Neurozená přehled

Neurozená https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47032/bmid_neurozena-NIX-47032.jpg 3 19 19

Může neurozená dívka usednout na císařský trůn? Haruko vyrůstala jako každá jiná japonská dívka své doby. Ctila tradice i rodinu, ale také věděla, že ji rodiče nebudou nutit násilím do sňatku s někým, koho by nemilovala. A pak poznala japonského korunního prince a za dědice Chryzantémového trůnu se provdala. Je první neurozenou ženou, která do této záhadné a takřka hermeticky uzavřené nejdéle vládnoucí monarchie světa proniká. Sňatek s princem může být jako splněný sen, ale skutečnost bývá jiná. Zejména u japonského císařského dvora, kde i dvorní dáma má větší slovo než nová korunní princezna neurozeného původu. Haruko protrpěla dlouhá léta, než našla své pevné místo ve světě a získala si dostatečnou úctu. Příběh Johna Burnhama Schwartze čerpá částečně ze skutečnosti. Není jen vylíčení života dívky, která dosedla na trůn po boku císaře. Je to příběh o střetu tradic a moderní doby, rituálů a něžného života. Příběh touhy prožít normální život. Příběh, který upoutá od první stránky až do překvapivého konce.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

The commoner , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neurozená. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Květinka008
06.12.2016 2 z 5

Žasnu nad popisem, že "čerpá částečně ze skutečnosti"! V roce 2007, rok před vydáním knihy Neurozená, vyšla biografie Princezna Masako od Bena Hilla. Kdo četl, pochopí, kam mířím. Domnívám se, že Neurozená je jen kopií Princezny Masako a popisem skutečnosti, ačkoliv si hraje na autorský počin a román. Postavy v knize Neurozená jsou totožné se současnou císařskou rodinou, jen jinak pojmenované, a hlavní dějová linie se přesunula o generaci do minulosti. Příběh o neurozené dívce, která přišla do císařského paláce a je šikanována okolnostmi i císařovnou a jejími poskoky, je tentýž.

Hlavní hrdinka knihy Neurozená, Haruko Endó, se narodila kolem roku 1935 a měla otce majitele lihovaru (císařovna Mičiko Šoda se narodila 1934 a její otec byl prezident mlynářské společnosti), obě vystudovaly církevní SŠ i VŠ, měly svatbu v roce 1959 a císařovna i hrdinka v knize překročily meze protokolu a své děti vychovaly samy. Souhlasí i narození dcery a syna, zájem císaře o živočichy na území paláce (reálný chová rybičky, knižní ptáčky). Také příběh syna - prince Cujó (reálný Naruhito) a snachy Keikó Moriové (Masako Owadové), je až na závěr srovnatelný s realitou. Souhlasí data narození, původ, studia v zahraničí i neochota rodičů včetně samotné vzdělané, několika jazyky hovořící diplomatky Masako nechat se zavřít do císařského paláce. A trápení s tím, že nebyla tato manželka jediného následníka císařského trůnu schopna porodit syna, až se z toho zhroutila, známe všichni... Masako = Keikó.

Závěr románu Neurozená je jiný, než by bylo vůbec v realitě možné. Zde nelze na pouhých několika stranách upřít autorovi originalitu.

fanciulla
20.04.2016

Zvláštna je tá japonská kultúra, veľa o nej neviem a po prečítaní tejto knihy ma to zvrhlo láka dozvedieť sa viac. Tých obmedzení, tradícií, tých príkazov zdvorilosti a úctivosti, ktoré bránia v normálnej ľudskej komunikácií. Román je smutný, našťastie s nádejným koncom. Haruko mi bolo veľmi ľúto.


blaka165
12.09.2015 4 z 5

Trochu divný konec. Čekala jsem něco jiného.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neurozená v seznamech

v Přečtených31x
v Doporučených1x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst23x

Štítky knihy

Japonsko americká literatura princezny sňatky panovníci japonská kultura

Autorovy další knížky

John Burnham Schwartz
americká, 1965
2010  68%Neurozená
2008  62%Pomsta