Na jaře zazpívá skřivan naposledy přehled

Na jaře zazpívá skřivan naposledy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107991/bmid_na-jare-zazpiva-skrivan-naposledy-paz-107991.jpg 4 69 69

Joschka Zinner, zkušený filmový producent, zainteresuje tým německých vědců a novinářů, aby natočili varovný dokument o světových ekologických katastrofách. Jako komentátora se těmto nadšencům podaří získat slavného a úspěšného spisovatele Philipa Gillese, který žije již dlouhá léta v ústraní na venkově. Celý tým odlétá do USA a Brazílie, aby natočil otřesné snímky o krajině zdevastované blízkostí jaderné elektrárny a o ničení deštných pralesů... Aktuální téma o globálním narušování životního prostředí, jež ve svém důsledku hrozí ekologickou sebevraždou lidstva, autor ilustruje přitažlivým dějem. Vztahy mezi stárnoucím Gillesem a půvabnou tlumočnicí Isabellou, konflikt mezi Markusem Marvinem a jeho dcerou Susanne, zapálenou příslušnicí hnutí Greenpeace, i zákulisí, v němž mají rozhodující slovo zástupci mocných průmyslových koncernů a zpravodajské služby neváhající před násilím ani vraždou, to vše spolu s atraktivním prostředím je pro čtenáře zárukou napětí zábavy i poučení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Im Frühling singt zum letztenmal die Lerche , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na jaře zazpívá skřivan naposledy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Messilina
24.08.2023 2 z 5

Moje první kniha od Simmela a asi i na čas poslední. Téma je to nepochybně zajímavé a aktuální. Ale zpracování je trochu únavné. Hrozně moc balastu okolo hlavního děje. Dost dlouho mi trvalo, než jsem to přečetla. Celkově tomu dávám tak 50%.

ToVy
26.07.2020 1 z 5

Dvacátá pátá kniha Johannese Maria Simmela. Celkem dost jsem uvažoval o tom, jak bych něco o této knize napsal a pak, když jsem ji dočetl začaly zprávy a v nich říkají: „spotřeba elektrické energie klesla o 10%, postupně se zvedá výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů.“ Jak symbolické, ale jsem tak rád, že tu knihu mám přečtenou a je za mnou. Pokud se o Simmelovi říká, že je autor společensko-kritických románů, toto byl snad ekologicko-kritický pamflet. Ve všech těch ekologických pasážích se tak dokonale ztratíte, že vám pomalu unikne celá pointa příběhu, který nebyl špatný, ale byl až příliš zabalený, že pomalu nevíte, kde vám hlava stojí z toho, jak si říkáte, jestli před 30 lety opravdu tak černo černě lidé viděli ekologii, aby jako najednou mávnutím kouzelného proutku ta černě začala postupně šednout, protože tam a onde už začínají různé projekty na zlepšování životního prostředí a vlády se o to začínají starat a dochází k rychlému rozuzlení celého příběhu, až vám to přijde, že tak skvělý autor, jakým Simmel byl, prostě měl své období literární plitkosti, vymyslel zajímavý příběh, ale bylo to moc krátké na knihu, tak tam přidal hodně ekologické omáčky. Čím dál více se v posledních knihách nabízí určité autorovo vtělování se do svých postav a odkazování se na dřívější knihy a ani tato kniha není v obojím výjimkou. Nicméně na závěr musím napsat, že jedna z nejslabších knih.


Hloupejhonzacz
01.06.2020 3 z 5

Příběh ekologických aktivistů natáčejících pořad o ochraně životního prostředí se prolíná s láskou stárnoucího spisovatele Gillese a mladé tlumočnice Isabelle.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na jaře zazpívá skřivan naposledy v seznamech

v Přečtených152x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených5x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x