Mrazivá odplata

Mrazivá odplata https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421133/bmid_mraziva-odplata-I8E-421133.jpg 4 40 15

V deväťdesiatych rokoch zmizne v malej obci pod Tatrami dvadsaťosemročná Petra. O niekoľko mesiacov neskôr sa Magdaléna Mrázová nevráti do domu svojich rodičov napriek tomu, že ju tam čaká maličká dcérka. Ďalšie obete sú spolu so sériovým vrahom Vendelínom Mistríkom pochované v minulosti. Keď sa po viac ako dvadsiatich rokoch opäť otvoria dvere domu smrti, nikto z ôsmych mladých ľudí netuší, že si pre Silvestrovské oslavy vybrali miesto s hrôzostrašnou históriou. Ak sa ocitli v opustenom dome náhodou, prečo v mrazivom ráne mizne ďalšia mladá žena?... celý text

Přidat komentář

tyna_01
14.10.2022 5 z 5

Pro mne, jako laika () bylo překvapením, že se vůbec knihy slovenských autorů překládají do češtiny. Upřímně, já mám slovenský jazyk moc ráda, líbí se mi, ale čtení jsem ve slovenštině nezkoušela a mám takovou obavu, jestli by to třeba nebylo pro mne pomalejší. Ale těžko říct. Je to jedna z věcí, co určitě do budoucna zkusím A teď ke knize: wow. Tohle byla jízda. Vendelín, solidní psychopat, do jehož hlavy a myšlenek máme možnost nahlédnout. Brrrr. Místy mne mrazilo, co byl schopný dívkám udělat a přišlo mu to v pořádku. Ale to je přesně to smyšlení nemocných lidí. Přijde jim to normální. Každopádně celý děj a prostředí příběhu se mi moc líbilo. Být někde ubytovaná a dojít k takovému zjištění na začátku pobytu, jako se podařilo účastníkům rekreace, tak bych asi vzala nohy na ramena a valila pryč . Kolikrát pro mne bylo jejich chování nepochopitelné, ve smyslu nezodpovědnosti.
Kniha se četla parádně, autorky styl psaní vás vtáhne do děje, krátké kapitoly a velké písmo udělají také svoje. Takže to je taková jednohubka. Autorce klobouk dolů, pokud vše byla fantazie a smyšlený příběh.
Jedinou nevýhodou pro mne bylo velké množství postav, kdy jsem se fakt občas ztrácela. Holky dokonce zaznamenaly i nějaké chyby v překladu. To já jsem asi mohl hltala a tohle absolutně nepostřehla.

Hanulka
14.09.2022 3 z 5

Recenze Mrazivá odplata

Díky projektu #podporujemeslovenskychautorov a úžasným žen jsem mela možnost přečíst si knihu v rámci stafety Mrazivá odplata od autorky Evy hraskove.

Když jsem v recenzích na starem profilu tvrdila, že jsem vyšla ze své čtecí komfortní zóny, netušila jsem, že se z ní dá vystoupit ještě víc. Tato kniha je masakr motorovou pilou za bílého dne. U této knihy máte, aspoň v mém podání, srdce věcně v krku a nahnano, jako by vás honil sám jack rozprašovač.

Hned na úvod nám autorka nastini minulost, ze které jde husí kůže.
Na dalších stránkách je to trochu klidnější, ale až do doby, kdy se naši hrdinové rozhodnou strávit silvestra na chatě... V domě.. Tam už začíná jiné rodeo, u ktereho mějte na hlavní volbě 112, protože se vám nejednou zastaví srdce, chlupy se vám postaví do pozoru a zblednete jako snehurka. Autorka dokázala popsat věci tak, že se budete bát i o vlastní život, hlavně v noci. A hlavně to bylo vše záhadné, kdy jste si říkali "co, jak, kdy?"
Ja musím říct, že se mi libilo rozložení kapitol-střídání s minulostí s tím, že jsme mohli nahlednout do minulosti aktera Vendelina, který vás nenechá chladným. Ano, tato kniha není pro každého, je pro silné povahy (já se k nim neřadím, jsem strašpytel, a proto jsem četla knihu zásadně ve dne).
Postavy a jejich charaktery byly popsány dobře. Autorka z nich nedělala dokonale modeli.
Když se začalo dít nevysvetlitelné, můj mozek začal přemýšlet, co se to děje a hlavně kdo. Měla jsem pár tipů, což ke konci jsem si byla jistá jedním a ten se nakonec potvrdil.
Kdyby mi někdo na konci řekl, že je kniha podle skutečné události, normálně bych uvěřila, protože příběh byl dost realisticky napsaný. Smekám klobouk.

Ale mám pár připomínek. Na můj vkus tam bylo až moc postav, kdy jsem se v nich obcas ztrácela, než jsem se nahodila na vlnu. Pak je tu překlad. Kniha je přeložena ze slovenštiny do češtiny a já kolikrat kroutila hlavou nad nesmyslným a občas chybným překladem. Též musím zmínit, že párkrát byly popleteny jména.

