Mrazivá odplata přehled

Mrazivá odplata https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421133/bmid_mraziva-odplata-I8E-421133.jpg 4 40 40

V deväťdesiatych rokoch zmizne v malej obci pod Tatrami dvadsaťosemročná Petra. O niekoľko mesiacov neskôr sa Magdaléna Mrázová nevráti do domu svojich rodičov napriek tomu, že ju tam čaká maličká dcérka. Ďalšie obete sú spolu so sériovým vrahom Vendelínom Mistríkom pochované v minulosti. Keď sa po viac ako dvadsiatich rokoch opäť otvoria dvere domu smrti, nikto z ôsmych mladých ľudí netuší, že si pre Silvestrovské oslavy vybrali miesto s hrôzostrašnou históriou. Ak sa ocitli v opustenom dome náhodou, prečo v mrazivom ráne mizne ďalšia mladá žena?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrazivá odplata. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

tyna_01
14.10.2022 5 z 5

Pro mne, jako laika () bylo překvapením, že se vůbec knihy slovenských autorů překládají do češtiny. Upřímně, já mám slovenský jazyk moc ráda, líbí se mi, ale čtení jsem ve slovenštině nezkoušela a mám takovou obavu, jestli by to třeba nebylo pro mne pomalejší. Ale těžko říct. Je to jedna z věcí, co určitě do budoucna zkusím A teď ke knize: wow. Tohle byla jízda. Vendelín, solidní psychopat, do jehož hlavy a myšlenek máme možnost nahlédnout. Brrrr. Místy mne mrazilo, co byl schopný dívkám udělat a přišlo mu to v pořádku. Ale to je přesně to smyšlení nemocných lidí. Přijde jim to normální. Každopádně celý děj a prostředí příběhu se mi moc líbilo. Být někde ubytovaná a dojít k takovému zjištění na začátku pobytu, jako se podařilo účastníkům rekreace, tak bych asi vzala nohy na ramena a valila pryč . Kolikrát pro mne bylo jejich chování nepochopitelné, ve smyslu nezodpovědnosti.
Kniha se četla parádně, autorky styl psaní vás vtáhne do děje, krátké kapitoly a velké písmo udělají také svoje. Takže to je taková jednohubka. Autorce klobouk dolů, pokud vše byla fantazie a smyšlený příběh.
Jedinou nevýhodou pro mne bylo velké množství postav, kdy jsem se fakt občas ztrácela. Holky dokonce zaznamenaly i nějaké chyby v překladu. To já jsem asi mohl hltala a tohle absolutně nepostřehla.

Hanulka
14.09.2022 3 z 5

Recenze Mrazivá odplata

Díky projektu #podporujemeslovenskychautorov a úžasným žen jsem mela možnost přečíst si knihu v rámci stafety Mrazivá odplata od autorky Evy hraskove.

Když jsem v recenzích na starem profilu tvrdila, že jsem vyšla ze své čtecí komfortní zóny, netušila jsem, že se z ní dá vystoupit ještě víc. Tato kniha je masakr motorovou pilou za bílého dne. U této knihy máte, aspoň v mém podání, srdce věcně v krku a nahnano, jako by vás honil sám jack rozprašovač.

Hned na úvod nám autorka nastini minulost, ze které jde husí kůže.
Na dalších stránkách je to trochu klidnější, ale až do doby, kdy se naši hrdinové rozhodnou strávit silvestra na chatě... V domě.. Tam už začíná jiné rodeo, u ktereho mějte na hlavní volbě 112, protože se vám nejednou zastaví srdce, chlupy se vám postaví do pozoru a zblednete jako snehurka. Autorka dokázala popsat věci tak, že se budete bát i o vlastní život, hlavně v noci. A hlavně to bylo vše záhadné, kdy jste si říkali "co, jak, kdy?"
Ja musím říct, že se mi libilo rozložení kapitol-střídání s minulostí s tím, že jsme mohli nahlednout do minulosti aktera Vendelina, který vás nenechá chladným. Ano, tato kniha není pro každého, je pro silné povahy (já se k nim neřadím, jsem strašpytel, a proto jsem četla knihu zásadně ve dne).
Postavy a jejich charaktery byly popsány dobře. Autorka z nich nedělala dokonale modeli.
Když se začalo dít nevysvetlitelné, můj mozek začal přemýšlet, co se to děje a hlavně kdo. Měla jsem pár tipů, což ke konci jsem si byla jistá jedním a ten se nakonec potvrdil.
Kdyby mi někdo na konci řekl, že je kniha podle skutečné události, normálně bych uvěřila, protože příběh byl dost realisticky napsaný. Smekám klobouk.

Ale mám pár připomínek. Na můj vkus tam bylo až moc postav, kdy jsem se v nich obcas ztrácela, než jsem se nahodila na vlnu. Pak je tu překlad. Kniha je přeložena ze slovenštiny do češtiny a já kolikrat kroutila hlavou nad nesmyslným a občas chybným překladem. Též musím zmínit, že párkrát byly popleteny jména.

Hodnotím knihu 3,5 /5 ⭐

Vaše MM


WaN635
12.09.2022 5 z 5

Tak tohle bylo hodně dobré. Svižné tempo, krátké, stručné a výstižné kapitoly.
Děj se střídá s přítomností a minulostí. Příběh se prolíná pravidelně po jedné (krátké) kapitole, tudíž nehrozí listování zpět, co se vlastně stalo předtím.
Příběh z minulosti byl odporný a zvrácený a celkem mě mrzelo, jak lehce z toho pachatel vyklouzl......
Vyvrcholení příběhu ze současnosti mě překvapilo.
Knihu doporučuji a od autorky si ještě něco určitě přečtu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (34. týden)

23.08.2021


Knižní novinky (43. týden)

20.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mrazivá odplata v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených59x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Eva Hrašková
slovenská, 1988
2016  69%V zajatí vášne
2017  70%V zajatí strachu
2015  71%Dokud jsi tady
2019  80%Mrazivá odplata
2016  67%Sestra