Bitva o české země přehled

Bitva o české země https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495592/mid_bitva-o-ceske-zeme-DIY-495592.jpeg 4 63 63

BOJ O OSUD ČESKÝCH ZEMÍ V polovině 19. století svět postihla katastrofa. Celé části zemského povrchy byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině 20. století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Poslední dva roky vede Česko-slovenské království válku s carským Ruskem a získalo převahu díky palubnímu letectvu. Po úspěšných bojích na americkém kontinentě se nyní většina českých letadlových lodí nachází v Tichém oceánu, daleko od domovských přístavů. Jenže konflikt nyní eskaluje a boje se rozhořely na domácí půdě Česko-slovenského království, zatímco většina flotily je na odvrácené straně světa. Začíná bitva o české země.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bitva o české země. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Fifineek
03.02.2024 4 z 5

„Mrtvý hrdina je lepší než živý konkurent.“

Rusko chce z konfliktu na druhé straně světa, a přítomnosti většiny české flotily zde, vytěžit maximum a rozhodne se pro nevyhnutelné - přímý útok na Česko-slovenské království. Největší námořní bitva je za rohem. Zvítězí český lev, nebo padne pod početní převahou ruského medvěda?

Závěrečný díl série jsem přečetl téměř jedním dechem. Trochu mě po dočtení zamrzelo, že byl o něco kratší a slabší než díly předchozí. Každopádně jsem se v něm dočkal přesně toho, co jsem znal z předchozích dílů - pořádné námořní bitvy, letecké bombardování na zemi i na vodě, pozemní boje, špionážní akce i intrikánství!
Postavy, jak hlavní, tak i vedlejší, mi přirostly k srdci a budu se těšit, jestli se s nimi ještě někdy potkám. Mým oblíbeným duem vedlejších postav stále zůstává duo Kunc a Twardowski AKA bývalý student biologie a Polák AKA radista a zadní střelec z Bergovy posádky.
Teď budu asi nějakou dobu sjíždět filmy o námořních a leteckých bitvách a těšit se na antologii z tohoto světa!

Pampalini
20.01.2024 4 z 5

V sérii jsou důležitější události z globální perspektivy, děje se toho opravdu hodně. Jednotlivé postavy jsou upozaděné a do značné míry epizodické. Budování světa, jeho zákonitostí a konfliktů je vynikající. Myslím, že se jedná o záměr podat události dokumentárním stylem, jakoby z velkého nadhledu a drobné konflikty se dají přelétnout. Atmosféra stojí na celku, ne na vývoji a konání postav.


AmberTom
29.10.2023 4 z 5

Tak jsem konečně dočetl. Celá série se mi celkem líbila, ale nemohu si pomoci, bylo to takové sterilní.
To že české země jsou království se občas připomíná jen zmínkou o králi Tomáši, v tomto díle jen takový statista, ale kdyby navazovalo na roky 18.., musela by být většina důstojníků šlechtici s příslušnými tituly a vesměs německými jmény. Třeba například takový kontradmirál baron Martin von Melichar z Mělníka, by znělo lépe a více by to navozovalo atmosféru. Rovněž jejich velitelské porady by určitě probíhaly zcela jinak, než jak jsou zde popsané (sloužím už opravdu hodně dlouho v armádě). Nepovídali by si jako kamarádi při setkání u piva, vysocí důstojníci se šlechtickými tituly by si určitě potrpěli na vykání, minimálně. A spousta celých jmen, podle mě zbytečné.
A samotné námořní bitvy se v podobných situacích a reáliích už za druhé nebo první světové války staly a tak jsem téměř vždy věděl jak dopadnou, ale to se nedá nic dělat.
Celá série má takovou malou vadu. O obyčejných poddaných jeho veličenstva tam není téměř nic. Ano, v tomto díle malinký příběh nadporučíka Kaviny a jeho vdané kamarádky je (že by začínal takový trojúhelníček), ale jinak nic. Přeci po ruské invazi do Maďarska, by musely být zástupy zoufalých uprchlíků ženoucích se na Slovensko a do Čech...
Je mi jasné, že to napsat obsáhleji by bylo těžké, ale pro nás dychtivé čtenáře by to byla pořádná jízda.
Každopádně autorovi děkuji, líbilo se mi to i přes některé malé nedostatky.
Díky.

všechny komentáře

Související novinky (2)

10 nejprodávanějších eknih (květen)

10.06.2022


Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)

22.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bitva o české země v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených91x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x