Na gruntech u Zdobilů

Na gruntech u Zdobilů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205640/bmid_na-gruntech-u-zdobilu-205640.jpg 4 19 2

Román z vesnického prostředí odehrávající se na konci 19. století určený především starším čtenářům vypráví příběh mladého sedláka, dědice velkého statku, který se „nevhodně“ zamiluje.

Přidat komentář

85098211
19.07.2023 5 z 5

Mám ráda vesnické romány - pochopitelně ty kvalitní ;-) - a od této autorky jsem kdysi dávno četla právě tuto knihu. Ale už vůbec jsem si nevzpomínala na její děj, pouze jsem si matně vybavovala, že se mi líbila. A musím říct, že jsem byla spokojená i tentokrát. Příběh, ve kterém se mladá Františka nešťastně zamiluje do Hanse, ale je svojí matkou donucená si vzít Vojtěcha Zdobila, který má zase pro změnu rád Žofinu z rasovny, je opravdu hezky napsaný a mně se dobře četl. A to i navzdory tomu, že autorka píše moravským nářečím a samozřejmě také částečně zastaralou češtinou. V knize se věnuje nejen životu na vesnici v době, kdy děti musely za všech okolností poslechnout své rodiče a nesměly jít za hlasem svého srdce, ale - a to hlavně - také tématu viny a trestu. Protože zde dojde k vraždě, která ovšem zůstane neodhalená, přestože jednoho svědka tento čin přece jen měl. Příběh je po této stránce možná lehce naivní, protože zlo je ve finále opravdu z vůle boží potrestáno. Těžko říct, zda by se to mohlo takhle odehrát i ve skutečnosti, to ale nic nemění na faktu, že jde o výbornou knihu z vesnického prostředí, která mne zaujala do té míry, že na ni hned tak rychle nezapomenu ;-).

m_martina
01.06.2020 5 z 5

Knihu jsem sice četla už před několika lety, ale dobře si vzpomínám, že se mi líbila. Sama z vesnice pocházím, proto mi bylo i prostředí blízké. A stylem je kniha tak trochu podobná knihám Vlasty Javořické.