Päť štvrtín pomaranča přehled

Päť štvrtín pomaranča https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163429/bmid_pat-stvrtin-pomaranca-63ff76bd39f0f.png 4 141 141

Je vojna, ale malá Framboise má iné starosti. Striehne na obrovskú šťuku, ktorá tomu, kto ju uloví, splní želanie. A dievčatko má jedno: so zúfalou vášňou nemilovaného dieťaťa chce k sebe pripútať svojho jediného priateľa. Čo na tom, že je Nemec a navyše vydierač, keď presvetľuje jej pochmúrne detstvo. No nielen Framboise bojuje svoj osamelý zápas. Jej matka, ktorú raz nazvú „záhadnou vrahyňou“ zatiaľ skrýva pod maskou tvrdej ženy hroznú chorobu, svoju závislosť a city... Keď Fremboise o polstoročie neskôr lúšti matkin denník, netuší, že sa sama bude čoskoro cítiť ako stará šťuka, ktorú sa ktosi snaží vytiahnuť zo šera zabudnutia na svetlo a pripraviť o jej tajomstvo...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Five-Quarters of the Orange , 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Päť štvrtín pomaranča. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

bábuška
06.12.2023 3 z 5

Pomalu plynoucí čas jako řeka, ospalá vesnice během nacistické okupace. Příběh nervově nemocné matky a tří dětí, vydaných na pospas sami sobě. Dost psáno o vaření, což není moje doména. Nejmladší dcerka zcela propadlá rybaření v Loiře. Zaujala mně poslední část knihy, kdy Framboise je již starou ženou.

Pavlina50
08.02.2023 4 z 5

Zajímavý a dobře vypointovaný silný příběh křížený s velkým množstvím chutí a vůní, a to nejen pomerančů, i když právě pomeranče hrají v tomto příběhu dost důležitou roli…
Je to příběh zasazený do období druhé světové války, kde sice nebojuje, ani neplní transporty do koncentračních táborů, ale kde i tak válka zasáhla všechny obyvatele jednoho francouzského maloměsta naplno svou samotnou podstatou.
Na knize se mi líbil ten kontrast složité a těžké doby německé okupace, a proti tomu lehce klidná a ospalá atmosféra malého městečka. Primární roli nehrají snad ani tak válečné události, které zamávaly životem členů jedné rodiny, ale spíš psychologie lidských vztahů – nepochopení, dětská naivita, obětavost, láska i nenávist…
Kniha nepostrádá ani moment napětí – hned v úvodu knihy v nás autorka vyvolá zvědavost, co klíčová postava vlastně v minulosti provedla, že má na sobě nejen ona, ale i všichni členové její rodiny takový cejch.
A tak se ze stránek starého deníku receptů mezi chutěmi a vůněmi francouzských specialit snažíme vyluštit a pochopit, co se za války v tomto odlehlém městečku vlastně stalo a kdo je vlastně pravým a hlavním viníkem tragických událostí.
Mimochodem …. popisy různých pokrmů jsou v knize tak barvité, že při čtení u mě Pavlovův reflex fungoval dokonale.
Kniha má navzdory těžkému období okupace díky skvěle vykreslené atmosféře takovou zvláštní poetiku, hodně tomu napomáhal i krásný literární jazyk.
Líbil se mi také prvek „velké matky“, která plní přání…to, co se nakonec vlastně stalo, bylo velmi symbolické a emotivní.
Myslím, že se nejedná o knihu odpočinkovou, myšlenek nutících k přemýšlení je tam až až (zejména zvláštní a dost nepochopitelná povaha matky).
Přesto jsem jednu hvězdu ušetřila, něco málo mi tam prostě chybělo - občas mi to přišlo nepatrně nepřehledné a trošku jsem se ztrácela.
Možná jsem také díky síle celého příběhu čekala konec tak nějak … taky silnější. Ale to je opravdu jen nepatrná drobnost ve srovnání s celkovou kvalitou této knihy.
Za mě spokojenost.


archivářka115
22.02.2021 5 z 5

Od začátku se mi líbila. Dobře se četla. Konec byl nečekaný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Päť štvrtín pomaranča v seznamech

v Přečtených178x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených17x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit14x