Pár nohou přehled

Pár nohou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49523/par-nohou-49523.jpg 4 38 38

Úsměvný román o radostech a strastech ošetřovatelské služby v malé nemocnici v době prvních fašistických náletů na Anglii. Román má autobiografické rysy, autorka v něm s humorem zachycuje své působení v nemocnici, kde byla vystavena nejen velké námaze, vysílení, těžké práci, ale i náladám pacientů a svých představených.

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

One Pair of Feets , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pár nohou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Bonda
27.03.2024 5 z 5

Kniha, kterou čtu opakovaně. A nejčastěji, když se mi zrovna nedaří. Beru ji i jako učebnici psaní, protože autorka dokáže velmi málo slovy vtipně charakterizovat postavu nebo událost tak, že ji plasticky vidíte. Jde o vzpomínky autorky na roční nemocniční službu. Zachycuje dřinu a tvrdý chléb nemocničních ošetřovatelek. Pokud byl nálet, mohlo se stát, že uprostřed noci přivezli do nemocnice desítky zraněných lidí. Autorka výmluvně zachycuje vše pohlcující tělesnou únavu, ale hlavní pozornost zaměřuje na kolegyně ošetřovatelky (zejména ty služebně vyšší, protože sama byla začátečnice) a vztahy mezi nimi. Je značně kritická a pokud je svědkem hlouposti, snobství, povýšenosti, pokrytectví, žárlivosti, nadutosti, nezvládnuté ctižádosti nebo jakékoliv jiné slabosti, neopomene je vtipně zdůraznit. Sama se vykresluje jako bytost s vlastním názorem a znalostí svých práv a jako tichou rebelku, která se na svět nemocnice dívá s vnitřním nadhledem (někdy i svým způsobem přezíravě). Neschází jí sebevědomí a dokáže se bavit.

IvaKo
28.08.2023 3 z 5

Vtipně napsaný příběh o peripetiích ošetřovatelské práce, potvrzující, že zdravotnický personál to nikdy neměl (a nemá) snadné, tím spíše během války.


palka452
05.01.2023 5 z 5

Fantastický humor

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pár nohou v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Monica Dickens
anglická, 1915 - 1992
1981  74%Pár nohou
1985  80%Vlani, keď som bol mladý