Hodnotím knihu 3,5 /5 ⭐

Vaše MM


WaN635
12.09.2022 5 z 5

Tak tohle bylo hodně dobré. Svižné tempo, krátké, stručné a výstižné kapitoly.
Děj se střídá s přítomností a minulostí. Příběh se prolíná pravidelně po jedné (krátké) kapitole, tudíž nehrozí listování zpět, co se vlastně stalo předtím.
Příběh z minulosti byl odporný a zvrácený a celkem mě mrzelo, jak lehce z toho pachatel vyklouzl......
Vyvrcholení příběhu ze současnosti mě překvapilo.
Knihu doporučuji a od autorky si ještě něco určitě přečtu.

lucisa.n
03.09.2022 4 z 5

Moje první kniha od slovenské autorky. A bylo to velmi dobré čtení! Knihu jsem zhtla za jeden den, aneb když velké písmo, krátké kapitoly a napínavá zápletka udělají své :)
Nebude to ale čtení pro slabší povahy. Střídají se kapitoly z minulosti se současností. A zejména ty z minulosti jsou dost nechutné. Z těch přítomných zase naskakuje husí kůže. Asi bych ji nečetla úplně po tmě, sama doma :)
Hlavní zápletku jsem vůbec neodhadla, z toho jsem byla překvapená. Jen tam bylo na můj vkus hodně postav, tak nějak jsem furt přemýšlela, kdo kde komu patří. I autorka v tom měla guláš, minimálně 2x se ve jménu spletla :D Ale jinak velmi dobré a napínavé čtení. Doporučuji! :)

simaja
29.08.2022 4 z 5

Knížka se mi líbila, střídání minulosti a přítomnosti stupňovalo napětí. Hvězdičku dolů dávám za pár chyb ve jménech.

Marekh
24.08.2022 4 z 5

Po dlouhé době kniha od slovenské spisovatelky. O této knize jsem už uvažoval dávno a konečně jsem se pustil do četby. Kniha je taková jednohubka na jedno odpoledne.

Kniha má krátké kapitoly, střídají se kapitoly z přítomnosti a minulosti. Závěr byl pro mě překvapivý. Celkově se kniha četla dobře.

Kniha má pěkný přebal a oceňuji větší font písma. V knize jsem našel překlepy.

dana8437
15.06.2022 odpad!

Až na pár okamžiků mě kniha nebavila, prokousala jsem se jí, ale určitě nedoporučím dále. Nelíbil se mi styl ani prolínání současnosti s minulostí, která mě na jiných knížkách baví. Stejně tak tam nebyl nikdo, kdo by mi byl nějak sympatický, až tedy na chuděry oběti.

Kathy77
08.05.2022 5 z 5

Knihu jsem dlouho odkládala, ale nakonec se do ní pustila a musím napsat, že mě fakt chytila a nepustila! Za mě velké překvapení a spokojenost. Četla jsem po chvilkách celý víkend. Krátké kapitoly, přelínání časových dějů, styl psaní, všechno super (a ano, pár chyb ve jménech bylo, ale..). Kdo má rád napětí, krimi, thriller nebo horrorové prvky, tomu se bude líbit!

Janča089
20.02.2022 3 z 5

Čtivě napsané, napínavé, střídání krátkých kapitol ze současnosti a minulosti.
Kniha psaná hodně řídce, aby vydala na těch 300 stran. Postavy nejsou nijak do hloubky vykreslené a vadilo mi více chyb a dokonce i překlepů ve jménech.
Ale celkově příjemné čtení.

Martina1805
19.02.2022 5 z 5

Mrazivá odplata - mrazivé čtení, napínavý příběh s nečekaným rozuzlením, tohle jsem tedy od slovenské autorky nečekala, opravdu čtivě napsaná kniha, jen ten československý překlad byl trochu mimo.

Zuzulinka
07.12.2021 5 z 5

Super kniha! Nečekaný konec a čtivě napsáno! Doporučuji!

Pepina19
21.11.2021 4 z 5

dobrá místy strašidelná a mrazivá detektivka, super čtení na sychravý víkend

Jurajovamaka
03.04.2021 5 z 5

Zaujímavo spracovaný krimi príbeh, ktorý Vás núti čítať a čítať...kým sa neprelúskate do konca...
Koniec bol úplne že veľkééé PREKVAPENIE...
ODPORÚČAM veľmi dobré a čitateľné ❤
Ďalšie moje recenzie na knihy istagram: majusikboxxy ♡

Veronica.Faye
03.02.2020 4 z 5

Napínavé slovenské krimi s nečakaným koncom. Páčilo sa mi, že kapitoly neboli dlhé a tak aj samotné čítanie išlo rýchlejšie. Aj samotné striedanie kapitol minulosť/prítomnosť boli dobre spravené. Nebudem veľa prezrádzať, aby ste si to vychutnali. Zhrniem to teda tak, že to bolo moje prvé slovenské krimi a som rada, že to bola práve táto kniha, lebo je napísaná naozaj veľmi dobre. Odporúčam všetkým, ktorí vyhľadávajú tento žáner, lebo to neoľutujú.

Dellanir
02.01.2020 4 z 5

Prvá kniha od tejto autorky a bola som príjemne prekvapená. Začiatok trocha slabý, priveľa postáv naraz, no keď sa posunieme v deji začína to by napínavé a vskutku "mrazivé" :) Malá výtka k trochu chaotickému písaniu priamej reči, občas som tápala koho sú to slová.

Autorovy další knížky

Eva Hrašková
slovenská, 1988
2016  69%V zajatí vášne
2017  70%V zajatí strachu
2015  72%Dokud jsi tady
2019  80%Mrazivá odplata
2016  67%Sestra

Kniha Mrazivá odplata je v

Právě čtených1x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce54x
Chystám se číst46x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x