Opičí král přehled

Opičí král https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115072/opici-kral-115072.jpg 5 70 70

Čiperná postavička Opičáka Suna je již po staletí zdrojem zábavy a rozptýlení malých i velkých po celé Číně a i dnes nepřestává okouzlovat. Ať na vesnici či ve městě nenajdete v Číně nikoho, komu při zmínce o Sun Wu-kchungovi nevyvstane na tváři teplý úsměv, v němž se zračí hřejivá vzpomínka na léta dětství a mládí, kdy dychtivě naslouchal vyprávění o veselých kouscích bystrého Opičáka a jeho neodlučitelného protějšku - Čuníka - či sám přímo hltal kapitolu za kapitolou objemného, více než tisícistránkového románu o sympatickém nezbedovi Sunovi, románu, jenž má v originále titul "Putování na západ". Není čtenáře, který by s napětím nesledoval cestu našich hrdinů doprovázejících Tripitaku do vybájeného ráje na západě, kdesi v Indii, odkud mají přinést písma a s nimi blaženství lidu celé země. Cestou se utkávají s ďábly a démony a překonávají jednaosmdesát nesnází, kt eré vám leckterý čínský čtenář hravě vypočítá zpaměti. Wu-Čheng-en (1500-1582) v Opičáku Sunovi - Putování na západ - jiskří břitkostí vtipu, nevšedností zápletek i pronikavostí myšlenky a snaží se pomocí alegorie a ostří své satiry útočit na společenský porádek své doby. A proto se mu podařilo v pohádkovém protikladu a ve vnitřních náznacích zpodobnit protikladné společenské síly, které zmítaly činskou feudální společností. A je příznačné, že v tomto boji dobra a zla vítězí u Wu-Čcheng-ena vždy dobro.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opičí král. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

parxel
16.05.2022 5 z 5

Opičí král je jedním z příběhů mého dětství. Poprvé jsem se s ním seznámil v jeho seriálové podobě z roku 1986. Byl to sice kýč až běda, ale jako dítě jsem ho prostě miloval. Hlavně díky postavě neohroženého opičího krále Suna.

O mnoho let později jsem zjistil, že předlohou k tomuto seriálu byla stejnojmenná kniha, která byla vydána v českém jazyce. Dlouho jsem neotálel a knihu si vypůjčil v knihovně. A světě div se, četla se moc dobře. Až tak dobře, že jsem Opičího krále uchoval ve svých vzpomínkách a po letech se k němu vrátil se svými dětmi.

A opět to byla trefa do černého. Společně jsme se zasmáli nad příhodami opičáka Suna a jeho společníků a prožili jejich útrapy při cestě za posvátnými svitky do západního ráje. Mazanost a prostořekost opičáka Suna je doslova legendární a právě díky těmto vlastnostem si získal srdce mne a mých synů.

Knihu doporučuji všem fanouškům opičáka Suna a jejich dětem. :-)

Poznámka: V čestině vyšla rovněž kniha Opičák Sun, jejímž autorem je francouzský spisovatel Frédérick Tristan. Jedná se o tentýž příběh, ale převyprávěný trochu jinak. Tuto knihu mohu rovněž doporučit.

kamibe
28.11.2021 5 z 5

Poslechnuta její audioverze ve výborném podání (Martin Dejdar, Jiří Lábus, Marek Eben, Jiří Schmitzer, Naďa Konvalinková, Arnošt Goldflam), kterou jsem si užila opravdu spíš jako poslech těchto hlasů a vysoké hodnocení dávám opravdu spíše tomuto podání. Samotná pohádka by mi sedla v dětském věku, ale tehdy jsem o východních pohádkách neměla ani tušení, kromě jediné, z které jsem se dozvěděla, že existují nějaké mandarinky.


kolacky
28.10.2021 5 z 5

Škoda, že se mi nedostala do rukou, když mi bylo deset... I tak jsem si ve zralém věku početla. Někdejší TV seriál byl taky fajn, možná víc akční, co se Písečného mnicha a Čuníka týče. Aspoň co si pamatuju, je to přece jen nějaký ten pátek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Opičí král v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených103x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených12x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech5x