Nezbedný bakalář přehled

Nezbedný bakalář
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248331/mid_nezbedny-bakalar-N1g-248331.jpg 4 16 16

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nezbedný bakalář. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Dobraadresa
14.08.2023 3 z 5

Tenhle půvabný obrázek z Rakovnicka už si dneska přečte jen málo lidí - hlavně kvůli tomu, že Winterova snaha připomenout dobový jazyk zbavila knížku pro člověka 21. století čitelnosti. Ani děj není bůhvíjak napínavý, nejde vlastně ani o příběh s jakoukoli pointou. Máme před sebou opravdu jen obrázek života v Rakovníku 16. století. Ale pro nás, kdo máme pro historickou prózu slabost, je to pořád milé čtení.

Leona333
09.08.2023 5 z 5

,,Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti."

Ke knize, i k filmu se velice ráda vracím. Obojí považuji za fenomenální. Zikmund Winter zde velice přesně a reálně zachytil dobu - prostředí, ale především charaktery jak hlavních, tak i vedlejších postav...
Snobismus, maloměšťáctví, pokrytectví, jízlivost a sebestřednost se táhnou celým dějem příběhu, jako morová rána, kterou nelze vyhubit - porazit... O tom se přesvědčí i sám "nezbedný bakalář Jan," který svým volnomyšlenkářským stylem života, nejednou nadzvedne ze židle, rádoby uvědomělé občanstvo - měšťanstvo Rakovnické... ; )
Kniha je poučnou, úsměvnou, i lehce nostalgickou vzpomínkou na dobu mých studentských let.


R47
14.02.2021 5 z 5

Tohle by se mělo číst ve škole a ne Mistr Kampanus. Dostanete tam z Wintera všechno, co potřebuje. Historické reálie i archaický jazyk, včetně ukázek vagantské poezie. A hlavní hrdina, který utíká za fraucimorem anebo chodí po hospodách, a když se opije, zatopí si školou, musí každého bavit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nezbedný bakalář v seznamech

v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě8x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x