Můj životopis a mé vynálezy přehled

Můj životopis a mé vynálezy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136169/bmid_muj-zivotopis-a-moje-vynalezy-136169.jpg 4 53 53

Nejvýznačnější vynálezce všech dob se narodil v roce 1856 v Chorvatsku a zemřel v roce 1943 v New Yorku. Dodnes platí za magickou osobnost. Je mu připisována iniciace dosud nevysvětlených událostí, například exploze v Tunguzce při experimentu s přenosem energií, rovněž tzv. filadelfský experiment, při němž před očima početných svědků zmizela v časoprostoru americká bitevní loď. Co je dnes ve fyzice nepostradatelné, téměř za vším stojí Nikola Tesla. Zkonstruoval hydroelektrárny na Niagaře s turbinami vyrábějícími střídavý proud, objevil princip dálkově ovládaných mechanismů, například letadel, ponorek a lodí. Stal se průkopníkem bezdrátového spojení a bezdrátových přenosů energie, získávání energie ze slunce. Vynalézal laserové zbraně a paprsky smrti. Už v roce 1909 předpověděl bezdrátové přenosy dat mobilními telefony a mobilními sítěmi. Jako by vlastnil přímou linku k pánubohu, objevy podle svých slov nevymýšlel, prý se vnucovaly do jeho mysli v podobě hotových obrazů. V dětství „trpěl“ rozličnými fantastickými vidinami a putoval prý v prostoru a v čase... Přeloženo z německé verze anglického originálu... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Technika a elektro
Vydáno: , Dialog
Originální název:

My Inventions: The Autobiography of Nikola Tesla , 1919


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj životopis a mé vynálezy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Pasadenka
30.04.2024 4 z 5

Myslím, že u Nikoli se mísí urputná touha vyniknout s neodvratným sklonem k nenaplnění svých ambicí, které podléhají jeho nevšední mysli. Něco podobného, leč v mírnějším ranku mě napadlo u Elona. Oba exulanti. Jeden z Evropy, druhý z Afriky. Jeden si tvrdou pílí a formálním studiem vydobyl místo na tepu doby, druhý své ambice protavil ve velkolepé podnikání.

Čtení těchto vzpomínek a úvah je dvousečné. Čtenář musí mít na paměti dobu a znalosti, ve kterých autor žil. Z toho vycházejí jak jeho úvahy, tak jejich limitace a následná mýlka. Nicméně to nic nemění na tom, že Nikola se opravdu zapsal do světových dějin, a i přes svou až příliš výraznou jinakostí důstojně obstál ve světovém měřítku a ještě pořád se mu daří budit emoce a být relevantním.

Sama knížka popisuje různé analýzy a vysvětlení autorova vnitřního světa a prožívání od útlého dětství, až po dospělost. Posledních 20 let zde není, nakolik knížka vyšla těsně po první válce. Snad i proto je značná část knihy věnována úvahám o míru a toho, jak jej dosáhnout.

Poslední velký celek knížky je pak přihřívání vlastní polívčičky a popisování vlastních nápadů a vynálezů někdy až zbytečně technicky. Oplatí se tuto knihu číst? Popravdě nevím. Je zajímavá pro ty, co rádi čtou životopisy. Tesla nakonec sám ve své knížce ukazuje, že byl příliš jiný a neměl správný zápal pro obchod, který by jeho věhlas a úspěch znásobil. Jak to můžeme pozorovat u zmíněném Elonovi, nebo třeba firmy Apple, u které úspěch tkvěl v kombinaci obchodníka a technika, kteří si dobře rozdělili své pozice.

negramota
26.05.2023 4 z 5

Pěknej historickej exkurs, náhled do mysli génia a zároveň šílence.


3nitka
16.02.2022 4 z 5

Nikola Tesla bol určite mimozemšťan. Génius. V roku 1909 - čistá energia, mobily, vegetariánstvo? Neuveriteľné.
Kde sa tu vzal a prečo nebol prezidentom celej zemegule? Lebo peniaze a moc. Ach jo.

"Rostlinná strava mnohem méně zatěžuje naše zažívací orgány. A činí nás také mnohem družnějšími a spokojenějšími... Vzhledem k uvedeným skutečnostem by se měli prosazovat všechny myslitelné způsoby k zastavení krutého porážení zvířat."

Pripomínal nutnosť dbať o obnovu pôdy, dbať o naše ľudské schránky. Jeho myšlienky o vojnách. Jeho nápady s energiou.

Aký by mohol byť svet, keby sme išli cestou jeho vynálezov a myšlienok. Snívajme.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Můj životopis a mé vynálezy v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených8x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech1x