Periféria přehled

Periféria https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431880/bmid_periferia-3Zw-431880.jpg 2 10 10

Hrdina František má v roku 1948 trinásť. Sviežimi očami tohto chlapca, žijúceho na dedinke medzi Prahou a Kladnom, môžeme sledovať svet, ktorý ho obklopuje. Nie je to len rodisko na dedine, jeho radosti a strasti, ale aj vtedajšia Praha, kam dochádza vlakom do gymnázia a neskôr aj na vysokú školu. V Prahe nadväzuje František priateľské zväzky, prežíva tu prvú študentskú lásku a poznáva i celkom iný, dosiaľ neznámy život.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Periféria. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

maryzka
22.12.2023 3 z 5

Tuto knihu jsem brala jako dozvuky budovatelských románů z 50. let. Spíš autoři vzpomínali a popisovali dobu dětství, které prožili 20tých- 30tých let v Československu dospívali za okupace a na prahu dospělosti zažili jiný režim.

ludek.n
29.08.2022 3 z 5

Karel Misař nám ve svém románu Periférie představuje Františka Šandera, kterého poznáváme po jeho přesazení z rodného Újezda do Prahy, kde se začíná jeho studium na výběrovém Benešově reálném gymnáziu. Dozvídáme se, co to znamená pro mladíka z dělnických slumů Židovny každý den dojíždět do velkého města a vystačit si s minimem financí. Na pozadí bouřlivé doby budování socialismu pak sledujeme Františkovo dospívání a proměnu v mladého muže, který bere svůj život do svých rukou. Misař se přitom brání společenské angažovanosti svých hrdinů, nechává je klouzat po povrchu státotvorných událostí a soustřeďuje se výhradně na osobní prožitky a zkoumání vzájemných interakcí mezi jednotlivými postavami. Jeho úhel pohledu je originální, vychází z dětské naivity a formuje se v nenápadnou, nepříliš optimistickou, budoucnost, plnou strádání a překážek. Rozhodně se nejedná o nadšený budovatelský román, který by oplýval proletářskými agitkami. Spíše je to střízlivá kronika části jednoho života, která neoslňuje dějovým napětím, neočekávanými zvraty ani lákavým prostředím, ale vnitřní závažností, budovanou stroze a pečlivě dílek po dílku.


Gagarin
10.02.2016 2 z 5

Opravdu je to komunistická splácanina. Celá ta hlavní dějová linka už dnes NAŠTESTÍ vůbec nestojí za pozornost. Zajímavá je snad jenom zručně vykreslená pitoresknost dělnických kolonií periférie mezi Kladnem a Prahou poloviny minulého století, všechny ty zabijačky ve špinavé nouzové ubytovně, noční cesty bahnitou polňačkou na vlak, vymrzlé čekárny, apod. Tam Misař ukazuje dovednost žurnalistického zachycení prostředí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Periféria v seznamech

v Přečtených12x
v Doporučených1x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Karel Misař
česká, 1934 - 1991
1969  70%Pasťák
1977  48%Periférie
1986  46%Plavba na stéble trávy
1964  40%U nás je klid
1987  60%Smutek a naděje románu