Moře rzi přehled

Moře rzi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454359/bmid_more-rzi-fJs-454359.jpg 4 142 142

Moře rzi série

1. díl

Během globálního povstání je lidstvo vyhlazeno právě těmi stroji, které byly vyrobeny, aby mu sloužily. Nyní světu vládnou Jedny světové inteligence – obrovské mainframy, které asimilovaly mysli milionů robotů. Ale ne všichni roboti jsou ochotni vzdát se své individuality a Křehule – samotářka a sběračka odpadků, zaměřená výhradně na přežití – je jedním z těch, kteří se ještě drží. Jenomže individualita má svou cenu a po téměř smrtelném setkání s jinou UI je Křehule nucena najít si nějaké útočiště. To však není vůbec jednoduché, protože se jedna JSI rozhodla obléhat nejbližší bezpečné město. Kriticky poškozená Křehule musí vydržet dost dlouho na to, aby našla nezbytné vzácné součástky a mohla se opravit – ale jak robotovi pomalu odchází procesor, vynořují se všechny jeho staré vzpomínky. A to pro Křehuli znamená především jednu děsivou vzpomínku.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

The Sea Of Rust , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moře rzi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

-Endy-
07.04.2024 1 z 5

Svět lidí bez robotů není o robotech...a stejně tak svět robotů bez lidí není o robotech!
Chce to zkrátka střet lidí a robotů – kniha měla být o tom, ne PO tom. Fakt, že jsou v této knize samí roboti, není pro děj vůbec podstatný. Lidé by (evidentně) v postapu přežívali a bojovali mezi sebou úplně stejně.
Poslední naději, že bych tomuto počinu mohla dát alespoň 2*, zabil příšerný proslov jednoho robota o americkém snu:
„Amerika byla sen, synku. Sen o tom, co jsme mohli bejt. Že každá osoba se může povznést nad svůj původ a dosáhnout velikosti. Byl to sen, pro které se i ti nejnižší z nás mohli postavit, bojovat, a třeba i umírat...“
Je mi líto, ale tyhle otřepané patetické projevy narušují můj čtecí zen.

DericCaster
06.02.2024 5 z 5

Moře rzi je postapokaliptické sci-fi. Lidstvo již bylo překonáno svými výtvory, poslední člověk byl zabit a na naší planetě začal věk robotů.

Vlastně není v románu nic převratného. Boj o moc a nadvládu, boj starých robotů s novými a boj o součástky.

Když se na příběh podívám trochu z nadhledu a místo robotů bych dosadil lidi, tak by to v podstatě mohl být western. Nicméně právě ta technika a trocha filozofovàni o etice robotů tomu dodala šťávu. Miluji sci-fi a tato knížka se mi moc libila ;)


Romcha
18.11.2023 3 z 5

Ve výsledku taková klasická americká post-apo sci-fi, kdy teda antoace která ji připodobňuje k Šílenému Maxovi jí nedosahuje ani zdaleka po kotníky.


Carigollovi se musí nechat, že umí libívý literární styl a je již zkušený filmový scénárista a zvlášťě při dialozích v knize nebo zvratech to bylo velmi znát.


Velmi mě mrzí (jak už to bohužel u USA produktu tohoto typu bývá), že nápad velmi dobrý (a tři myšlenky v knize mě až nadchly), že je to velká a převeliká škoda, kdy kniha která vypadala jako sněhová bouře co na nás vyvalí a nepustí a zadusí nás tak se pomalu ale jistě proměňovala v lehounký prašan, který Cargillovi napadal nejdříve na ruku, kde roztál a potom voda protekla skrz prsty.

Jinými slovy myšlenka a nápad dobrý, ale pak ne vůbec dotažený do konce (kde např. roboti přejímají až nad míru lidské chování, předvídatelný závěr).

Převeliká škoda... (a to jsem naprostým fanouškem sci-fi), filmů podle těchto předloh či bez nich. Originální nápad zadupaný otřepanými americkými sci-fi klišé...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moře rzi v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených161x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených11x
v Knihotéce198x
v Chystám se číst105x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

roboti boj o přežití umělá inteligence

Autorovy další knížky

C. Robert Cargill
americká, 1975
2019  78%Moře rzi
2023  89%Den nula