škvárovitou" literaturou... je poznat, že autorka je nevypsaná, ale samotný příběh byl moc hezký, stará plovárna, kterou je třeba zachránit, stará paní Rosemary, která vzpomíná na svůj život, který byl s plovárnou úzce spojený, ne moc úspěšná osamělá mladá novinářka, kterou kauza "plovárna" vystřelí vzhůru jak v profesním, tak osobním životě, chladná voda pod širým nebem má téměř léčivé účinky na každého, kdo se v ní nebo blízko ní ocitne, ano je to hodně romantické a plné klišé, nicméně milé.... :-) mě se nejvíc líbily úvahy a myšlenky o stáří a naplnění života, které se honily hlavou Rosemary ...

čika
11.12.2019 2 z 5

Asi som sa nechala nachytat na peknu obalku a na mne blizku plavecku temu. Ale ked kazducka rozohrana situacia v knihe koncila v plavarni, zajedla sa mi aj ta. Bolo to sladke, az z toho kvapkalo, klzalo to po povrchu a postavy sa mi ku koncu zlievali - vsetci boli neskutocne chapavi a ludski - tomu ver,kamo! Na krase nepridali ani obcasne prekladatelske faux pas.

Aseverova
11.12.2019 3 z 5

Do knížky jsem se ze začátku nemohla začíst, ale nakonec mě celkem bavila. Neurazí, nenadchne.

Simmminek
25.08.2019 4 z 5

Milá kniha. Takové letní čtení. Nic moc k zamyšlení. Příběh o přátelství.