Na gruntech u Zdobilů přehled

Na gruntech u Zdobilů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205640/bmid_na-gruntech-u-zdobilu-205640.jpg 4 19 19

Román z vesnického prostředí odehrávající se na konci 19. století určený především starším čtenářům vypráví příběh mladého sedláka, dědice velkého statku, který se „nevhodně“ zamiluje.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na gruntech u Zdobilů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

85098211
19.07.2023 5 z 5

Mám ráda vesnické romány - pochopitelně ty kvalitní ;-) - a od této autorky jsem kdysi dávno četla právě tuto knihu. Ale už vůbec jsem si nevzpomínala na její děj, pouze jsem si matně vybavovala, že se mi líbila. A musím říct, že jsem byla spokojená i tentokrát. Příběh, ve kterém se mladá Františka nešťastně zamiluje do Hanse, ale je svojí matkou donucená si vzít Vojtěcha Zdobila, který má zase pro změnu rád Žofinu z rasovny, je opravdu hezky napsaný a mně se dobře četl. A to i navzdory tomu, že autorka píše moravským nářečím a samozřejmě také částečně zastaralou češtinou. V knize se věnuje nejen životu na vesnici v době, kdy děti musely za všech okolností poslechnout své rodiče a nesměly jít za hlasem svého srdce, ale - a to hlavně - také tématu viny a trestu. Protože zde dojde k vraždě, která ovšem zůstane neodhalená, přestože jednoho svědka tento čin přece jen měl. Příběh je po této stránce možná lehce naivní, protože zlo je ve finále opravdu z vůle boží potrestáno. Těžko říct, zda by se to mohlo takhle odehrát i ve skutečnosti, to ale nic nemění na faktu, že jde o výbornou knihu z vesnického prostředí, která mne zaujala do té míry, že na ni hned tak rychle nezapomenu ;-).

m_martina
01.06.2020 5 z 5

Knihu jsem sice četla už před několika lety, ale dobře si vzpomínám, že se mi líbila. Sama z vesnice pocházím, proto mi bylo i prostředí blízké. A stylem je kniha tak trochu podobná knihám Vlasty Javořické.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na gruntech u Zdobilů v seznamech

v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit1x